Menu
Vandringsleder och destinationer

Tre vandringsleder för hela familjen i Funäsfjällen

Innehåller annonslänkar

I Funäsfjällen finns oerhört många vackra vandringsleder och möjligheterna till såväl övernattningsturer som dagsturer är i princip obegränsade. Jag tillbringar mycket tid i Funäsfjällen, där vi också har vår lägenhet som vi hyr ut, och kommer i det här blogginlägget tipsa om tre enkla vandringsleder för hela familjen som du måste testa om du är i Funäsfjällen. 

Vandra i Funäsfjällen 

Det enklaste sättet för att skaffa koll på vilka vandringsleder som finns (och även vilka längdskidspår som är preparerade på vintern) är att ladda ned gratisappen Spår & Leder i Funäsfjällen. De leder jag tipsar om här finns i appen. Givetvis tycker jag du ska köpa och ta med en papperskarta när du väl ska upp på fjället men appen är ett grymt planeringsverktyg. 

Jag har köpt en karta över Funäsfjällen med omnejd i skala 1:50 000 och den är toppen. Dessutom har jag köpt denna mer detaljerade karta i skala 1:25 000 för själva Funäsfjällen. Jag älskar kartor helt enkelt.

Vandringsled 550 “Livsäterån” från Hållan till Livsäterån 

Mellan Funäsdalen och Tänndalen, där riksväg 84 är som högst, ligger Hållan. Parkera bilen längs vägen och börja vandra direkt. Du börjar med att gå uppför en backe men den är inte så lång och vips är du på kalfjället. Följ leden på dess spänger över Flåten och snart är du framme vid Livsäterån. Bada, njut av utsikten och följ sedan samma väg tillbaka. 

Har du mer energi kvar i benen på slute innan du går ned till Hållan igent? Följa då den vältrampade stigen upp på den lilla toppen ovanför Skarvruet. 

Totalt längd ca 5 km utan extra runda. 

Pssst. I Hållan går det fint att kliva på flera olika längdskidspår på vintern. 

Här kommer ett par bilder från en av våra utflykter till Livsäterån.

Foto: Sara Öhman

Vandringsled 552 “Andersborgturen” rundslinga från fjällparkeringen

En populär led och en led jag gått många gånger är Andersborgturen. Personligen älskar jag den allra mest på hösten när träden sprakar i gult, rött och orange men den är fantastisk på sommaren också. Leden är bred, lätt att gå på och det finns många spänger. 

Längs leden passerar du också våffelstugan Andersborg, mitt favoritställe. Är en våffla eller två. Kolbullevåfflan är supergod, vållan med fisk på likaså. Och såklart klassikern med hjortron- eller hallonsylt. Det är värt att boka en fondueafton, det har vi gjort flera gånger på vintern. Sjukt gott och mysigt i stugan.

Total längd 6 km utan extra runda.

Vandringsled 558 ”Anderssjöåfallet” 

Parkera på naturrastplatsen Andersjöåfallet och gå till Tänndalens mäktigaste vattenfall. Längs vattenfallet finns en lättpromenerad men brant trappa på ungefär 300 steg som ger vyer över vattenfallet.

Även om det regnar är detta en härlig utflykt. Vi tog med två kompisar dit en mulen dag när det inte kändes så lockande att gå upp på kalfjället.

Led 558 övergår sedan i led 557 som fortsätter bort mot och uppför Hamrafjället. Nog för att det är värt att gå upp men då ska hela gruppen ha lite tryck i benen. Du når också led 557 för en ganska brant bestigning av Hamrafjället från naturreservatets parkering längs riksväg 84. Allt syns väldigt tydligt i appen Spår & Leder i Funäsfjällen. 

Som en utflykt räcker det gott att gå upp längs vattenfallet och sedan ned igen. 

Bilderna nedanför är från två olika dagar vid Andersjöåfallet. Vill du se mig vinterbada i Andersjöåfallet kan du kolla in mitt blogginlägg här.

Foto: Wilda Nilsson

Hyr vår lägenhet i Funäsfjällen

Vill du ha nära till dessa vandringar och dessutom många fler äventyr i Funäsfjällen? Då är vår lägenhet i Funäsdalen en fantastisk utgångspunkt. Givetvis talar jag i egen sak men jag älskar lägenheten och känslan av lugn som infinner sig när jag är där.

Nog för att jag gillar strapatsrika vandringar och tältnätter men det är också underbart att kunna få heldagarna på fjället och sedan återhämtning på natten i en riktig säng. Detta med att kunna vandra med bara dagsturspackning också… Nåja, nog babblat. Här hittar du lägenheten på AirBnb. Hör av dig om du undrar något!

Hyr lägenhet i Funäsdalen

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.