Menu

Att välja rätt skor och kängor lägger många rejält med kraft på men för att pjucksen (eller turpjäxorna) ska funka på bästa sätt behöver lite tankekraft även läggas på valet av strumpor. Här kommer därför mina tips för dig som vill ha hjälp med att välja rätt strumpor.

Vilket material ska strumporna vara av?

Det korta svaret är ull. För vandring och turskidåkning finns inget som slår merinoull alternativt en ullblandning.

Bomull är ett vanligt material i vardagsstrumpor men materialet binder fukt och bomull som blivit blött värmer inte längre till skillnad mot ull som värmer trots det är fuktigt.

Strumpor av syntetmaterial kan vara ett alternativ om du ska träna utomhus på sommarhalvåret eftersom fukt ventileras ut effektivt och passformen ofta är bra. Jag använder gärna syntetstrumpor i mina traillöparskor på sommaren när det är lätt hänt att kliva ned i vattenpölar under joggingrundan. Mina absoluta favoriter kommer från Craft. Dessa använder jag jämt när jag springer.

Syntetmaterial har dock en tendens att börja lukta. Ull däremot är självrengörande och det räcker ofta med att hänga ut dem på vädring. Något som är väldigt praktiskt om du är ute på en vandring eller liknande. Strumpor av 100 % ull kan ha lite sämre passform eftersom det är svårt att få ull tajt.

Ullstrumpor ska tvättas i 30 grader och gärna med ett ulltvättprogram inställt på tvättmaskinen. Jag brukar också använda fintvättmedel/ulltvättmedel när jag tvättar mina plagg av ylle.

Det är vanligt att tillverkare mixar ull och syntet och det innebär att strumporna får de bästa egenskaperna från båda materialen.

Hur många par strumpor på vandring/turskidåkning?

Jag är ju en vän av att byta strumpor ofta och har gärna med mig ett par för mycket för säkerhets skull. För en veckas vandring eller turskidåkning brukar jag ha med mig 4 par tunnare strumpor. Utav dessa använder jag tre par i kängorna/pjäxorna. Inte tre samtidigt utan jag har tre par jag varierar mellan, paren som inte används får torka på packningen eller innanför kläderna. Ett par sparar jag till kvällen när det är lugnare aktivitet. Då vet jag att jag alltid har ett fräscht par. Sedan har jag 1-2 par tjockare ullstrumpor. Det ena paret sover jag med i sovsäcken, det andra kan jag förstärka med under dagen och alltså då ha två par strumpor på mig samtidigt.

Givetvis beror strumpanvändningen på vilka kängor eller pjäxor jag har. Exempelvis har jag ett par vandringskängor på sommaren som är i en lite mindre storlek där jag bara kan ha ett par strumpor. Sedan har jag andra som är större där jag får i två par och där fötterna även har plats att ”svullna” vilket dom gör när man vandrar långt. Vilka kängor och strumpor jag väljer avgörs av den planerade aktiviteten för dagen. Om du trivs bäst med dubbla par strumpor eller bara att ha ett par på dig, det avgör du själv genom att prova.

Vilka strumpor har jag?

Här kommer bilder och länkar till de strumpor jag själv har köpt och gillar. Klicka på bilderna så kommer du direkt till strumporna hos Outnorth.

Urberg Hiking Merino Package

Gridarmor Heritage Merino Socks

Urberg Trekking Merino Wool

Woolpower Socks 400, funkar bra att kombinera med tunnare liner-strumpor på vintern.

Socks 800 från Woolpower: nu snackar vi galet tjocka och varma strumpor. Dessa är mina bästa kompisar när jag ska stå still länge eller när jag vill vara varm i lägret på kvällen när jag vintertältar. Jag älskar ullfrotté (mix av 2/3 merinoull och 1/3 syntet) och vi använder detta material i försvaret. Extremt varmt och gosigt. Modellen som heter 600 är lite tunnare men också väldigt varma och slitstarka.

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.