Menu
Friluftsliv / Mitt friluftsliv

Praktik som fjälledare för Svenska Turistföreningen

Jag åkte buss från Funäsdalen till Stockholm för att ta tåget till Abisko. Det var äntligen dags för praktik hos Svenska Turistföreningen. Praktiken är en del av min utbildning till fjälledare och en av få moment som är kvar innan jag förhoppningsvis certifieras genom fjälledarnormen, något som varit ett mål länge men som jag genom åren prioriterat ned. Inte längre! Med ryggsäcken färdigpackad kunde jag äntligen ge mig iväg.

Jag har redan bloggat om vad jag packade till min fjällvandring men jag måste slå ett extra slag för ryggsäcken. Otroligt bra och bekväm. Det är en Jack Wolfskin Men’s Highland Trail 55+5 (annonslänk). Finns även i damvariant här (annonslänk) vilket passar om man är kortare än mig. Jag är 180 cm och hade rygglängden inställd på lägsta medium. 

STF Abisko Fjällstation

STF Fjälluffa i Abisko

Tåget rullade in till Abisko och jag fick direkt hänga med STF Abisko på Fjälluffa Ungdom (18-25 år). Det är ett klockrent koncept där unga mellan 18 och 25 år får en introduktion till fjällvandring, säkerhet och all info som behövs om att bo i fjällstugor.

För ett otroligt förmånligt pris kan ungdomarna sedan bo i fjällstugor och vandra till Nikkaluokta. Tänk om detta funnits när jag var i den åldern. Jag fick vara med och ge tips till ungdomarna som skulle starta sin vandring dagen efter. Jag blev rejält suktad att följa med om vi säger så.

Jag hann också med några kortare promenader runt kanjonen i Abisko. Det är otroligt vackert att bara göra promenader runt fjällstationen.

Väg och järnväg i Abisko över kanjonen

Förberedelser för solovandring

Dessutom skickade jag mitt paket med mat inför min solovandring. Jag kommer alltså vandra som fjälledar-praktikant med en grupp i STF:s regi, tillsammans med en ordinarie guide. Sedan fortsätter jag på en egen fjällvandring i en vecka till. Jag skickade paketet med bussgods och betalade 348 kr för ett paket på ca 8 kg. Fick klockren hjälp med det i butiken på Abisko Turiststation.

Så här i efterhand var det onödigt att jag skickade en skjorta och ett par byxor, mina vandringstajts från Jack Wolfskin (annonslänk) funkade utmärkt och mobilfickan på tajtsen var ovärderlig. Så smidigt att snabbt kunna få upp telefonen för att fota, alla minnen jag nu kan se tillbaka på är guld värda. Jag skickade också en bok, en ny gasbehållare och min jacka eftersom jag skulle använda STF personalkläder på vandringen med gruppen. Jag skickade för mycket snacks också, det inser jag så här i efterhand.

Kanjonen i Abisko nationalpark vid fjällstationen

Abisko till Nikkaloukta som fjälledar-praktikant

Dagen därpå gick åt till de sista förberedelserna för vandringen som praktikant. Färdplanen var redan satt och det var Dag Hammarsköldsleden mellan Abisko och Nikkaloukta. Det innebär att man följer Kungsleden från Abisko men att vid Singistugorna vika av mot Kebnekaise fjällstation och sedan vidare till Nikkaloukta. Det var också av den anledningen som min egen vandring startade i Nikka.

Deltagarna i gruppen och ordinarie guide sov i stugorna längs vägen medan jag valde att tälta hela vägen förutom på Keb fjällstation. Där var det kul att testa att bo inne. Det gav också lite återhämtning inför den stundande solovandringen. Allt ihop är genomfört och jag berättar nu i efterhand. Det finns nämligen ingen mobiltäckning längs norra Kungsleden och även om det finns wifi i Keb fjällstation var jag alltför upptagen med att ja, bestiga berg för att skriva något här. Hur som helst, nu kommer det komma inlägg om vandringen allt eftersom. Hoppas du vill hänga med. Starten är så här vacker:

Start på Kungsleden i Abisko

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.