Menu

Innehåller annonslänkar

Förutom krisberedskap för dig själv och människorna du bor med behöver du ha krisberedskap för hunden. Även husdjur behöver vatten, mat och värme vid en kris och i det här inlägget får du främst tips om prepping för vovven eftersom det är den erfarenhet jag själv har.

Prepping och hemberedskap för hundar och andra husdjur

Husdjur vid kris – Ordna krisberedskap för hunden

Som djurägare behöver du tänka på att samhället kommer att prioritera människor vid en kris. Ditt husdjur är ditt eget ansvar. Därför är det extra viktigt att förbereda sig hemma. I händelse av en kris/krig är det bra att veta i förväg vart du kan ta vägen med dina djur. Kanske känner du någon som bor lantligt? Är krisen ett strömavbrott eller liknande handlar förberedelserna snarare om att säkerställa att mat, värme med mera även är kirrat för hunden eller andra djur du har.

Krisberedskap för husdjur

Generellt behöver dina husdjur få samma behov uppfyllda som dig själv.

Mat: ha ett lagom lager med foder med lång hållbarhet. Fodret behöver tåla rumstemperatur eftersom kylskåpet slutar fungera vid strömavbrott och färskfoder då kommer bli dåligt.

Precis som till dig själv, ha lite snacks till hunden också. Jag bunkrar mat till krislådan från Matsmart (annonslänk) men det är inte alltid det finns hundfoder. Foder med mängdrabatt hos VetZoo (annonslänk) kan vara ett alternativ.

Vatten: se till att vattnet du förbereder i rena, mörkt förvarade dunkar även räcker till ditt djur.

Mediciner: om ditt husdjur är beroende av mediciner, se till att ha sådana hemma.

Prepping och hemberedskap för hundar och andra husdjur

Värme: ha nog med filtar men gärna också hundtäcken eller en hundsovsäck redo om ni behöver övernatta där det är kallt. Ett avklippt liggunderlag som skyddar mot markkylan är smart.

Till Flexie använde jag mest prylar från Non-Stop Dogwear, som hennes hundsovsäck till exempel. Här finns ett riktigt nice täcke också (annonslänkar).

Transportbur: ha en transport redo som passar djuret du har och se till att öva med den innan den verkligen behövs.

Munkorg: om din hund är väldigt rädd, har ont eller är stressad kan den försöka bitas oavsiktligt. Därför kan en munkorg vara en nödlösning, träna även med denna i förväg.

Munkorg på hund

Första hjälpen-kit som passar vilken sorts djur du har. Öva även på att lägga tassbandage. Kolla in den här videon på hur du gör Hjärt- och lungräddning på din hund.

I en krissituation som innebär att du inte kan lämna ditt hem så är det smart att ha en veterinärtjänst i mobilen. Jag gillar FirstVet (annonslänk) som också är gratis med många djurförsäkringar. Hos meds.se (annonslänk) finns massor av första hjälpen-produkter till hundar.

Belysning och reflexer: se till att din hund har en reflexväxt eller motsvarande. Något som lyser är också bra. Om strömmen går blir det mörkt och du vill såklart förebygga påkörningsolyckor och annat precis som vanligt.

Skydd: kontrollera om ditt närmaste skyddsrum tillåter husdjur. Förmodligen är svaret nej om din hund inte är en ledarhund/assistanshund. Finns det någon annanstans dit ditt djur kan evakueras eller kan du i absoluta nödfall lämna ditt djur hemma vid flyglarm eller liknande? Det är en fruktansvärd tanke, jag vet, men om nöden så kräver se till att det finns massor av vatten till hunden samt mat.

Evakuering: skulle du behöva evakueras från din bostad i en situation när du inte ska till ett skyddsrum ska du såklart ta med ditt husdjur. Det skulle kunna vara pågrund av översvämningar eller en skogsbrand eller ett farligt utsläpp. Öva i förväg på att kunna lyfta och bära även stora hundar, kanske behöver hunden hjälp över vatten eller bäras över ett område täckt av glassplitter. Att gå i tossor/skyddande skor kan också vara något att öva på i förväg så kan du hjälpa hunden skydda sina tassar.

Krisberedskap för hundar och andra husdjur

Viktiga papper och handlingar: håll ordning på hundens pass, vaccinationsintyg, försäkringsintyg och telefonnummer/adresser till olika veterinärer. Skaffa gärna en veterinär-app också, jag använde FirstVet (annonslänk) till Flexie.

Har du en hundförsäkring? Jämför gärna med Lassie (annonslänk) och se om det kan vara läge att byta försäkring.

Är hunden skottfast/van vid ljud och folksamlingar: det kan vara fördelaktigt att under kontrollerade former öva hunden på att hantera situationer med mycket ljud och folk i rörelse. Om du ör osäker på hur du ska gå tillväga, ta kontakt med närmsta brukshundsklubb.

Ditt lugn och trygghet: jag tror din förmåga att behålla lugnet kommer påverka din hund väldigt mycket. Därför behöver du förbereda dig själv så att du lättare kan vara det lugna stöd hunden behöver i ett krisläge. Läs gärna min guide till hemberedskap. Kunskap och förberedelser bidrar till ditt lugn.

Jag har varit med i organisationen ”Svenska blå stjärnan” som jobbar med att ta hand om lantbrukets djur under kriser. Bland annat har jag gått kurser och lärt mig hur man driver mjölkgårdar. Nu när jag jobbar i försvaret har jag andra uppdrag vid kriser men kolla in Blå Stjärnas listor på saker som är bra att ha hemma om man har djur.

Ansvaret för krisberedskap för hunden hamnar på en själv som djurägare men prata gärna ihop med dig med grannar och bekanta som också har djur. I krislägen, och annars, är vi starkare tillsammans.

Fler tips om prepping och krisberedskap

Kris, krig och hemberedskap

Smarta hacks vid strömavbrott

Prepping och krisberedskap för nybörjare

Rena vatten med Sawyer vattenreningsfilter

Minnesramsa första hjälpen: LCABCDE

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.