Menu
Resor

Guide: skidåkning i Tänndalen – alla backar på Hamrafjället

Med utsikt mot fjäll och vildmark blir skidåkningen extra speciell tycker jag. Och att det sedan finns perfekta backar för mig som nybörjare på snowboard samtidigt som den avancerade åkaren hittar utmaningar skadar inte heller. Vare sig du vill åka puder, gå på topptur eller mysa i barnvänliga gröna backar har Tänndalen något för dig. Det låter som reklam men ärligt talat. Jag älskar bara Tänndalen till månen och tillbaka. 

Här vaknade min kärlek till utförsåkning efter att ha legat i dvala sen tonåren. Det är såklart tack vare Max och hans fina familj som jag hittat till Tänndalen där dom byggt hus. Men man behöver inte en egen stuga för att åka hit. Det finns massor av boendealternativ. 

I det här inlägget börjar jag gå igenom backarna som finns i Tänndalen.

Ett liftkort: flera skidsystem

För att återgå till skidåkningen. I Funäsfjällen finns ett antal skidorter och det bästa är att liftkortet funkar överallt. Tänndalen, Tänndalsvallen, Funäsberget, Bruksvallarna, Ramundberger och Tännäs. Det går att hålla sig sysselsatt i veckor. År till och med. Så köp ett Ski Pass och åk runt. Det går skidbuss men egen bil är smidigast speciellt i dessa tider.

Vi hänger mest i Tänndalen eftersom det är närmst och beroende på säsong/årstid så är olika backar öppna. Nu är det snart sportlov och då borde det finnas snö nog för hela skidsystemet. Alla backar leder ned till samma sida av berget. Men inte till samma lift! Det går fint att ta sig runt i hela systemet på skidor såklart men det är så stort att vi ofta tänker ungefär vilka backar vi vill åka och så parkerar vi bilen i “rätt” ände av systemet. 

Hamra Komfort, stolsliften med värme och lyxigt vindskydd, är underbar men på högtidsveckor brukar vi undvika att parkera i Hamra eftersom det är mest folk där. Istället står vi ofta vid Svansjöliftarna eller Buskvallen. Du får prova dig fram! Det kan dock vara smart att starta i Hamra, där finns nämligen skiduthyrningen. 

Vill du veta hur det ser ut i backarna just nu? Kolla in Tänndalens webbkamera: https://www.tanndalen.com/paa-plats/webbkamera/

Pistkarta: guide till alla backar i Tänndalen 

Här nedanför ser ni pistkartan för säsongen 2020-2021. Här finns den att ladda ned på Tänndalens hemsida:https://www.tanndalen.com/paa-plats/kartor/ 

Nu tänkte jag berätta vad jag tycker om de olika nedfarterna. Vi börjar till höger i bild, vid Hamrafjället. Detta är navet i skidområdet. Här finns Ski Lodge med restaurang, bar och (när det inte är pandemi) after ski. I år hyrde vi lägenhet i Ski Lodge en långhelg. Det var en sån lyxig känsla att kunna kliva rakt ut i backen, det har jag aldrig gjort förut. Lyx! 

Utsikt från Ski Lodge i Tänndalen vid Hamra
Gryning utanför Ski Lodge i Tänndalen

Hamrafjället: backarna vid Ski Lodge

Längst till höger finns några riktigt svängiga och roliga backar. Ta Vigelliften (L12) upp till toppen och åk av åt höger. Gröngölingen (backe 51) är väldigt rolig även för duktiga åkare eftersom det är en skarp sväng i slutet. Våga ta rejält med fart. Annars blir det kanske lite stakning på slutet innan du är ute “under” liften igen. Även den blå backen nr 50, Lodgesvängen är mysig. Den lite mer äventyrliga åker Boardercross (backe 52) en bit. Och när benen är uppvärmda, då blir det den röda Motion Hill (backe 49). Det bästa med alla dessa backar är den magiska utsikten bort mot Fjällnäs och sjön Malmagen. Det känns inte ens som om man är på en skidort längre utan som om någon bara bjussar på manchester mitt i vildmarken. Utmärkta backar i morgonljuset.

Headstråket i mitten av bilden och Vigelliften till höger. Utsikt från lägenheten vi hyrde på Ski Lodge.

Åker du Vigelliften upp igen men tar till vänster. Då är du mitt i Headstråket, backe 48. Här övar slalomklubbar ibland men det är också här som mycket skoj händer. Stora hopp byggs upp (det går såklart att åka bredvid, jag är väl inte galen heller) och man kan tävla mot familjen i slalom med tidtagning i den nedre delen av backen.

Till vänster längst ned ligger Barnbacken, backe 53, med en egen knapplift och ett litet rullband för de allra minsta. Headstråket leder ned till stolliften Hamra komfort och under denna ligger ett parkområde som ser olika ut varje år. Max brukar tycka det är skoj att åka där men nja, så duktig åkare är jag inte ännu. Parken startar med en kort röd backe, Santa Cruz (backe 46) och sedan övergår parken ii vilket fall till det röda stråket Komfort (backe 47)

Generellt är namnen och backsträckningarna inte alltid “närmsta vägen ned” så att säga så pistkartan kan kännas lite rörig och man upplever att en backe byter namn på vägen ned. Kika på kartan så ser ni vad jag menar. Jag antar det är för att kunna räkna så många nedfarter som möjligt.

Sittliften är hur som helst riktigt härlig eftersom det finns värme och möjlighet att fälla ned vindskydd. Perfekt där det är riktigt kallt. Och när man väl kommer högst upp, ja då måste man stanna och ta en gruppbild. Efter att man åkt ur vägen för nästkommande sällskap då såklart. Invid liften finns också en värmestuga där man kan äta sin matsäck. 

Den svarta backen 45, Vargstupet, har jag inte åkt så mycket. Vi har kommit upp tidigt på säsongen när den inte varit öppen. Istället åker vi ofta Renslingan (backe 43) och här kan man verkligen njuta av utsikt och miljön och bara glida fram. Det är inte brant alls. Den ansluter till backe 36 och nybörjarvarvet ned till sittliften är fullbordat. 

Min personliga favorit i Hamra är den sista biten av Renen, backe 44. Speciellt när den är nypistad är den en lagom skön liten brant ned till liften. Skogen mellan backe 36 och 44 förresten är riktigt mysig att åka i även för en nybörjare som mig.

Den här guiden kommer jag få bygga vidare på! Nu har vi i alla fall gått igenom backarna runt Hamrafjället.

Hyra skidor i Hamra, Tänndalen

På Hamra Sporthop hyr jag skidor på vintern och mountainbike på sommaren. Pluspoäng för väldigt trevlig och hjälpsam personal! Läs mer här. Det går att boka skidor online så går det snabbare när man är på plats.

Mer inspiration? Häng med ut i backen en dag när ljuset var magiskt och allt stämde. Här finns inlägget.

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.