Menu
Friluftsliv / Kläder och utrustning

Vilket stormkök på vintern? Tips inför matlagning utomhus på vintern

Inlägget innehåller annonslänkar till mina favoritprodukter.

Att laga mat på friluftskök är roligt och mysigt men vilket stormkök är bäst på vintern? Det finns flera typer av kök och bränslen att välja mellan. Här kommer några tips inför matlagning på stormkök på vintern. Det kan vara lite knepigt att få igång friluftsköket på vintern men genom att välja rätt kök och sedan öva med utrustningen kommer du snart få grepp om du du hanterar det trots svårigheter med kyla, vind och snö.

Vintertips för matlagning utomhus 

Sök skydd för vinden 

Gräv en skyddande vindgrop i snön där du kan laga mat eller skyffla upp en snövall. Är du i skogen kan du hitta en klippblock som bryter vinden. I värsta fall, sätt dig själv med ryggen mot vinden och köket framför dig. Använd också kökets egna vindskydd, som ofta är någon sorts metallkrage, eller komplettera med ett om du har ett kök utan.

En del gillar att ha köket i förtältet. Jag undviker detta eftersom det bildas mycket kondens och det dessutom är brandrisk samt att jag inte vill riskera kolmoxidförgiftning. Om du använder köket i förtältet måste du tillse mycket god ventilation och konstant har köket under uppsikt. 

På bilden nedanför ser du min kaffepanna från Mil-Tec (annonslänk) och min Hobo-stove (annonslänk) från Petromax.

En hobo-stove är mer effektivt än en öppen eld. Det går åt mindre mängder ved för kaffekokning och matlagning jämflrt med en öppen eld.

Akta så att köket inte försvinner ned i snön 

Ställ köket på en hård yta så som en träskiva eller en platt sten så att det inte sjunker ned när värmen smälter snön. Mitt Trangia-kök (annonslänk) brukar stå bra om jag packar snön hårt under eftersom brännaren är så pass högt upplyft från marken. Har ditt kök smala spindelben kan det funka att ställa det på din snöspade medan du lagar mat.

Välj rätt bränsle: jag kör spritkök på vintern 

Gas funkar dåligt på vintern. Vintergasblandning är ett alternativ men är det för kallt kan denna också sluta fungera. Flytande bränsle som kemiskt ren bensin är mycket bättre i kyla men då måste du ha ett kök som kan förbränna bensin. Antingen ett bensinkök eller ett multifuel-kök. 

Det är lite mer vård på ett bensinkök men det är egentligen det bästa valet för längre vinterturer. Jag har dock alltid tyckt det är enkelt att använda ett klassiskt spritkök på vintern. Är så van vid detta från försvaret. Dock är sprit ett rätt ineffektivt bränsle så matlagningen tar längre tid än på ett bensinkök och det går åt rätt mycket bränsle. Det betyder mer vikt att bära eller dra i pulkan.

Förvara t-spriten och och brännaren varmt

Jag förvarar t-sprit i en liten flaska i en innerficka och förvarar även brännaren så om det är svinkallt. Var noga med att paketera det i en drybag eller liknande så att det inte läcker t-röd överallt. Det smakar jätteäckligt om du får spill i köket och får du det på händerna försvinner det skyddande talglagret kroppen producerar och du blir känsligare för kylskador. 

Sedan har du en större flaska t-röd i ryggsäcken och så fyller du på den lilla efterhand och håller den varm i en ficka. När spriten och brännaren är lite varm är det lättare att tända köket. 

Ett annat tips är att använda stormstickor för att tända spriten i brännaren. Om du först tänder en sticka kan du släppa ned den i spriten för att “värma upp den”. Sedan tänder du en sticka till som tänder den nu uppvärmda t-röden. 

Tänk på att aldrig någonsin fylla på t-röd i en brinnande eller varm brännare! Brännskador i ansiktet kan bli resultatet.

Koka alltid upp en termos extra vatten 

Ta för vana att alltid fylla din termos med hett vatten. Koka upp vatten/smält snö så att du alltid har termosen fylld på vinteräventyr. Då blir det lättare att dricka en kopp varm choklad på rasten och du kan snabbare komma igång med matlagning vid nästa tillfälle.

Här finns en modernare variant av termosen (annonslänk) på bilden. Stanley är ett grymt märke.

Öva med köket hemma 

Öva med ditt stormkök hemma i trädgården eller i en närbelägen skog innan du ger dig ut i hårt väder eller upp på fjället. Det är extra viktigt att öva på att hantera allt utan att ta av dig handskarna. Detta eftersom du inte vill få förfrysningsskador. 

En sån enkel sak som att tända tändstickor blir mycket svårare med handskar på om man inte övat. Jag använder stormtändstickor (annonslänk).

Gör det enkelt med en termos för mat 

Att komplettera sin utrustning med en termos för mat kan vara smart, särskilt på kortare turer där vikten på packningen inte är lika viktig. Förbered din gulasch hemma, häll den varm i mattermosen och ge dig ut. Sedan kan du koka upp den igen vid behov på rasten eller nöja dig med att värma några bröd på köket väl ute på fjället.

Här finns en bra termos för mat från Stanley (annonslänk). Jag använder den!

Förbered matlagningen hemma 

Hacka grönsaker, bland kryddor i små påsar och måtta upp pasta eller couscous redan innan du ger dig ut. Då blir det enklare att laga maten när du väl är på fjället. Jag skär exempelvis upp korv i förväg och blandar havregryn/chiafrön/kanel/socker redan innan turen. Gott, varmt fika utomhus får du med färdig kakmix som du blandar med vatten och steker i smör på ditt kök. Mjuk pepparkaka är godast tycker jag.

Vilka friluftskök har jag?

Jag har i princip tre kök jag varierar mellan beroende på årstid, terräng och hur lång utfärden är.

Optimus Crux: Ett litet, lätt kök som passar perfekt på enklare sommarvandringar eller på en dagsutflykt där jag mest kokar vatten eller möjligen lagar något lätt. Har inget inbyggt vindskydd för lågan men köket är smidigt på kortare turer i fint väder.

Här finns köket Optimus Crux (annonslänk)

Optimus Crux med kokkärl (annonslänk)

Primus Eta Lite: Ett lite större gaskök jag använder på längre vandringar eller när jag vill satsa lite mer på matlagningen.

Trangia: Ett klassiskt spritkök som jag använder på vintern eller om jag har sällskap på färden. Med stekpanna, två kastruller och kaffepanna i ett kit är detta köket som är mest inspirerande för matlagning även om det är (betydligt) långsammare än gasköken. Jag har inget bensinkök just nu.

Här hittar du Trangia-köket (annonslänk).

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.