Menu
Kläder för friluftsliv / Kläder och utrustning

Vantar för turskidåkning: välj rätt skalvantar och handskar

Att frysa om händerna är en riktig humörsänkare på fjället. Långvarig köldexponering kan dessutom leda till köldskador. Med rätt vantar och handskar blir utfärden betydligt trevligare.

Så håller du händerna varma på vinter

Klä dig ”lager på lager” även på händerna

Använd dig av lager på lager-principen även när du väljer vantar och handskar. Med ett par mjuka merinoullshanskar längst in, därefter en ullvante och slutligen en skalvante kommer du långt. Min absoluta favoritvante som både är skalvante och har ett ullfoder är Hestra Army Leather Ski Mitt. Den syns på bilden ovanför.

Den riktiga lyxvarianten är samma vante från Hestra fast med Gore-tex. För den som föredrar handskar framför vantar finns det här.

I år köpte jag nya innervantar. Jag köpte liners i merinoull från Urberg. De visade sig vara stora i storleken så ta en mindre storlek än du brukar skulle jag säga.

Låt bli telefonen (alltså låt vantarna vara på!) eller använd liners för smartphone

Att ta av sig handskarna och fippla med telefonen är inte dålig idé. Du kommer snabbt bli kall om händerna och det är svårare att få upp värmen i fingrar och tår när de väl blivit kalla eftersom kroppen prioriterar att hålla vitala delar varma. Jag förstår mer än de flesta att det är roligt att ta bilder av utfärden. Därför har jag köpt en GoPro-kamera som går att fota med utan att ta av vantarna. Bilder och filmer publicerar jag i efterhand.

Om du absolut måste använda telefonen på din tur rekommenderar jag att ha innervantar, de brukar kallas liners, inne i vanten. Det finns innervantar som har en yta på fingertopparna som fungerar ihop med en smartphone.

Kolla in dessa från Extremities exempelvis.

När det inte är svinkallt kanske det räcker med smartphone-kompatibla handskar? I så fall kan du spana in dessa från The North Face.

Skalvantar för längdskidåkning

Jag har ju redan världens bästa tumvantar (som jag berättade om ovan) men för hård åkning blir de lätt lite varma. Skulle därför vilja komplettera med en mindre rejäl variant. Dessutom är det under turskidåkning viktigt att ha med sig flera par vantar så att det alltid finns ett par torra att tillgå. Jag funderar på någon av dessa nedan. Och givetvis har jag även bevakningar på Tradera för att se om jag kan hitta något begagnat.

Revel Shell Mitts från Outdoor Research

Ultralätta, packbara och vattentäta skalvantar med bra grepp från Outdoor Research.

Waterproof Overmitts från Black Diamond

Längdåkning med tunnare vantar

Åtminstone så svettas jag rejält när jag åker längd. Och mycket sådan åkning blir det i vinter eftersom jag ju tränar inför Försvarsmaktsvasan. Många proffs verkar gilla (eller vara sponsrade av?) märket Lillsport. Därför tänker jag slå till på ett sånt här par Mitt One Sweden från Lillsport.

Ett par klassikervantar i form av Mitt One Sweden från Lillsport

Vill du läsa mer om friluftsliv på vintern?

Här kommer två blogginlägg jag skrivit för dig som vill prova på att tälta när det är kallt ute.

Tälta på vintern – 15 tips till dig som vill vintertälta

Att tälta på vintern

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.