Ända sedan vi flyttade till landet har jag haft skogen precis utanför min ytterdörr och därmed möjligheten att gå på vandringar varje dag. Äventyr långt bort, som vandring i Himalaya eller vandringar i flera dagar utan att träffa på folk i nationalparker som Sarek, är fantastiskt men att få en daglig injektion av friluftsliv är viktigt för mitt välbefinnande. Jag har försökt att bo i både centrala Stockholm och i förorterna men det fungerar helt enkelt inte.
In the presence of nature, a wild delight runs through the man, in spite of real sorrows.
Ralph Waldo Emerson
De små upplevelserna, som äventyren i närområdet, ger mig så mycket. Det låter kanske klychigt men naturen är mitt ”happy place”. Jag är ganska säker på att Flexie håller med, hon älskar att vandra och hänga med mig i skogen. Och hon varnar mig alltid om någon närmar sig.
Testa utrustningen innan längre turer
En annan fördel med att gå på kortare vandringar när där du bor (och helst när det är fint väder) ger dig chansen att öva med all utrustning innan du ger dig upp på fjället eller liknande. Då vet du att du har koll på hur tältet, ryggsäcken och stormköket funkar vilket kommer göra upplevelsen under hårdare förhållanden både säkrare och roligare.
Bilderna kommer från en av mina favoritplatser bara några kilometer hemifrån. Jag tog med mitt nya Jack Wolfskin Gossamer II tält och syftet var just att öva. Jag tog god tid på mig och läste manualen. Helgen efteråt drog vi ut ett par kompisar. Vi satte upp tältet runt 22:00 och det fanns myggor överallt. Då var det skönt att redan ha övat.
För vintercamping använder jag mitt Hilleberg Nammatj GT. Ett tält jag även övat på att sätta upp i en vindtunnel som ger samma vindstyrka som under en storm på fjället. Jag har också slagit upp det i totalt mörker. Så ja, jag tar övning på fullt allvar och jag är säker på att det kommer att hjälpa mig om jag hamnar i en överlevnadssituation.
Hur som helst, jag ser fram emot att prova Gossamer II en riktigt varm natt. Då går det att bara använda innertältet och få känslan av att sova under bar himmel fast utan mygg. Detta tält är också mindre och lättare vilket är bra nu när jag har köpt en motorcykel och behöver hålla vikten på packningen nere.
Checklista när du köper nytt tält:
- Sätt upp det i din trädgård eller i en skog i närheten och kontrollera att ingenting saknas eller är trasigt, läs manualen och lära dig resa det på rätt sätt.
- Gå på ett helgäventyr eller en lättare tur där det inte är kritiskt att allt fungerar perfekt. Ta chansen att öva när det är sämre väder också.
- Ta med tältet på en längre vandring.
Flexie är van vid camping. Hon är faktiskt bekväm med både tält och vanlife. Jag kan vara partisk men hon är den bästa följeslagare jag kunde önska mig utomhus.
Min spis på bilden ovan är en vikbar spis av Esbit-typ. Jag gillar det för denna typ av mysiga äventyr men jag skulle inte ta med det om jag gick ut för en längre vandring eftersom det inte är speciellt energieffektivt. Det tar ett tag för vattnet att koka med hjälp av bränsletabletterna men det är hög mysfaktor på det hela.
Kokkaffe
Stora äventyr är bra men att gå på korta äventyr nära hemma går att få in i en fullspäckad vardag. Så jag vill helt enkelt peppa dig att hitta ut på vardagarna. Det behöver inte vara mer komplicerat än en kort vandring eller promenad med start direkt utanför ytterdörren.
Ta hand om dig!
1 Comment
Fjällsäkerhet på fjällvandring: 12 tips till nybörjare inom vandring – Outdoor Wilda
8 december 2020 at 18:31[…] Tälta med hund? Vill du ha tips om hur man campar med sin hund, läs mitt blogginlägg här. […]