Menu
Friluftshacks och guider / Friluftsliv

Kartläsning och orientering i dimma och dåligt väder

Har du koll på kartan även i kärvt väder? Kartläsning på fjället kan vara knepigt. Dimma, regn och moln gör det svårare att orientera. Då gäller det att vara noggrann. Här är knepen jag använder.

Passa kartan och ta ut en kompasskurs

En grundläggande förutsättning för att kunna orientera i busväder är att du kan läsa kartan, passa den mot norr och ta ut en kompasskurs. Öva ofta när det är fint väder och goda förutsättningar. Här kan du läsa mer om att ta ut en kompasskurs.

Ha alltid ett uppfång

Ett uppfång är ett brett terrängföremål som ”fångar upp dig” när du gått tillräckligt långt. Häromdagen använde jag höjdkurvor – börjar det slutta utför har jag gått för långt. Sjöar, ett skogsparti som börjar eller att ett torrt parti övergår i myrmark är exempel på uppfång.

Var noga med din kompasskurs och ha riktmärken med korta avstånd

Särskilt i dimma, ta ut en noggrann kompasskurs och gå mot exempelvis en sten du kan urskilja. Den är ditt riktmärke. I dålig sikt kanske riktmärket ligger 10 meter bort. Där kontrollerar du kursen och siktar på mot nästa urskiljbara föremål. Ta det långsamt och var jättenoga, annars är det lätt att hamna fel i sidled.

Följ en ledstång

Ska du hitta ned från ett berg i dimma eller ta dig fram till lägerplatsen vid sjön? Följ en ledstång. Bäst är en markerad led. Annars funkar exempelvis bäckar som ledstänger.

Chansa inte om det är brant eller du riskerar att falla ned, vänta ut dimman. Är vädret dåligt, skippa avancerade toppturer.

Sista säkra

Sista säkra är en orienteringsterm för en tydligt urskiljbar plats varifrån en orienterare går direkt mot kontrollen.

Sådana platser är svårare att hitta på en fjällkarta i skala 1:50 000 men bäckar, sjökanter, tydliga höjder, stugor eller annat går att använda. Vid sista säkra vet du exakt var du är och kan ta ut en kompasskurs.

Stanna och vänta på bättre sikt

Blir du osäker, ta en rast. Ta på varma kläder och drick en kopp choklad. Vädret växlar snabbt i fjällen och sikten kan förbättras. Gör den inte det – slå läger istället för att irra runt.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.