Menu
Friluftshacks och guider / Friluftsliv

Vilket sorts tält ska jag välja till fjällvandring?

Innehåller annonslänkar

Det finns flera olika sorters tält att välja mellan beroende på dina behov. Här är några vanliga typer av tält och dessutom berättar jag om mitt favorittält som dessutom är på rea just nu.

Kupoltält

Kupoltält är populära för camping och fjällvandring. De har en stabil struktur med två eller flera bågar som korsar varandra och ger bra vindstabilitet. Kupoltält är relativt enkla att sätta upp och kan erbjuda bra utrymme och komfort. Dessutom är de självstagande, det vill säga de står ”av sig själva” och du kan lätt lyfta tältet och flytta det en bit utan att ta ned det. Mitt favorittält för vår/sommar/höst är just ett kupoltält. Läs om mina tält i detta blogginlägg.

Mitt favorittält är Jack Wolfskin Exolight III som jag haft i tre år nu. Det är ett tält kupoltält som är självstagande. Det har två öppningar vilket är bekvämt när Max är med. De utanpåliggande tältstängerna bidrar till vindstabiliteten och duken har visat sig vara sjukt slitstark. Ett grymt tresäsongstält jag verkligen kan rekommendera. Här hittar du tältet hos Outdoorexperten till 32 % rea!

Här finns det till ordinarie pris hos Outnorth.

Tält Exolight III från Jack Wolfskin

Tunnel­tält

Tunnel­tält har en tunnelformad konstruktion och stöds av flera bågar. De erbjuder gott om utrymme och är lätta att sätta upp. Tunnel­tält är bra för familjer och större grupper då de erbjuder mer utrymme för att sova och förvaring. Ett tunneltält som placeras med kortsidan mot vinden är rejält stabilt även för vintertältning. Jag köpte mitt Hilleberg Nammatj 3GT för många, många år sen och använder det fortfarande.

Enkeltält (solo­tält)

Enkeltält är utformade för en person och är lätta och kompakta. De är idealiska för vandrare och soloäventyrare som behöver enkla och lätta lösningar. Enkeltält är lätta att bära och kan vara självstagande. Jag tycker dock det är värt att köpa ett tvåpersonstält istället, det är inte många gram extra men du får så mycket mer plats inne i tältet.

Familjetält

Familjetält är större tält som rymmer flera personer och har separata sovrum och ett gemensamt utrymme för att äta och umgås. De erbjuder mer komfort och utrymme för längre campingsemestrar med familjen. Generellt är sådana tält inte lämpliga för fjällvandring, de är för tunga helt enkelt och de är inte heller gjorda för att stå emot alltför hårt väder.

Lättviktstält

Lättviktstält är utformade för att vara så lätta som möjligt utan att kompromissa med stabilitet och skydd. De är idealiska för fjällvandrare som vill bära så lätt som möjligt. Jag tycker alltid du ska jämföra vikt mellan olika tält innan du bestämmer dig. Ett extra kilo känns väldigt mycket när du ska bära all din utrustning i många dagar.

Tält från Jack Wolfskin

Tält med separat innertält

Vissa tält har separata innertält och yttertält. Detta ger möjlighet att sätta upp enbart innertältet vid varmt väder eller använda bara yttertältet för skydd mot regn. Jag har ett sådant tält men jag föredrar ändå att dukarna sitter ihop, detta eftersom det annars hinner bli blött i innertältet när man reser det vid regn. Och ja, vädret är ju ofta regnigt i fjällen.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.