Menu
Friluftsliv

Varför blir bladen röda och gula på hösten?

Höstfärgerna sprakar i Funäsfjällen just nu. Jag älskar kombinationen av klar höstluft, fina vyer och gula, orangea och röda blad på träden. Men varför blir bladen röda och gula på hösten?

Jag är så himla tacksam att vi faktiskt är här i Funäsdalen och får uppleva höstfärgerna i år. Jag har ju inte varit så mycket i Funäsfjällen under sommaren eftersom jag vandrade Gröna Bandet så jag har dålig koll på hur vädret varit. Har dock hört det var kallt och regnigt. Någon som kan öka risken för svampangreppet björkrost.

Björkrost gör bladens översida gulfläckig och undersidan får ett puder på sig, det är rostsvampens gulorangea sporer. Jag har inte sett sånt på björkarna men jag har som sagt varit iväg under större delen av sommaren. Nu är det september så jag vet inte om det varit björkrost i år eller inte.

Det finns oavsett ett antal faktorer andra som påverkar varför löven gulnar och hur intensiva färgerna på höstlöven blir. Kyla avgör inte när löven börjar gulna men det styr hur snabbt det går, enligt professor Stefan Jansson vid Umeå Universitet.

Varför blir bladen gula och röda på hösten?
Utsikt från leden till Svanåkläppen, 1 september 2024

Därför blir blad röda och gula på hösten

Träden vill ta vara på kvävet i bladen innan bladen faller av. Klorofyll ger blad den gröna färgen och när detta bryts ned, vilket sker snabbare i kallt väder, syns gula och orangea pigment mer. De gula och orangea pigmenten, karotenoiderna, finns alltid i bladen men syns inte när de är gröna.

Röd och lila färg på höstlöv funkar annorlunda. Den röda färgen beror på pigmentet antocyanin som bildas i cellerna i bladet på hösten. Soliga dagar gör att antocyaninproduktionen ökar, vilket ger de röda och lila nyanserna. Brist på sol kan däremot leda till att löven mestadels blir gula eller bruna. Forskning visar att den röda färgen funkar som en slags solskyddsfaktor vilket ju är himla ballt.

Höst i Tänndalen vid Svansjön. Röd färg på höstlöv beror på pigmentet antocyanin.
Röd färg på höstlöven i Tänndalen den 20 september 2020.

Andra faktorer som påverkar kan vara exempelvis nederbörd och näringstillgång. Torra somrar kan stressa träden, vilket gör att löven börjar skifta färg tidigare. Måttlig torka kan intensifiera färgerna, medan en längre period av extrem torka kan resultera i blekare löv då träden tappar dem tidigare. Trädens näringsstatus påverkar också färgskiftningen. Om träden har tillgång till en bra mängd näring, särskilt socker, kan det leda till en mer intensiv färgning.

Ändå spännande, visst?

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.