Menu
Friluftsliv / Livsdesign

Vi har köpt lägenhet i Funäsfjällen

Frihetskapital är ett vackert ord som myntades av Sara Rönne. Det sammanfattar mycket av min egen ekonomiska filosofi. Jag har redan bloggat en del om min privatekonomi och om du hängt med mig ett tag vet du redan att jag är aktiv med sparande i aktiefonder, räntefonder och aktier.

Min dröm har länge varit att komplettera investeringarna på börsen och sparandet på kort sikt på ett konto med ränta (0,85 %, nöj dig inte med din vanliga bank!) med en fastighetsinvestering. Eftersom jag också vill få möjlighet till ännu mer friluftsliv i fjällen har det varit naturligt att spana efter möjliga investeringar att göra i just fjällen.

Jag släpade med Max för att titta på olika tomter i Ljungdalen förra sommaren och jag har ivrigt spanat på Hemnet i lite väl många timmar det senaste året. Att bygga nytt i fjällen och samtidigt bo i Uppsala kändes meckigt. En stuga vore fint men i ärlighetens namn har vi nog jobb med att sköta ett hus och jag vill hellre lägga semestern på fjällvandringar än på att klippa fler gräsmattor. Något renoveringsobjekt orkar vi inte heller med. Vi är nog trötta efter allt jobb med huset fortfarande… Lösningen blev en lägenhet och helgen ägnade jag åt att gå på visningar.

Ansträngningen gav resultat och vi har köpt en lägenhet i Funäsdalen. Det känns helt fantastiskt! Den ligger ungefär 200 meter från liften och det bjuds på vacker utsikt från balkongen. Faktum är att vi får tillgång till den redan under hösten. Och vi kommer även hyra ut den. Hur kul vore det inte om någon som häng med mig på bloggen eller Instagram hyr vår pärla till lägenhet i Funäsdalen över jul?

Så hur är det möjligt att göra investeringar så här? Det är för att jag har sparat. Jag har jobbat och byggt upp ett eget företag innan jag började i försvaret på heltid. Målmedvetet har jag gnetat på under åren som gått och nu har jag förverkligat en dröm.

För mig är det en naturlig koppling mellan frihet, ekonomi och friluftsliv. Allt börjar med att börja spara! (Och gärna sänka sina utgifter…). Jag kommer berätta mer om lägenheten framöver och visa bilder och så vidare när vi fått tillträde. Lyckoruset alltså, det är magiskt!

Börja spara i fonder

Sparandet ska ge mig ekonomisk frihet och det enda jag ångrat hittills är att jag inte började spara på börsen tidigare. Förut var det dock väldigt krångligt att komma igång och faktum är att många tycker det är svårt nu också trots att det går smidigt att öppna ett ISK-konto. Utmaningen kommer därefter. Vilka fonder ska jag välja? Jag använder en fondrobot (som jag bloggat om här) som automatiskt skapar en portfölj med tillgångar i olika branscher och på olika marknader baserat på ett par frågor du får svara på. Det är enkla frågor och en av dem handlar om hur viktigt hållbarhet är för dig. Jag drog upp mitt hållbarhetsfokus i toppen och har nu en portfölj där det bara ingår fonder som fokuserar på dessa frågor. Majoriteten av mitt kapital har jag dock i egenvalda fonder.

Det är dock alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att man får tillbaka hela beloppet som man satte in. Att spara pengar på ett vanligt bankkonto är dock riktigt dumt eftersom pengarna inte växer alls. Komplettera din fondportfölj med ett sparkonto där du både har fria uttag och ränta. Jag använder Northmill Bank där räntan är 0,85 %.

Hur som helst, ett riktigt bra nybörjartips är alltså roboten Opti som jag bloggat om här. Jag återkommer gärna längre fram med fler ekonomitips eller svar på eventuella frågor om investeringar. Jag svarar utifrån min egen erfarenhet och hur jag själv gör, jag är alltså inte någon officiell rådgivare i ekonomi men det fattar du säkert.

Fler inlägg om pengar och privatekonomi

Undrar du något om privatekonomi, livsdesign eller vad jag tänker om pengar? Fråga gärna i en kommentar så gör jag ett inlägg med svar!

Höstfärger

4 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.