Menu
Friluftsliv / Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Cykla downhill på hösten + 4 smarta saker för MTB-åkare att ta med upp på fjället

Innehåller annonslänkar

Adrenalinkicken slår till nästan direkt. De vindlande smala stigarna, utsikten över Funäsfjällen och pulsen i uppförsbackarna bidrar till lyckoruset. För att inte tala om den hisnande känslan när det går utför. Vi är i Tänndalen och njuter av höstfjället på MTB. 

Cykla mountainbike i fjällen Tänndalen

Stå upp, rumpan långt bak, hela vägen bakom sadeln till och med. Instruktörens råd ringer i öronen och jag håller hårt i styret. Flytstigarna ger mer än tillräckligt med pirr i magen för min del. Min kille Max däremot kastar sig nedför branta stigar och tvekar inte när spång plötsligt övergår till stenig stig. 

Det är fint att utnyttja skidbackarna, och liften, även på hösten och runt om i Funäsfjällen växer ett paradis för downhill-åkning fram. Tänndalen, Funäsdalen och Tännaskröket utvecklar sina MTB-områden varje år. Ramundberget likaså. För familjer, och för mig som är nybörjare, är det skönt att det finns stigar och backar i alla svårighetsgrader. Det finns utmaningar för den som vill åka brant utför och det finns flacka stigar för oss som mest är ute efter en naturnära upplevelse på två hjul.

Snacka om att benen får jobbar oavsett, att cykla mountainbike i fjällen är jobbigt. Särskilt när säsongen med öppen lift är över. Fast det är roligt, och lite lagom läskigt. Vi hyr cyklar för att prova på och lära oss men nu när vi köpt lägenhet i Funäsdalen kommer det kanske bli läge att köpa en mountainbike för Max framöver. Vi läser på och kollar modeller hos Bikester.se (annonslänk).

Köpa mountainbike från Bikester

4 smarta prylar för MTB-cykling i fjällen 

Första hjälpen-kit 

Har du läst min blogg tidigare vet du hur mycket jag pratar om att den förberedde överlever. Att ta med sig en första hjälpen-väska är en självklarhet. Åtminstone någon i gruppen kommer behöva ett plåster eller två.

Här finns flera första hjälpen-kit hos Bikester (annonslänk)

Svart jacka och mountainbike

Handskar för MTB

Skydda händerna med ett par handskar med bra grepp. Det är riktigt skönt att ha sina egna även om man hyr cykel och andra tillbehör. Speciellt vid cykling på hösten blir det kallt om händerna även om resten av kroppen är varm. Helfingerhandskar är att föredra på hösten.

Vilka handskar väljer du? (annonslänk)

Regnbåge och grusväg

Solglasögon för cykling

Bra solglasögon som sitter kvar trots backar och gupp. Solglasögonen skyddar även mot damm, grus och smuts som kan skvätta upp vid downhill-cykling. 

Hos Bikester finns massor av olika solglasögon för cykling (annonslänk).

Jacka med huva som funkar över cykelhjälm

Antingen en vindjacka eller en jacka som står emot regn. I liften eller vid utförsåkning kan det bli svalt. Och är du som jag kommer du vilja ta en paus och dricka kaffe uppe på fjället. Då behövs en jacka. Välj en jacka som går över hjälmen.

Kolla in vindjackor och regnjackor hos Bikester (annonslänk)

Det är ganska häftigt att tänka på att vi har en lägenhet 200 meter från skidbacken i Funäsdalen. Och att säsongerna i backen blir fler med downhill-cykling på sommaren och hösten. 

Har du provat att cykla utför än?

Fjällen på hösten cykla mountainbike
Magisk upplevelse i Tänndalens Fjällcykelpark i Härjedalen.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.