Menu
Livsdesign

Kom igång med att spara och investera

Innehåller annonslänkar

För mig är det viktigt att visa hur enkelt det faktiskt är att komma igång med att spara och investera. Det är inte krångligt, jobbigt och svårt – med de verktyg som finns idag är det superenkelt att sköta hela din ekonomi via mobilen. Jag är dock inte någon officiell rådgivare eller expert. Jag är en helt vanlig person som tagit tag i min ekonomi och vill dela min berättelse till andra som vill göra det samma.

Sparkonto med ränta

Jag har en buffert på ett sparkonto med ränta. Att ha ett par månadslöner i buffert ger mig trygghet i vardagen. Om bilen går sönder eller hunden skadar sig så kraschar inte livet ihop ekonomiskt. För den som precis ska börja spara rekommenderar jag att först spara en större del av månadssparandet till ett sparkonto med ränta. Sedan lägga mer pengar på investeringar i exempelvis aktiefonder och då gärna med hjälp av en fondrobot. Jag har valt att spara på Northmill Bank som just nu ger 0,9 % ränta. Det är rörlig ränta så den varierar men den är högre än sparkontona som finns på Avanza. Läs mer om Northmill Bank här.

Spara med fondrobot: Jag väljer Opti

Jag månadssparar i fondroboten Opti. Varje månad sparar jag 1300 kr som automatiskt dras från mitt bankkonto och placeras i olika aktiefonder.

Opti gör det enkelt att få ett bra sparande och investera rätt. Det är lätt att komma igång (tar fem minuter), och sköter sedan sig självt utan att du behöver hålla koll. Det är enkelt att göra insättningar och uttag, direkt i appen. Kostar det något? Ja men Opti är billigt. Det kostar ca en halv procent av kapitalet per år, och totalkostnaden blir ungefär hälften av vad en vanlig aktiefond kostar i snitt (enligt AMF).

Det är alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att man får tillbaka hela beloppet som man satte in. Opti minskar risken eftersom portföljerna skapas för att innehålla många olika sorters bolag och tillgångar. En fondrobot gör förmodligen ett bättre jobb än dig, om du inte är väldigt kunnig och vill lägga mycket tid på att aktivt förvalta dina investeringar.

Få rabatt i Opti, använd min kod ”WILDA597” eller klicka på länken: https://www.opti.se/rabattkod/WILDA597

Aktier och fonder på Avanza

Slutligen har jag ett antal olika ISK-konton på Avanza. Dels har jag ett ISK-konto som jag specifikt dedikerat till min pension och där har jag en portfölj som jag anpassat utifrån långsiktighet men jag vill ändå inte ta för mycket risk. Jag har bloggat i detalj om mitt ISK-konto för pensionen och såklart kan den strategin även inspirera dig som vill spara på lång sikt till något annat. Där finns även exakt vilka aktiefonder jag valt och så vidare men det är inte köp/investeringsrekommendationer utan enbart min personliga berättelse om hur jag gjort.

På Avanza har jag också ”resten” av mina pengar. Dessa har jag delat upp på ytterligare ISK-konton. Kapitalet är fördelat enligt nedan. Sedan har jag inom respektive kategori också diversifierat ordentligt sett till bransch. Det finns alltså företag ur så gott som alla branscher med vilket bidrar till att sprida risken.

Aktier (20%)

Globalfonder (30%)

Räntefonder (10%)

Sverigefonder (30%)

Tillväxtmarknader (10%)

Jag väljer fonder bland annat utifrån rekommendationer i tidningen Privata Affärer. Jag kollar också på Morningstars fondbetyg vilket syns tydligt i Avanza. Det ska helst vara full pott på stjärnorna. Låga fondavgifter är såklart trevligt men eftersom jag är relativt ung vill jag också maximera avkastningen och jag tror att en duktig fondförvaltare gör jobbet bättre än mig själv. Då känns det okej att välja fonder med avgift. Det är ju en tjänst jag köper. För mig har aktivit förvaltade fonder presterat myket bättre genom åren jänflrt med tex Avanza Zero som inte har någon avgift. Ett prisvärt alternativ är som sagt en fondrobot då är det extremt lätt att komma igång.

Skatter?

Här, hos Avanza, finns massor av informationen om beskattning av ISK-konton.

Portföljstrategier?

Här, hos Rika Tillsammans, finns inspiration om hur en kan lägga upp sitt sparande och planera sin portfölj.

Fler inlägg om pengar och privatekonomi

Undrar du något om privatekonomi, livsdesign eller vad jag tänker om pengar? Fråga gärna i en kommentar så gör jag ett inlägg med svar!

6 Comments

Leave a Reply