Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Slipp skavsår – julklappar till vandrare

Innehåller annonslänkar

Letar du efter en enkel, prisvärd sista minuten-julklapp till någon som gillar att vandra eller åka skidor? Sätt ihop ett anti-skavsårskit! En uppskattad julklapp som gör nytta.

Här kommer tipsen i korthet, läs resten av inlägget för detaljer:

  1. Antiskav-stick
  2. Leukoplast fottejp
  3. Compeed skavsårsplåster
  4. Strumpor av merinoull

Förebygg skavsår med The Skin Agent

I förebyggande syfte använder jag The Skin Agent efter att jag duschat. Antiskav-sticket stärker huden och gör den mer motståndskraftig mot skavsår. I vardagen (jag jobbar i kängor varje dag) räcker detta för mig.

Motverka skav på längre turer med tejp

Ska jag ut på längre vandringar eller om jag ska bära tungt, då tejpar jag fötterna för att slippa skavsår. Leukoplast är min favorittejp. Jag har bloggat om exakt hur jag tejpar fötterna här. Fottejp är för mig det som verkligen funkar när vandringarna är hårda eller kängorna helt nya.

Annars är fothygienen det lättaste sättet för att motverka skavsår. Tvätta och lufta fötterna ofta när du är på tur och byt strumpor varje rast. Dessa rutiner gör stor skillnad i längden. Jag väljer helst strumpor av merinoull.

Ta hand om skavsår och blåsor på tur

Om skavsåret eller blåsan redan dykt upp, då använder jag Compeed Extreme Skavsårsplåster. Compeed skyddar blåsan och blir ett extra hudlager. Jag vet att detta inte ”är rätt egentligen” men om jag måste fortsätta vandringen tycker jag Compeed kan nötas loss ganska enkelt. Därför använder jag smal Leukoplast för att fästa kanterna på Compeed-plåstret. Samma tejp sätter jag också på mina krokiga tår för att motverka skavsår.

Här finns en större förpackning med Compeed.

Komplettera med en praktisk ficka eller ett komplett första hjälpen-kit

Jag använder ofta detta första hjälpen-kit. Det är litet, billigt och får plats i såväl dagsturssäcken som i handväskan. Vill du sätta ihop ett eget kit, eller ha en smidig ficka att lägga skavsårs-förebyggande utrustning i, kolla in den här fickan.

Fler blogginlägg om sjukvård på vandring

Så undviker du 10 vanliga skador och sjukdomar på vandring

Tejpa fötterna och förebygg skavsår: så tejpar du fötterna med Leukoplast inför vandring

Slipp skavsår med The Skin Agent antiskav-stick

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.