Menu
Börja vandra / Vandring

Fjällvandring med hund

Inlägget innehåller annonslänkar till VetZoo och Meds.se

Vad ska jag tänka på innan jag vandrar med min hund? I det här blogginlägget samlar jag tips som gör fjällvandring med hund till en härlig upplevelse. Undrar du något mer? Skriv gärna en kommentar!

Hur långt orkar hunden gå?

Det enkla svaret är att hunden förmodligen orkar längre än dig. Med det sagt är det lika viktigt för hundar som för människor att belastningen ökar stegvis. Att bara gå korta vardagspromenader och rätt vad det är vandra flera mil är inte så smart. Vänj in er stegvis vid allt längre turer.

Har du tänkt att hunden ska bära packning är det ännu viktigare att öva i lugn och ro. Först med tom sele/packväska och sedan med lite, lite, lite mer packning i taget. Jag skulle inte ta med en hund yngre än ett år på vandring, detta eftersom leder och skelett inte vuxit klart.

Förbered hunden med träning inför vandring

Genom att träna i förväg på att gå allt längre promenader hinner hunden få både den kondition och de muskler som behövs för att klara en fjällvandring. Förberedelserna handlar dock inte bara om att träna fysisk. Att ha en passivitetstränad hund är lika viktigt. I min intervju med hundtränar-Lilly kan du läsa mer.

Öva på att gå i kuperad terräng hemmavid innan ni drar till fjälls.

Mat och vatten

Hunden kan dricka i fjällbäckar precis som du men ta gärna med en skål och extra vatten för säkerhets skull. Ta med hundens vanliga mat. Om du vill att hunden ska äta någon annan sorts mat på vandring, kanske en typ som är lättare att bära om du ger blötfoder annars, måste du låta hunden vänja sig vid det under ett par veckor innan vandringen. En hopfällbar skål kan vara smart.

På vandringen bränner både du och hunden mycket energi. Förmodligen behöver hunden äta mer än vad den gör till vardags för att inte tappa i vikt eller vara onödigt trött på vandringen.

Här finns en smart, vikbar skål som går att hänga på ryggsäcken (annonslänk).

Halsband eller sele?

En dragsele kan vara lämpligt men även denna måste hunden vänja sig vid innan. Ta hjälp av kunnig butikspersonal eller motsvarande med att prova ut en sele. Jag gillar att ha en lina/koppel som jag kan fästa i avbärarbältet så att jag har händerna fria när jag går. Vad som är bästa lösningen beror på vad din hund trivs med och är van vid. Jag har vandrat med Flexie i såväl sele som halsband. Låt bli stryp eller halvstryp dock.

Dragsele till hund (annonslänk)

För joggingturer och promenader har jag och Flexie använt en sådan här Neewa-sele, ett Baggen-bälte samt ett joggingkoppel (annonslänkar).

Joggingsele till hund
Flexie med Neewa-sele i Funäsfjällen.

Här finns långa koppel med stretch som kan vara bra på vandring (annonslänk).

Klövjeväska eller packväska till hunden på vandring

Om du tränar upp hunden stegvis kommer den förmodligen kunna bära sin egen mat i klövjeväskor. Det är praktiskt och gör vandringen lättare för dig. Var dock beredd på att hjälpa vovven bära om det blir tungt. Ta hjälp när du provar ut väskorna och öva långsamt med allt tyngre packning. En hund ska dock aldrig bära mer än 20-30 % av sin egen kroppsvikt. Det blir inte många kilo för de flesta hundar. Kolla också så att väskorna eller selen inte skaver.

Vandring i fjällen på hösten med hund
Max och Flexie nära Anåfjället i Härjedalen.

Täcke eller regnkläder till hunden

Ett täcke att sätta på när ni tar rast eller som hundar utan underull kan bära under vandring i kyliga förhållanden är en värd investering. Sedan Flexie fick Spondylos har det isolerande täcket använts flitigt. En del hundar kan vilja ha täcke på när de sover. För andra passar en hundsovsäck bättre.

Här finns täcken hos VetZoo (annonslänk)

En snabbtorkande handduk (annonslänk) kan också vara skönt att ha med om det regnat och hunden är dyngsur. Nedan syns Flexie (och Max) på en blöt vandring i Tänndalen i somras.

Blöt hund på promenad

Ta hand om tassarna

Hundens tassar utsätts för belastning under en vandring. Smörj med fet salva för hundtassar i förväg, klipp klorna och ta med tasskydd som du kan sätta på om hunden blir öm eller skadar sig. Sådana skydd kan vara lämpliga att använda i förebyggande syfte också.

Här finns skyddande neoprenskor för hundar (annonslänk).

Vandringsskor till hund (annonslänk).

Sova i tält med hund

Att sova med hunden i tältet är mysigt men det är smart att träna innan. Kanske kan klicker-träning vara ett sätt att öva på? Klicka in hunden och sedan övar du på att hunden ska gå och lägga sig på en viss filt eller liggunderlag som du lägger fram. Sedan flyttar du in filten eller liggunderlaget i ett tält. Då har du en hund som förstår att det är läge att lägga sig och vila så fort filten/liggunderlaget läggs ut på marken. Så här har jag tränat Flexie och nu räcker det med att jag lägger en handduk/min jacka eller vad som helst på golvet/marken så förstår hon vad som gäller.

Här finns klickers hos VetZoo (annonslänk).

Jack Wolfskin Gossamer II tälta med hund
Flexie gillar att tälta.

Om hunden ska sova i tältet, i förtältet/absiden eller utanför är upp till dig. Är det mycket mygg gillar hundarna ofta att vara inne i tältet men annars finns det många hundar som trivs utmärkt bland packning och kängor i förtältet. Öva på rutinerna genom att tälta på helger eller så innan du går på en längre tur. Efter en dag på fjället är chansen dock god att både du och hunden sover gott.

Om du har hunden i förtältet, se upp så att den inte smiter ut under tältduken om ett djur går förbi utanför bara. Flexie har alltid sovit med mig inne i tältet men min första schäfer trivdes i absiden. Jag har övat med Flexie på att vara lugn och stilla i tältet. Där busar vi inte runt eller kliver omkring utan man går in och lägger sig på sin plats.

Köpa rätt tält som hundägare: Här hittar du min guide till att köpa tält och i inlägget berättar jag om tälten jag har.

Hund i raststugor

Vissa raststugor, våffelstugor och annat i fjällen välkomnar hundar medan vovven på andra ställen får vänta utanför. Ta reda på vad som gäller i förväg. Träna också hunden i att vänta ute själv kortare stunder. Hundar är också välkomna på ett stort antal av de stugor och boenden som STF tillhandahåller runt om i Sverige.

Ta med hunden i liften

I exempelvis kabinbanan i Funäsdalen upp på Funäsberget får hundar följa med. Då kommer ni lätt upp till fina promenadstråk med vacker utsikt. Återigen, kolla i förväg om hunden får åka med i lift/kabin innan du sticker iväg.

Vandring i Funäsfjällen med hund
Flexie på Funäsberget, vi åkte lift upp och promenerade runt där uppe och lagade mat.

Håll hunden kopplad

Djurlivet är känsligt för störningar, framför allt mellan 1 mars till 20 augusti när många djur får ungar, och då ska hunden enligt allemansrätten hållas kopplad. I områden när renskötsel bedrivs ska hunden också vara kopplad och eftersom det finns renar i stora delar av fjällen är det bäst att ha hunden i en lång lina eller motsvarande över tiden. Kolla också reglerna på platsen du befinner dig, vissa naturreservat har speciella regler.

Vandrar du i skogen behöver du även hålla uppsikt efter information om att jakt pågår, då håller jag Flexie kopplad och går någon annanstans.

Fästingskydd för hundar

Fästingar är inget kul och vi har provat diverse lösningar genom åren. Numera får Flexie tabletter (Bravecto) mot fästingar och det funkar superbra för oss. Tidigare har hon haft halsband men eftersom tabletterna funkar så bra slipper jag gärna ha halsband på henne.

Välj i samråd med veterinär det som passar just din hund. En del har tipsat om tjärsalva för hundar eller spray som man sprutar på pälsen. Se till att hunden inte slickar i sig det bara. Tjärsalva går fint att smörja hundens tassar med också.

Här finns fästingspray för hundar (annonslänk).

Matlagning på fjället med hund som sällskap
Flexie ville gärna äta upp vår bacon…

Första hjälpen för hundar

Att packa med sig ett första hjälpen-kit för hundar är en bra idé. Liksom att lära sig att lägga ett tassbandage.

Här finns Första hjälpen-kit hos VetZoo (annonslänk).

Komplettera med Skogssalva (annonslänk) som lindrar klåda efter diverse insektsbett.

Hund i Norge på vandring

Fjällen vi ofta går i ligger nära Norge. Jag har aldrig tagit med Flexie över gränsen men vi har vandrat i Baltikum tillsammans. Då var det rabiesvaccin, pass och sådant som skulle ordnas innan. Vill mest påminna om att kolla upp vad som gäller om du tänker vandra i de svenska fjällen men också ta en tur över till Norge. Exempelvis är avmaskning något vissa länder kräver.

P.S. Missa inte att ta med bajspåsar! Uppe på fjället kan du gräva ned bajset men runt stugor, vid busshållplatsen och annat behövs påsar. Här finns bajspåsar hos VetZoo.

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.