Menu
Prepping, krisberedskap & överlevnad

Smarta hacks vid strömavbrott


Ett strömavbrott kan inträffa av olika anledningar, såsom oväder, tekniska problem eller andra nödsituationer. Här kommer några hacks som hjälper dig om det blir strömavbrott. Det första ska du kolla med ditt elnätsbolag om strömavbrottet är anmält. Finns det inte kan du anmäla det till ditt elnätsföretag.

Elnätsföretaget ansvarar för driften i elnätet och du hittar kontaktuppgifterna på din elnätsfaktura. Ta fram kontaktuppgifterna redan nu och skriv telefonnumret på en lapp som du sätter vid proppskåpet. Mer om detta finns på guiden som jag gjort ihop med Fyrfasen.

Öppna inte frysen i onödan

Ät först all mat i kylskåpet, sen hugger du in på det du har i frysen. Är frysvarorna kylskåpskalla går de fortfarande att äta. Allra sist äter du torrvaror. Jag brukar fylla på krislådan, och skafferiet, med billiga matvaror från Matsmart (annonslänk).

Förvara mat utomhus på vintern, i en låda som djur och fåglar inte kan ta sig in i.

Matlagningstips

Koka snabbmakaroner i krossade tomater, köttbullar i sås eller färdiga soppor på burk så sparar du vatten.

När du använder ditt stormkök, ställ det inte under spisfläkten. Fettet i fläkten kan börja brinna och elden kan sprida sig i ventilationskanalerna. Använd stormköket utomhus.

Måste du koka dricksvattnet?

Häll sedan vattnet i tåliga flaskor, stoppa i en drybag och använd som element mot kroppen eller i sängen tills vattnet svalnat och du ska dricka det. Då maximerar du nyttan med bränslet som gick åt till uppvärmningen.

Glöm inte att skaffa ett vattenfilter till din krislåda.

Håll värmen tillsammans

Samlas allihop i ett rum och täta golv, dörrar och fönster. Vädra regelbundet. Stäng också dörrarna till rum i bostaden som du inte använder. Tänd värmeljus. Ha en brandvarnare och brandsläckare tillgänglig i rummet du vistas i under strömavbrottet.

Sitt inte på golvet. Eftersom kall luft är tyngre än varm kommer det vara som kallast på golvet.

Vill du veta mer om krisberedskap?

Läs gärna min beredskapsguide jag skrivit i samarbete med Fyrfasen. Den finns på deras hemsida, klicka här.

Tips på prylar till krislådan och fler blogginlägg och guider jag skrivit hittar du på min samlingssida för krisberedskap.

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.