Menu
Åka skidor / Friluftsliv

Att åka Öppet Spår – 5 saker jag lärde mig av mitt första långlopp på längdskidor

I skrivande stund är jag trött, sliten i kroppen men otroligt nöjd. Jag klarade att åka Försvarsmaktsvasan igår! Ett lopp på 9 mil som går av stapeln under Öppet Spår. Ett lopp som i sin tur går i exakt samma spår, och är lika långt, som Vasaloppet. Öppet Spår är en upplevelse, utmaning och tävling för hobbyskidåkare och Försvarsmakten tillhandahåller ett antal startkort till oss som jobbar i försvaret. Vi har också förmånen att starta i en egen grupp 10 minuter innan resten skidar iväg.

Att åka 90 kilometer på längdskidor på en dag visade sig vara väldigt jobbigt. Jag tar med mig massor av erfarenheter inför uppladdningen till nästa gång jag ska åka. Jag hade redan innan tänkt mig att detta skulle bli en upplevelse och en rekognoseringsrunda där jag lär mig rutinerna kring hur allt funkar. Här kommer 5 grejer jag lärde mig av denna minst sagt svettiga upplevelse.

Öva på att åka längdskidor i förväg – hitta en bra teknik

Jag är alldeles för dålig på längdskidor. I vintras tog jag en tekniklektion (tack för födelsedagspresenten svärisar!) men jag måste ta fler. Förmodligen tror många att jag är en vass åkare eftersom jag ofta lägger upp bilder på skidspår. Men icke. Jag har åkt ungefär 10 skidpass denna vinter, 5 året innan och två året innan det. Det är det enda jag åkt. Och jag har då bara ”diagonalat” alltså åkt med ett ben i taget framåt.

För att greja Vasaloppet eller Öppet Spår på en ”bättre” tid krävs förmågan att kunna staka. Styrkan och tekniken för stakning saknar jag i stor utsträckning. Det blir så tydligt när pensionärer glider förbi att jag måste öva upp tekniken. Och kanske ta ett par stakpass i maskinen på gymmet…

Vänj kroppen med långpass

Jag borde ha åkt flera långpass (över 3 mil) på längdskidor innan loppet. Problemet med att bo i Mälardalen är brist på snö och i år var snöläget dåligt även i fjällen när jag hade möjlighet att vara där. Fick såklart några bra pass men inte tillräckligt för att verkligen vänja exempelvis muskelfästena i armbågarna vid belastningen.

Ha ingen tidspress första loppet

Det kan vara en kul upplevelse att skida 9 mil. Speciellt första gången är det skönt att inte känna tidspress utan istället kunna ha lite skoj och ta det i lagom takt. Tyvärr hade jag den möjligheten eftersom jag var tvungen att hinna med en transport till Enköping efter målgång. Det mentalt värsta under hela loppen var känslan av att en grupp människor sitter och väntar på mig som kommer sist i mål. Det är också lite synd för jag tror sån här press avskräcker folk från att anmäla sig till lopp och andra arrangemang. Till nästa gång ska jag se till att inte ha en tid att passa efteråt.

Dessutom, om inte uppladdningen med träning varit perfekt är det också ett skäl att inte pressa dig själv med snäva tidsbaserade mål. Genomfört är godkänt! (Och om du skadar dig – bryt loppet!)

Hur lång tid tar det egentligen att åka Vasaloppet?

Den absoluta bland damer i Öppet Spår 2022 åkte på runt 5,5 timme. De som kom in sist av damerna låg på nästan 13 timmar. Jag åkte på 10 timmar och 10 minuter.

Slippa skavsår utan att tejpa

Tidigare har jag fått skavsår i händerna efter längre skidpass. Nu förberedde jag mig genom att använda Active från The Skin Agent som jag bloggat om här. Jag fick inte ett enda skavsår. Det är faktiskt lite sjukt att det funkade så bra. Då använde jag samma handskar och stavar som jag gjort när jag fått skavsår (efter bara 10 km åkning) och nu fick jag inga alls efter betydligt många fler kilometer.

Jag tejpade inte fötterna heller utan använde bara The Skin Agent Active och höga strumpor från Woolpower jag köpt på Outnorth. Bytte inte ens strumpor längs vägen.

Ha extra energi och vätska med dig

Om du, som jag, inte jagar rekord och åker svinsnabbt så är det värt att ha med extra energi att få i sig under loppet. Jag käkade kitkat-choklad och chokladbollar. Det jag saknade var vätska. Jag hade behövt dricka något efter den första branta stigningen men jag har inget vätskebälte. Vid en kontroll (försvaret har egna) så tog jag en vattenflaska och stoppade i fickan. Det var bra men en vätskebehållare med slang hade varit bättre. Nu var det inte kallt när jag åkte så risken att vätska skulle frysa fanns inte.

Väldigt många köper gel och har i fickorna eller i bältet. Det går också att boka support för att få sånna langade till sig längs med skidspåret. Jag hade en sån men undrar om jag ska testa att ta med mig några klämmisar nästa gång istället. Dem är godare och har piggat upp mig på vandringar. Grejen med ett långlopp är att man inte tar rast för att äta utan man trycker något på stående fot och skidar vidare.

I fickorna hade jag även några smärtstillande tabletter, ett extra tunna hanskar och två merinoullsbuffar (som jag hade på mig från början). Jag hade också skidglasögon vilket var extremt skönt mot både sol och fartvind.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.