Menu
Friluftsliv / Mitt friluftsliv

Kallbad i Tänndalen: att bada i iskallt vatten

Inlägget innehåller reklamlänkar till Outnorth, tack till dig som stöttar mig genom att klicka och köpa något!

Snön har förvandlat Tänndalen till ett magiskt vinterlandskap likt Narnia. Att stanna inne och studera känns långt från inspirerande just nu. Ett uppiggande, iskallt bad borde göra susen tänkte jag igår och begav mig till Anderssjöåfallet. Vattenfallet ligger strax bortanför det alpina skidområdet i Tänndalen.

Vill du veta allt om kallbad och få en packlista? Ladda ned min guide här!

När vi sist var vid där, i september, omgavs det brusande fallet av en explosion av höstfärger. Tidigare i somras ösregnade det och omgivningen var vackert mörkgrön. Jag älskar att besöka samma platser vid flera årstider, det blir olika men lika magiska upplevelser varje gång.

Hela fallet har inte frusit, det är häftigt att se hur en del av vattenfallet blivit is medan vattnet rasar fram precis intill. Öppet vatten fanns även i ån som leder från Anderssjöåfallet ned mot dalen. Och där, där vattnet var grunt och inte alltför strömt såg jag ut en bra plats för ett iskallt dopp.

Inför ett kallbad är det bra att förbereda ett par saker. Jag la ut ett liggunderlag att stå på, plockade fram handduk, ulltröja, täckbyxor och dunjacka. Dessutom ställde jag fram termosen med varmt vatten och öppnade en påse pulverchoklad för att snabbt kunna ordna varm dryck.

Det blev två dopp på raken. Jag hade ställt min kamera på ett stativ men jag ville framförallt testa min GoPro som jag köpt. Fick således doppa mig och sedan hämtade jag filmkameran och tog den med ut i vattnet. En film från doppet finns på Instagram för den som vill ta ett bad digitalt.

Skor på fötterna tycker jag är viktigt vid vinterbad. Då gör man inte illa fötterna och det blir lättare att ta sig i och ur vattnet. En mössa kan också vara mysigt.

I packningen hade jag såklart mina varma vantar som jag köpte förra året från Hestra. Hestra Army Leather Ski är tveklöst livets bästa vantar. Här finns vantarna hos Outdoorexperten (reklamlänk). Max har använt varianten från Hestra där pekfingret är separat vilket gör det lättare när man ska fippla med utrustning eller spännen på pjäxor. Här finns de vantarna (reklamlänk).

Gårdagens wokade tofu värmde jag i mikron och stoppade i en termos för mat från Stanley. Det kommer med en sked till termosen också, praktiskt. Det var riktigt gott med varm, riktig mat efter doppet vill jag lova. Här finns termosen Stanley Classic Food Jar (reklamlänk).

Isbad i Tänndalen Wilda Nilsson

Ska det va, så ska det va. Eller hur? Ett ordentligt dopp med kameran i högsta hugg. Kläderna åkte på illa kvickt när jag kom upp igen. En snabb avtorkning och så på med underställ av ull, tjock ulltröja, termobyxor, jacka och dunjacka. Att stå och fippla med underkläder är inte aktuellt i kylan, på med det varma understället bara och drick något varmt så snart som möjligt.

Jag har samlat alla mina kallbadstips i en guide. Den kan du ladda ned här!

Varför kallbada? Jag tycker det ger en kick. Det kalla vattnet får blodet att forsa runt i kroppen och jag upplever att jag blir piggare efter ett dopp. För mig är det också något alldeles särskilt med att verkligen känna elementen och naturens kraft. Nog för att en solig sommardag kan vara trevligt och bekvämt men det är upplevelserna, intrycken och känslorna som är lite extra intensiva som ger mig de finaste minnena och de härligaste stunderna. Det ska kännas lite att leva helt enkelt. Jag ångrar aldrig ett kallbad!

Ska du ut på tur? Här finns några av mina blogginlägg om vandring:

6 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.