Menu
Friluftsliv / Vandring / Vandringsleder och destinationer

Led 552: Andersborgturen – Fjällparkering i Tänndalen och Andersborg Våffelstuga

Mesta möjliga kalfjäll till minsta möjliga ansträngning? Det kanske är en bra sammanfattning för Led 552, Andersborgturen i Funäsfjällen.

Leden är i sin helhet 6 km och går från Fjällparkeringen i Tänndalen till Andersborg och därefter följer den sluttningen på Lill-Skarven. Däremot måste en inte gå runt hela, det går fint att bara gå till Andersborg och sedan vända och gå tillbaka. Då är det en väldigt lätt vandring på totalt 3 km.

Fjällparkeringen är avgiftsbelagd, avgiften var 60 kr år 2021 och det går bra att Swisha. Johns nummer står på en tavla vid infarten till vägen.

Fortsätter en förbi Andersborg våffelstuga en bit (några hundra meter) i riktning mot Svalåtjärn av vyn längs vinterleden väldigt vacker med Anderssjöarna på vänster sida. Fjällparkeringen och Andersborg är med andra ord en fin utgångspunkt för längre vandringar men är också perfekt för en dagsutflykt för hela familjen.

Särskilt eftersom gofika, våfflor och annat kan avnjutas med utsikt mot Hamrafjället. Andersborg Våffelstuga drivs av Johan och Marianne och vi är minst sagt stammisar där. Dessutom är det en hundvänlig plats!

På vintern går det ofta fint att både gå och skida från Fjällparkeringen till Andersborg Våffelstuga. Det är otroligt mysigt att äta en varm våffla inne i stugan när snöstormen härjar utanför. För den som inte kan eller vill ta sig fram för egen maskin finns också Snövesslan, en skotertaxi skulle man kunna kalla det.

Åter till sommaren. Sjön som ligger närmst Andersborg går utmärkt att bada i. Det är lite kyligt i vattnet kanske men det är klart och fint! Bakom sjön som ni ser på bilden nedan tornar Småhamrarna upp sig. Även dit upp går en led (åtminstone till sadeln mot Hamrafjället) och sedan går det att följa stigar upp på toppen. Det var faktiskt den första topp jag och Max gick upp tillsammans på i Funäsfjällen 2018. Den är 1079 meter över havet.

Det är populärt att tälta nere vid sjön och det har även jag gjort. Utmärkt om man är en familj som vill ha ett överkomligt fjälläventyr.

Hamrafjället

Med en våffla i magen känner du dig kanske redo att vandra hela led 552. I så fall kommer du bjudas på fin utsikt över såväl Hamrafjället som ned mot Tänndalen och sedermera Storvålen/Flåten/Hållan och Funäsdalen. Du kommer också gå förbi den gamla gruvan Floorgruvan, där är det spännande att kika in. Det går också att göra en extra tur och gå uppför toppen på Lill-Skarven. Det är väldigt vackert och rätt jobbigt. Kanske berodde det mest på att jag hade en tung packning när jag gick eftersom jag skulle fortsätta längre bort efteråt… nåja. Leden går i sicksack och med en dagsturspackning är det inga problem att ta sig upp.

Appen Spår- och Leder i Funäsfjällen är väldigt smidig för att se sträckningen på leden och få mer inspiration om vandring i Funäsfjällen, Härjedalen.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.