Menu
Börja vandra / Vandring

Friluftshacks för höstvandring + packlista för att tälta på hösten

Inför en höstvandring finns det några grejer som är smart att tänka på för att göra upplevelsen så härlig som möjligt. Här kommer några av mina bästa tips inför fjällvandring på hösten.

Regnställ av galon är bra grejer

När det är kallt och regnet pissar ned vandrar jag med långkallingar, tunn tröja och galonställ. Regnstället torkar fort och vandringsbyxorna ligger i ryggsäcken under tiden. Vandrade 20 km i regnställ i veckan, funkar fint. Jag har köpt ett billigt galonställ och genom att bara knäppa knapparna och inte dragkedjan möjliggörs ventilation. Likaså att inte ha så mycket kläder på under. Om jag blir lite fuktig inifrån är det ändå värt det jämfört med att ha dyngsura vandringskläder.

Galonstället torkar fort och det blir lerigt när en vandrar på hösten, då är det skönt att det är galonbyxorna som får ta smällen. Ytterligare en fördel är vid vadning. Jag drar åt regnstället hårt runt kängskaftet och knatar på.

Regnställ av galon

Välj en varm sovsäck

Jag har slutat ta komforttemperaturen på allvar. Jag väljer en varmare säck (och bär tyngre) men sover gott. Denna sovsäck hade jag med mig.

Förankra tältet ordentligt

Jag lägger sedan på tältspiken men också på tältduken. Att vara rädd för att tältet ska blåsa bort gör att man sover oroligt och av goda skäl. Blåser tältet bort kan vandringen förvandlas till en nödsituation.

Kondens kyler

Våga ventilera rejält på natten. Fukt från utandningsluft och så vidare gör det lätt blött i tältet. Du kommer inte kunna ”värma upp” luften i ett tält genom att ha stängda dragkedjor. Även fukten på hösten är en anledning att jag gillar syntetsovsäckar. Till skillnad mot dun kommer den värma även om den blir blöt. Och risken att en blöt ryggäck, jacka eller liknande nuddar sovsäcken är rätt hög.

Gör ett element av en tålig flaska fylld med hett vatten vid behov om du fryser.

Öronproppar ger nattro

När tältduken fladdrar (trots förankring kommer det låta) är öronproppar guld för att kunna sova ostört.

Lättlagad mat håller humöret uppe

Efter många tunga och blöta kilometer i regnrusk är det inte allt läge med ”snygg” matlagning. Heja torkad mat! Du kan såklart torka mat själv om du vill. Oavsett är det smart att koka vatten, fylla termosen och ha frukostpåsen inne i tältet. Då blir mörka och regnruskiga morgnar lite lättare att hantera.

Ta med två liggunderlag

Ett liggunderlag av cellplast är guld på rasten för att hålla värmen. Likaså att ha något att sitta på när en lagar mat. På natten är uppblåsbara liggunderlag skönare och i kombination med ett av cellplast håller du värmen ännu bättre.

Ladda ned min packlista

Undrar du vad jag packade för vandring på hösten och övernattning i tält? Här kan du ladda ned min packlista.

2 Comments

  • […] Hösten erbjuder vackra färger och en vandringsupplevelse med färre folk och betydligt färre insekter. Vädret kan vara mer varierande, med potentiellt kyligare temperaturer och regn. Det kan vara mindre folk på leden och vissa stugor och faciliteter kan vara obemannade. Med rätt förberedelser kan detta vara årets bästa tid i fjällen, särskilt september när temperaturen fortfarande är behaglig på dagarna. Var dock beredd på busväder och mörker, ta med en pannlampa. Läs gärna mitt blogginlägg om att vandra på hösten. […]

    Reply
  • […] Blogginlägg: Packlista höst: vandring på hösten med tält […]

    Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.