Menu
Åka skidor

Längdskidåkning i Funäsfjällen – Magiska skidspår i Tänndalen och Funäsdalen

Lyckopirret visste inga gränser när vi klev ur bilen vid parkeringen ovanför Strandgården i Fjällnäs i tisdags. Himlen var klarblå, snön gnistrade och hela upplevelsen var minst sagt sagolik. Om vi bortser från diverse omkullkörningar, flåsiga uppförsbackar och trötta höftböjare då. Men det är sådant jag alltid räknar med ska hända när en ny säsong på längdskidor drar igång.

Skidspår i Fjällnäs Funäsfjällen

Köpa längdskidor – vallningsfria, ja tack!

På senare år har jag verkligen hittat glädjen i längdskidpåren. Att det finns 300 km sammanhängande spår i Funäsfjällen gör det rätt så lätt att bli kär i upplevelsen. Förra året köpte jag mitt första par egna längdskidor sen jag var liten. Kalle på Tänndalens skiduthyrning ger alltid så himla bra hjälp och både jag och Max familj (som har hus strax ovanför) är stammisar.

Att ha vallningsfria skidor har varit en gudagåva (gudaköp?) som gör att jag tar mig ut i spåren ofta och slipper tänka på att gegga med valla. Jag köpte Fischer-skidor med Twin Skin och känner att det är ett perfekt första skidpar. Om du inte är i Tänndalen kan du spana in liknande skidor här hos Outnorth.

Längdskidspår 514 i Fjällnäs

Hur som helst. Vi åkte spår 514 i Fjällnäs och det är 8 underbara kilometrar som ger så mycket fjällkänsla trots att det är ett draget spår. Den första backen upp från parkeringen är rejält kämpig men sen är det underbar åkning med både uppför- och nedförsbackar. Fjällbjörkskog, utsikt mot norska fjäll och i största allmänhet många tillfällen att stanna till och säga ”åhhhhhh” utlovas. Hos Funäsfjällen finns all information om spåren, smidigast är att ladda ned appen Spår och leder i Funäsfjällen. Via hemsidan köpte jag även spårkort för säsongen, väldigt smidigt!

Spår och leder i Funäsfjällen

När vi åkte samma runda dagen efter, i sällskap av Malin och Sara, myntade Anna till och med begreppet ”influencer-intervaller” eftersom vi åker rätt hårt men sen måste stanna för att fota. Extremt roligt ord och så himla sant.

Längdskidåkning i Funäsdalen

Jag behöver väl knappast säga att det gjorde ont att ens lyfta på benen dagen efter åkningen? Det trista nu är att vädret slagit om och det töar. Så deppigt. Den vackra snön försvinner och det magiska vinterlandskapet har ersatts av vad som närmast kan benämnas Stockholms-slask. Jag ber till vädergudarna att det slår om igen. Två dagars ”träning” är inte i närheten av nog för att förbereda mig för att åka Försvarsmaktsvasan…

Tekniktips för längdskidåkaren

Jag räknar mig själv som nybörjare och under året har jag fått tre tips som jag tänker på i spåret varje gång jag åker. Det är ”enkla” tips men ack vilket genombrott de gav mig.

  1. Sätt i stavarna i höjd med eller bakom bakre foten annars bromsar du dig själv
  2. Glid så långt du kan i varje steg och öva på detta genom att åka utan stavar där det är platt
  3. Nudda knäna med armbågarna när du hukar dig i nedförsbackar för bättre balans

Har du fler enkla tips? Skriv jättegärna en kommentar!

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.