Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Presskaffe på vandring – tips på utrustning

Inlägget innehåller annonslänkar till Röda Stjärnan

Kaffe är essentiellt på en vandring tycker jag. Och helst ska det vara gott också. Kokkaffe är alltid mysigt och stämningsfullt medan snabbkaffe får duga när det är bråttom exempelvis på övningar i försvaret.

Nu har jag dock hittat det ultimata mellantinget. Presskaffe! I aluminium-kärlet från Helikon-Tex är det svinenkelt att pressa kaffe. Dessutom går det att koka upp vatten i muggen vid behov. Pressa kaffe, häll upp i en vikkåsa och njut.

Kaffepress från Helikon-tex

Köp Helikon-Tex CAMP French Press Coffee Mug hos Röda Stjärnan (annonslänk)

I studentlägenheten hade jag en presskaffekanna men det är först nu som jag insett hur otroligt smidigt konceptet är ute i skogen. I helgen var vi på Max födelsedag ute på tur med Flexie i en närbelägen skog. Då var det smidigt att ta med hett vatten i en termos och pressa gott kaffe utan att behöva tända ett stormkök.

Termos från Stanley och presskaffe i skogen

Uppenbarligen kommer denna lösning vara utmärkt i sommar på platser där det är direkt olämpligt att elda eller ens använda stormkök på grund av risken för skogsbrand.

När det gäller termosar rekommenderar jag varmt (pun intended) en termos från Stanley. Jag är supernöjd med mina. Här finns en grym 75 cl termos från Stanley hos Outdoorexperten (annonslänk).

Pressa kaffe på vandring

Och hur gott blev det inte! Så himla enkelt, så himla gott.

Köp Helikon-Tex CAMP French Press Coffee Mug hos Röda Stjärnan (annonslänk)

Vandring med hund i tröja från Helikon-Tex

Den som är extra satsig tar med en liten kaffekvarn och mal färska kaffebönor.

Här finns Helikon-Tex CAMP Hand Coffee Grinder (annonslänk).

Uppdatering: nu har jag precis kommit hem från övningen Sydfront 21 med försvaret, och det var otroligt härligt att kunna dricka presskaffe på övning istället för snabbkaffe. Jag tror min trötta blick visar hur mycket jag behövde kaffet, hehe.

Vill du ha fler tips om matlagning i friluftslivet?

Läs mitt blogginlägg om stormkök här.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.