Menu
Träning

Tips för att komma igång med att jogga och springa på fjället

Att jogga på fjället är fantastiskt men visst, det är lite jobbigt. Med de här knepen blir det roligare och lättare att springa på fjället om du är nybörjare eller bara vill njuta.

Borsta tänderna

Borsta tänderna direkt före passet. Jag skojar inte, det gör skillnad. Det måste vara något med pigg och fräsch-känslan som jag tar med mig ut i spåret… Det låter lite sjukt, jag vet men ge det en chans!

Jogga långsamt!

Att springa på fjället eller på stigar i skogen är jobbigare än att springa på asfalt. Sänk tempot ordentligt och njut av upplevelsen. Varva med att gå när du behöver.

Att sänka tempot funkar även bra för löparträningen hemmavid. Två lugna, lite längre pass i veckan är en bra grund för oss joggare. Ingen panik, i början är dessa pass några få kilometer. Gå när du behöver, lunka när du känner för det. Hets och press får en snarare att sluta springa än att göra det till en vana i livet, för livet.

Gå uppförs

Gå i uppförsbackar. Pulsen ska inte skena iväg på de lugna distanspassen. Eller på fjälljoggen för den delen. Det kommer vara tillräckligt ansträngande även om du går uppför.

Utsikt på fjälljogg, här på väg upp mot Lill-Skarven

Förbered dig med att jogga på stigar innan fjällsemestern

Jogga på stigar ibland, det är asjobbigt men bra för kroppen. Du lägger också en grund för härliga turer på fjället. Har du inte hunnit jogga stig hemma? Du kan springa på fjället ändå. Anpassa längd på turen bara och gå i backar. 

Stärk kroppen så här

Jogga olika rundor, kroppen blir bekväm annars. 

Lägg in lite styrketräning. Plankan, utfallssteg, knäböj, höftlyft och rygglyft. Enbensmarklyft/draken övar jag på nu för att stärka baksidan.

Gör ett ”intervall-pass” i veckan men var noga med uppvärmning. Öka farten mellan lyktstolpar eller hitta en backe du springer uppför fem gånger. Eller så kör du 400 metersintervaller med hjälp av en app som mäter avstånd. Eller så mäter du tid, spring fort i 30 sekunder, jogga eller gå mellan ökningarna.

Stretcha efter passen även om det är tråkigt.

Ha rätt mindset

Acceptera att det inte kommer vara kul varken innan eller under. Gör det ändå! Det är mindsetet jag försöker ha på träningspassen hemma. Att jogga på fjället däremot, det är roligt. Fast ja, det kan såklart vara jobbigt också. Jag försöker också tänka att målet med joggen är att jag ska vilja göra det igen.

Tips på utrustning för att springa på fjället

En löparväst är sjukt smidigt. Då kan du ta med en lätt vindjacka, lite snacks och en mjuk vattenflaska. Jag använder Strive Ultra Light (annonslänk), den väger bara 139 gram och sitter sjukt bra.

Jogga och springa i Funäsfjällen

Snälla fjäll med många markerade leder, våffelstugor och otroligt fin miljö. Det kan knappast undgått någon att vi älskar Funäsfjällen och till och med köpt lägenhet i Funäsdalen (som går att hyra, läs mer här). Funäsfjällen är perfekta fjäll att springa i just för att det finns så många leder och att allt är så bra ordnat. Led 552 med ett stopp för våffla på Andersborg Våffelstuga är ett hett tips. Den som vill ha en utmaning lägger till en topptur upp på Lill-Skarven.

Tänndalen, Funäsfjällen led 552

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.