Menu
Friluftsliv / Vandring / Vandringsleder och destinationer

Vacker vandring på Anåfjället, Funäsfjällen (led 350)

Stigningen uppför är brant men ack så värt det. Anåfjällets karga, steniga landskap bjuder på en annorlunda upplevelse i Funäsfjällen. Igår packade jag min ryggsäck med fika, förstärkningsplagg och kamerastativ och gav mig av mot led 350 och Anåfjället. Från vår lägenhet tar det inte många minuter att köra till parkeringen. Upplevelsen blev helt otroligt och jag kände mig så påfylld av energi, kreativitet och livsglädje. Det är svårt att sätta ord på det men här kommer mer om leden och ett gäng bilder som förmodligen berättar mer än mina ord.

Vandring led 350 Funäsfjällen till Anåfjället
Utsikt på väg ned från Ånnfjällstoppen.

Om led 350 Anåfjället

Led 350 i Funäsfjällen tar dig från parkeringsplatsen upp till Ånnfjällstjärnen på 1 106 meters höjd. Vandringen är ca 2,5 km. Sedan går det att följa vinterleden 2 km till upp på Ånnfjällstoppen och det är verkligen värt att gå den extra biten.

Led 350 når du genom att köra vägen mellan Funäsdalen och Mittådalen/Flatruet/Messlingen. Om du kommer från Funäsdalen ligger parkeringen på höger sida med en skylt där det står sommarparkering. Börja gå längs den breda stigen till Övre Lillåsvallen. Där ligger ett par stugor och själva leden startar.

Ånnfjällstjärnen i Härjedalen

Från trollskog till månlanskap på Anåfjället

Den slingrande och steniga stigen leder genom en vacker trollskog med stora granar. Snart börjar det gå rätt brant uppför och barrträden byts mot fjällbjörk. Vid ungefär 950 meter passerar du trädgränsen och kan njuta av utsikten.

Anåfjället är ett säreget landskap som verkligen kickar igång fantasin. Klippformationerna ger Sagan om Ringen-känsla tycker jag. Kargt är bara förnamnet på ett fjäll som nu på hösten ger intryck av ett månlandskap. Oerhört häftiga miljöer.

Utsikt från Ånnfjällstoppen

Ta ett dopp och svalka dig i Ånnfjällstjärnen (om inte isen redan lagt sig vilket den hade nu i slutet av oktober) eller nöj dig med att koka kaffe. Den som har energi kvar (eller kan skrapa fram lite, det är värt!) knatar vidare och njuter av vandring längs vinterleden för en topptur på Ånnfjället 1301 meter över havet.

Panoramautsikten i 360 mot Skarvarna, Haftornsstöten, Skarsfjället, Mittåkläppen, Helags med mera är värd varenda svettdroppe. Rekommenderar varmt denna vandring för en höstutfärd på fjället. Hinner du upp innan snön kommer?

No Comments

    Leave a Reply