Menu
Friluftsliv

Mountainbike i Tänndalen: Att cykla i fjällen

Fjällcykling är för mig ett nytt sätt att utforska naturen. Det behöver inte gå fort (även om det finns grymma downhill-stråk här i Tänndalen) och även nybörjare som jag får fantastiskt roliga dagar på fjället med en mountainbike.

Sittliften i Hamra är startpunkten uppe på fjället för downhill och cross country-lederna i Tänndalen Fjällcykelpark.

Vi har inga egna cyklar men det gick fint att hyra i Tänndalen Fjällcykelpark. Vi valde enduro-cyklar för att kunna åka utför i fjällcykelparken och även cykla cross-country.

Kan erkänna att jag var rejält nervös innan. Jag cyklar inte så ofta på platt mark heller så att cykla i branta backar där vi annars åker skidor kändes… främmande. Det visade sig dock vara väldigt roligt. Och väldigt jobbigt. Kanske mest för att liften hade hunnit stänga för säsongen så vi fick ta oss upp för egen maskin, hehe. Otroligt värt det dock.

Vi la sedan mest tid på att utforska stigarna uppe på berget och eftersom lederna har olika svårighetsnivå kunde var och en välja slingor som passar mod och förmåga. En av lederna som startar vid sittliften i Hamra heter Utsikten. Vi följde den ovanför hela backsystemet och det visade sig vara extra värt det när en fantastisk regnbåge uppenbarade sig invid Svansjökläppen lagom till vår lunchrast.

Nästa säsong vill jag cykla igen, helst när liften är öppen. Det behövs lite mer tid för att jag ska bli helt bekväm och det vore inte så dumt med en tekniklektion heller men att få ha fjället nästan för oss själva var lyxigt värre. Att cykla i fjällen är definitivt något jag rekommenderar. De brinnande höstfärgerna, sällskapet av renar och frisk septemberluft gjorde detta cykeläventyr till en helg att minnas. Länge.

Utsikt mot sjön Malmagen i Tänndalen. Vyerna är helt magiska, jag var tvungen att pausa och njuta massor av gånger.

Guide till att cykla i Tänndalen och Funäsdalen

Tänndalen Fjällcykelpark downhill Wilda Nilsson
Det var skönt att kunna värma upp på breda, lagom branta stiga innan vi gav oss i kast med mer utmanande leder.

Här kommer ett par punkter som är bra att tänka på inför cykling i fjällen och mer specifikt inför äventyr med mountainbike i Tänndalen.

  • Hyr cykel och köp trailpass genom shopen i Tänndalen.
  • Lederna är graderade precis som skidbackarna är på vintern, från grönt till svart.
  • Längs lederna finns både spänger och trallar, riktigt kul tyckte jag!
  • Toppstugan vid sittliften i Hamra, Tänndalen är en bra och varm rastplats, där kan man också lämna en eventuell ryggsäck om man vill.
  • Kolla in ett par teknikvideos på Youtube innan eller be någon duktig om hjälp. Jag behövde påminna mig om grunderna: bromsa inte med frambromsen, vikten bakåt vid broms/nedför – rumpan ska till och med vara bakom sadeln osv.
  • Handskar var riktigt skönt att ha. Och såklart förstärkningsplagg i ryggsäcken att ta på sig vid rast.
  • Läs mer om de stora satsningarna på cykel i både Tänndalen & Funäsdalsberget.
Önskar alla en trevlig cykeltur i Tänndalen!

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.