Menu
Mitt friluftsliv

Jag tränar inför Vasaloppet + tips för dig som vill jogga på vintern

När jag köpte mina längdskidor förra året i Tänndalen sa jag till Kalle, som driver butiken, att jag vill kunna åka Vasaloppet på dem. Och varför vänta med att genomföra något om du ändå tänkt göra det? Som vanligt är det ”sagt och gjort” livets devis och jag har anmält mig till Försvarsmaktsvasan. Den går under Öppet Spår och det är 9 mil på skidor som gäller. Precis samma som Vasaloppet alltså.

Jag har absolut inte förberett mig tillräckligt. Jag vet verkligen inte vad jag ger mig in på. Jag är inte så duktig på längdskidor. Men det får lösa sig. Loppet är ju inte förrän 27 februari så jag har åtminstone några vinterveckor att öva på.

Målet är att ta mig i mål. Det får ordnas med pannben snarare än teknik som det ska vara så. Nästa år kanske jag kan satsa på att åka på någon viss tid. Det pirrar lite i magen hur som helst. Att lyckas, att klara av loppet, det vore något det!

Under tiden tränar jag på som vanligt. Gym, löpning och så den inte jätteroliga stakmaskinen. Idag sprang jag intervaller ute. Otroligt nice att jag äntligen skaffat mig skor med dubbar. Sån skillnad!

Springa med Icebug
Flexie chillar, jag springer intervaller fram och tillbaka…

Jag har dessa från Icebug (annonslänk) och de finns även i orange (annonslänk). Strunta i om du tar dam- eller herr-modell, jag har herr eftersom min storlek bara fanns i ”herr”.

Jackan jag har på mig är denna superlätta vindanorak från Helikon-tex (annonslänk). Funkar svinbra att springa i nu när temperaturen ligger runt nollan och ett par minusgrader eftersom den skyddar en hel del mot vind och inte blir för varm.

Tips till dig som vill jogga på vintern

Skaffa ett par bra skor så att du inte halkar och vrickar nått eller sträcker dig. Jag har dessa från Icebug (annonslänk).

Använd pannlampa och reflexväst om du springer på kvällen.

Ta med en mössa, har du en jacka med fickor kan du anpassa klädseln. Själv vill jag gärna ha mössa i början av passet och sen i slutet under nedvarvningen.

Vantar eller handskar är viktigt och väldigt skönt. Jag har inte hittar dem perfekta ännu men dessa vantar från Craft (annonslänk) kanske jag borde köpa till mig själv i julklapp? Eller dessa från Lill-Sport, de vore nått att ha på Vasaloppet också tänker jag.

Meddela någon vart du ska springa och när du kommer komma tillbaka. Du vill inte bli liggande skadad utomhus på vintern!

Värm upp ordentligt innan. Ge kroppen en chans att komma igång ordentligt innan du börjar kuta. Detta för att motverka skador.

Är det skitkallt ute? Kör ett cirkelträningspass med kroppsvikt inomhus istället. Gratisappen FMTK är en god hjälp på vägen.

No Comments

    Leave a Reply