Menu
Vandringsleder och destinationer

Vandring på Biskops Arnö

Vi passerar biskopsborgen och folkhögskolans röda träfasader innan vi följer grusgången genom allén i nordlig riktning. Vårsolen värmer ordentligt, särskilt när vi hunnit in bland träden. På Biskops Arnö finns fina, grusade gångvägar och väl utmärkta vandringsleder och promenadstråk. Idag är vi ute alla tre; jag, Max och Flexie.

För oss är Biskops Arnö en perfekt destination för närventyr. Alltså äventyr nära hemma. Med kaffet redo i en termosmugg blir utfärden och vandringen enkel. Jag rekommenderar absolut en utflykt med vandring på Biskops Arnö. Idag går vi femkilometersvarvet och ser årets första blåsippor tränga sig upp mellan de bruna löven på marken.

Det finns fyra promenadstråk om på 2, 3, 4 och 5 km plus en del andra stigar och möjlighet att leta sig runt hela ön. Följer du den blå tvåkilometers-slingan passerar du höjden med den enorma Biskopseken. Den beräknas vara 550 år gammal. Om inte det är sevärt så vet jag inte vad. Eken har vi dock redan besökt och femkilometersvarvet passerar inte där.

Mina favoriter är de två längre slingorna som delvis löper parallellt. På kommunens hemsida finns en karta och denna är också uppsatt vid parkeringsplatsen bland annat. Fota den med mobilen så har du kartan med dig på vandringen.

Skogar och odlingsmark bryts av utav välbetade hagar. Fram emot mitten av maj släpps djuren ut på bete. Då får man vara extra noga med att stänga grindarna.

Leden som är fem kilometer går norrut och fortsätter man drygt två hundra meter kommer man ut på den nordvästliga udden där det finns en badbrygga. Stegen verkar dock tas upp vintertid så något dopp blev det inte denna gång.

Brygga vid badplats på Biskops Arnö

Än så länge har jag bara vandrat på ön men vi bor ganska nära så nästa gång ska jag nog ta med löparskorna istället för vandringskängorna. Dessutom har jag sett att folkhögskolan både har kanoter och en bastu, undrar om det går att hyra?

Att vandra på Biskops Arnö

Den lilla ön Biskops Arnö ligger i Mälaren/Ekoln mellan Bålsta och Uppsala i Håbo kommun. Åk bil hela vägen ut, en smal vägbrink förbinder ön och fastlandet. Eller ta UL-buss 895 från Bålsta station till hållplats Biskops-Arnö vägskäl. Gå därefter ca 2 km längs asfaltsvägen till ön.

Kulturlandskapet med beteshagar, skogar, ängar och åkrar är vackert att vandra genom och det är en utmärkt plats att möta våren på. Precis nu (27 mars 2021) blommar massor av blåsippor och snart borde även vitsipporna dyka upp. Det finns också en biskopsborg att beskåda.

Biskops Arnö biskopsborg
Vid Biskopseken finns bord och bänkar för picknick.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.