Menu
Kläder och utrustning / Mitt friluftsliv / Utrustning för friluftsliv

Strövargodis, kokkaffe och mikroäventyr

Hur ligger det till med måndagspeppen? En helg med solsken har fyllt på mitt energiförråd och jag har verkligen njutit av att bo på landet med naturen direkt utanför dörren. Det är väl precis det som är ”närventyr” eller mikroäventyr. Att ta sig ut i sitt närområde på utflykter, vandringar och äventyr utan att det hela behöver vara en expedition eller en lång fjällvandring.

Kokkaffe från Outdoorfika

Mikroäventyr som träning för vandring

Varje promenad är dessutom en naturlig del av mitt träningsprogram inför fjällvandring. I fredags sken solen ordentligt på vad som kändes som första gången på länge. Egentligen tänkte jag bara gå ut och gå någon timme men jag fastnade i skogen i fem timmar. Kände mig fylld av energi och kreativitet. Vågade mig till och med på att göra en spontan live-sändning om att orientera utifrån naturens tecken. Den går att se här om du är nyfiken.

Strövargodis med kakao, cashewnötter och kokos

I fredags kokade jag även ihop lite strövargodis med kakao, cashewnötter och kokos på mitt jägarkök (annonslänk). Det är väldigt enkelt, jag höftade ihop mängderna men tänk ungefär 50 gr smör, 2 dl havregryn, 1/2 dl socker och så kokos/nötter/kakao efter behag. Scoutgodis eller rövargodis är andra namn på den mumsiga inrättningen.

Recept på strövargodis med havregryn, kakao och kokos

Gör så här:

  1. Smält smör på stormköket.
  2. Rör ned havregryn och socker.
  3. Är det för torrt kan du hälla på lite vatten eller lite kaffe.
  4. Rör ned kokos, nötter och kakao.
  5. Klart! Ät och njut.

Stormköket jag använde är detta nytillverkade jägarkök för 329 kr från Röda Stjärnan (annonslänk). Det är ett väldigt smidigt spritkök som inte väger så mycket (600 gr) och som räcker gott och väl till en eller två personer. Jag använder detta spritbränsle (annonslänk) till köket.

Jägarkök stormkök från Röda Stjärnan
Stormkök och strövargodis.

Promenader, termoskaffe och löpning

Ibland skrattar jag lite åt faktumet att min främsta hobby är att sätta den ena foten framför den andra ute i naturen. Promenader, det är magiskt. Och det var det resten av helgen gick ut på. Ett par stycken själv, några ihop med Max och Flexie. Hennes tass har läkt fint förresten. För en tid sidan opererades en knöl bort från hennes tass och nu har såret läkt och stygnen har jag tagit bort. (Och nu ett par timmar senare uppdaterar jag inlägget, knölen var hudcancer. Det känns hemskt. Åtminstone är den borttagen så nu får vi bara hålla tummarna på att det inte kommer tillbaka eller har spridits.) Med gott kaffe i termosmuggen är promenader bland det bästa som finns. Eller hur?

Mikroäventyr med kokkaffe

Förutom promenader hann jag med en löprunda. Förra veckan gick löpningen värdelöst. Det var tungt, trist, lerigt och allmänt skit. Därför tänkte jag att jag ville ta en runda i lugnt tempo och få tillbaka lite löparglädje. Sagt och gjort. Med en podd i öronen var det lättare att hålla ned tempot och rätt som det var hade hela 10 km avverkats. Det var verkligen en seger för mig! Men i ärlighetens namn känner jag en enorm press och stress över att inte vara på den nivån jag vill inför nästa steg i min utbildning, det är dock inte så mycket mer jag kan göra just nu förutom att träna på och ha tålamod. Och försöka stänga ute rösten i huvudet som säger att jag kommer bli utkickad från utbildningen. Det är inte sant men jag ville ändå dela mina utmaningar, jag antar att även min blogg och mitt flöde kan framstå som rätt hurtigt ibland.

Tentavecka

Nu är det tentavecka och fokus på plugget som gäller. Skåpet på Karlberg ska tömmas och nästa del av utbildningen sker på regementet. Ser väldigt mycket fram emot att slippa Zoom-möten och istället få göra praktiska saker ute i naturen igen. Är dock rejält nervös inför skjutbane-skjutningar och annat, det var så länge sen sist! Tentan som ska skrivas är i vilket fall i ämnet taktik och det är intressant och roligt. Såklart ska ett antal promenader hinnas med även denna vecka och såklart utekaffe!

Nu kör vi, känn måndagspeppen! Och känner du den inte, kör ändå!

Vandring och stormkök i skogen

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.