Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Vattenrening på vandring: dricka vatten ur bäckar och sjöar

Innehåller annonslänkar

I Sverige har vi turen att i fjällen ofta kunna dricka vatten direkt ur bäckar och andra vattensamlingar. Det underlättar vandringen att slippa bära vatten. Längs en del leder i finns det brunnar, naturliga källor, anordnade vattenkranar och liknande men ibland saknas det.

Om jag ska vandra där jag inte är säker på hur tillgången till vatten ser ut så tar jag med mig mitt vattenfilter Sawyer MINI. Det är lätt att bära och superenkelt att använda.

I fjällen dricker jag direkt ur bäckar och sjöar så länge vattnet ser rent ut och inte luktar dåligt men det är såklart en viss risk med det också. Även i klart fjällvatten kan det finnas mikroorganismer som gör människor magsjuka.

Höga halter av ecolibakterier har rapporterats i vattendrag i Jämtlandsfjällen exempelvis så ja, även i fjällen kan ett filter vara bra. I sjukvårdsväskan tycker jag också att ett par vattenreningstabletter ska finnas.

Fram emot höstkanten när det inte rinner på lika bra i vattendragen och vattenkvaliteten därför kanske är sämre kan det vara smart med ett filter.

När du tar vatten för att dricka i naturen finns det oavsett vattenreningsmetod ett par saker du behöver tänka på. Här kommer några tips som förhoppningsvis hjälper dig.

Tänk på detta när du dricker vatten ur bäckar och sjöar

Strömmande vatten är bättre än stillastående vatten. Rinnande, klart vatten i fjällen är förmodligen det säkraste att dricka.

Kontrollera uppströms så att det inte ligger något dött djur eller annat äckligt i vattnet.

Undvik att hämta vatten ur vattendrag i närheten av åkrar, industrier, bebyggelse, vägar och betesmarker.

Att koka vattnet kan hjälpa för att döda bakterier och så vidare men endast kokning filtrerar inte ut smuts och annat. Där gör ett filter istället stor nytta.

Drick aldrig vatten som är grumligt, illaluktande eller salt/bräckt.

Drick inte glaciärvatten, alltså vatten som kommer direkt från en glaciär. Det kan innehålla grus/söndersmulad sten.

Så undviker du att förorena vattnet för andra

När du tvättar dig eller diskar, ta upp vatten ur vattendraget och gå en bit därifrån. Då kan det smutsiga vattnet filtreras genom marken istället för att åka direkt ut i fjällbacken.

Det gäller såklart även när du vill tvätta kläder. En tom drybag blir en utmärkt tvättmaskin istället för att lägga smutsiga plagg direkt i en bäck.

Välj biologiskt nedbrytbara produkter när det gäller två, diskmedel och schampo.

Vatten i fjällen går att dricka

Vill du ha fler tips om friluftsliv och vandring?

Läs gärna min bok om fjällvandring. Du beställer den här!

Fyll på sjukvårdsväskan: här finns mitt blogginlägg med tips

1 Comment

  • […] Vatten: I rena dunkar som förvaras svalt kan vatten klara sig i åtminstone ett halvår. Jag har även vattenreningsfilter och vattenreningstabletter hemma som jag kan använda om jag måste hämta vatten från en närbelägen sjö. Komplettera med frysta flaskor som kan rädda mat i frysen om strömmen går. Toalettbesök kommer vara nödvändigt, om du inte har ett utedass, googla på “tillfällig toalett” så får du många förslag. Jag har bloggat om vattenrening här. […]

    Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.