Menu
Resor

Sportlov och påsklov i Funäsfjällen: Tips om aktiviter i Tänndalen, Funäsdalen och Ramundberget

Sportlov i fjällen? Brasklappen om Covid-19 har vi alla i bakhuvudet och vi håller avstånd. Nu när det är sagt samlar jag här nedan tips på aktiviteter, utflykter, mat, dryck och äventyr i Funäsfjällen. Jag uppdaterar gärna listan med dina favoriter, skriv en kommentar bara.

Ät våfflor i fjällstuga i Funäsfjällen

Ta längdskidor eller skoter till någon av Funäsfjällens mysiga våffelstugor. Andersborg Våffelstuga nås enkelt 1,5 km från Tänndalens fjällparkering. Knallen ligger på toppen av Bruksvallarna och Malmbäcksstugan blir ett bra stopp på tur från Hållan. Kommentera gärna med fler våffel-favoriter!

Andersborgs våffelstuga i Tänndalen gör goda våfflor
Till Andersborg är det enkelt att åka skidor eller promenera från Johns fjällparkering.

Hyr skoter i Tänndalen, Hållan eller Ramundberget

Åk på skoteräventyr längs leder och i friåkningsområden. Har du inget skoterkort finns guidade turer. I Tänndalen och Ramundberget finns Puls.nu och i Hållan finns Arctic Camp. Skenörsfjället är ett fint utflyktsmål men fråga uthyraren om lämpliga leder baserat på aktuellt väder och snötillgång.

Åk utför på skidor och snowboard

Ett liftkort, oerhört många backar. Åk snowboard och skidor i:

  • Tänndalen
  • Tänndalsvallen
  • Funäsberget
  • Bruksvallarna
  • Ramundberget
  • Tännäskröket

Magiska fjällvyer och naturkänsla i skidområdena finns att tillgå samt massor av fikaställen, värmestugor och grillar att låna.

Här berättar jag mer om backarna i Tänndalen som är mitt favoritområde i Funäsfjällen.

Ta ett kallt vinterbad i isvak

Ta ett iskallt bad utan bastu i isvaken i Funäsdalen. Följ vägen ned från Systembolaget så ser du vaken ute på sjön. Följ instruktionerna på skylten invid vaken exempelvis gällande att lägga tillbaka locket som isolerar vaken på rätt sätt och swisha gärna ett litet bidrag till entusiasterna som ideellt byggt vaken. Tänk på säkerheten och fråga gruppen ”Vinterbadarna i Funäsdalen” på Facebook om råd. Ta inga risker när det gäller att gå ut på isen!

Beroende på hur isen ligger går det ibland att bada vid vattenfallet Andersjöåfallet. Det gjorde jag innan jul.

Laga mat och fika på stormkök

Kirra lunchen utomhus på stormkök. Koka pasta, stek korv eller halloumi i bitar och häll över smaksatt créme fraiche. Klart!

Gör enkelt utefika genom att steka färdig kakmix blandat med vatten i rejält med smör. Så gott! Ett annat tips är strövargodis med kakao, cashewnötter och kokos. Du hittar recept och film på här.

Funderar du på vilket stormkök du behöver så har jag tips i det här inlägget.

Var finns den godaste kanelbullen i Funäsfjällen?

Ta reda på var den godaste kanelbullen serveras. Min röst ligger på Buskvallen Inn i Tänndalen. Skriv var din favorit-bulle i Funäsfjällen finns i en kommentar så bygger vi på listan tillsammans. Att värma gifflar på stormköket är ett annat enkelt fikatips.

Åk längdskidor

Upptäck 300 km längdspår i skogen och på kalfjället. Det finns slingor och åkning för alla nivåer. Kanske gå en kurs i Bruksvallarna? Längskidåkningen i Funäsfjällen är extraordinär. Det finns långa spår som knyter ihop de olika skidområdena och du kan hittar härliga utflykter med fikaställen på vägen. En slinga som visserligen inte har något café men som är en fin runda startar i Fjällnäs med en rejäl uppförsbacken men sen får du fjällkänsla hela rundan. Denna tur är perfekt innan högfjällspåren öppnat för den som vill få upplevelsen av fjäll och vildmark stående i ett preparerat längdspår. Glöm inte att köpa spårkort innan du sticker ut.

Åker du med pulka eller turskidor – då åker du inte i de dragna spåren! Detta eftersom pulkan och de bredare turskidorna förstör spåren för alla andra. I övrigt får den som åker fort ansvara för att åka om. Det är okej att inte åka långsamt och vara nybörjare, duktiga åkare får kliva ur spåret och köra om. Tar du paus eller stannar för att fota kliver du såklart ur spåret.

Längdskidspår i Hållan, Funäsdalen
Längdspår i Hållan.

Gå på tur med turskidor eller snöskor

Gå på dagstur med turskidor eller njut av utsikten från de preparerade högfjällspåren runt om i Funäsfjällen. De spår som passerar Svalåtjärn är magiskt fina och du når dem från såväl Tänndalen som Bruksvallarna och Ramundberget. Här finns en spårkarta som hjälper dig planera. Tänk på att ta med rätt utrustning om du ska vara ute hela dagen och tänk på lavinrisk om du lämnar spåren. I spåren behöver du ha spårkort och i Funäsfjällen kan du alltså få upplevelsen av turskidåkning trots att du står kvar i preparerade spår. Du kan såklart ge dig ut på en egen tur över ospårad snö. Kanske med ett tält i pulkan? Funderar du på hur du ska hålla värmen ute i kylan så kan du hitta 12 tips från mig här.

Vilken tur i Funäsfjällen är din favorit?

Åk Snövesslan upp på fjället

En rolig åktur för hela familjen och ett smidigt sätt att komma upp till Andersborg Våffelstuga. Genom att åka Snövessla upp kan hela familjen njuta av fjällen utan att behöva gå eller skida upp för branta backar.

Drick varm Ginger Love vid bandvagnen i Tänndalen

Pauls café White on the hill har ett speciellt år. Hans lilla lokal passar inte under en pandemi så istället säljer han het ingefärsdryck (Ginger Love), kaffe, choklad och fika ur en bandvagn på olika platser i Tänndalens skidområde. Rekommenderas!

Vintertälta i Hållan eller på fjället

Vill du ha en magiskt fin snöupplevelse utan att behöva dra pulkan så långt? Tälta i snötyngda skogar i Hållan. Det blir en fin upplevelse med närhet till parkering och därmed perfekt om du har små barn eller vill göra en första prova på-tur med ditt tält på vintern. Med säkerheten i att bilen är nära är detta ett utmärkt äventyr att börja med innan du tar upp tältet på kalfjället.

Laga kolbulle över öppen eld

Kolbulle är klassisk utemat och att steka den över öppen eld på fjället är en fin upplevelse för hela familjen. Jag har samlat ihop mina bästa recept (en variant med kött och så vegetariska och veganska alternativ) i en mobilvänlig PDF som du kan ladda ned här.

Kolbulle med halloumi över öppen eld på vintern
Kolbulle med halloumi lagad på skoterutflykt.

Har du fler tips på upplevelser och aktiviteter i Funäsfjällen? Skriv gärna en kommentar så uppdaterar jag inlägget!

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.