Menu
Friluftshacks och guider / Friluftsliv

Tälta i blåsigt väder och storm

Ska du fjällvandra kommer det förr eller senare vara blåsigt väder när du ska tälta. Här kommer mina tips till dig som ska resa tält i stark vind.

Skapa förutsättningar vid varje tälrrivning, du vet inte om nästa tältresning kommer bli i stark vind. Därför behöver du förbereda genom att packa ihop tältet så att nästa resning blir enklare. Ordning och rutiner hjälper såklart även när det är vindstilla.

Stäng alla öppningar och myggnät

Börja med att dra igen myggnätet och att stänga alla tältöppningar. Detta för att innertältet inte ska sno ihop sig, hamna ut och in eller på annat vis hamna i oreda när du trycker ned det i tältpåsen.

Förläng stroppar

Maxa ut längden på eventuella dragstroppar vid tältstängsfästen. Då blir det enklare att få i tältstängerna. När tältet är rest nästa gång så drar du åt dem som sista justering för att få duken spänd.

Packa ner tältet i påsen åt rätt håll

Packa sedan ihop tältet så att du har en kortsida högst upp i påsen. Du vet då vad du kommer dra ut först ur påsen och minskar trasslet. Jag viker inte tältet utan matar bara ned mitt i påsen precis som sovsäcken.

Lägg gärna tältspikarna allra högst upp. Då kan du ta ut en spik eller två innan själva tältet för att snabbt kunna förankra duken. Det är särskilt bra när man reser tältet ensam i stark vind.

Välj rätt tältplats

Och på tal om vind. Välj en så vindskyddad plats du kan. När du reser tältet stå med ryggen mot vinden. Det gör att du kan dra ut tältduken och så fladdrar den bortåt från dig istället för att svepa in dig i kaos. Håll i bara så att tältet inte flyger iväg.

Låt inte tältet blåsa iväg

Fäst tältduken ordentligt i marken innan du börjar fixa med stängerna.När du är klar med tältet, använd stenar för att säkra linorna. Du kan även bygga en vindbrytande mur. Glöm inte att lägga tillbaka stenarna nästa dag och återställa din lägerplats.

Följ samma rutiner varje gång du reser tältet

Om du gör på samma sätt oavsett väder så befäster du rutiner som gör det enklare den gången det plötsligt blåser upp när du ska resa tältet.

Välj rätt tält

Du behöver ett tåligt tält om du ska tälta på kalfjället. Särskilt när det blåser rejält. Vill du veta vilket tält jag har så had jag bloggat om det här.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.