Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Tre tält för avancerat friluftsliv och vandring

Är du sugen på att investera i ett nytt tält? I det här inlägget berättar jag om mina tre tält och vilket jag använder på fjället vid vilken årstid. Dessa tält passar med andra ord den avancerade frilufsaren som är beredd att investera några kronor extra för att ha ett tält som det går att vintertälta i på kalfjället.

Är du total nybörjare och inte tänker vandra så långt utan snarare ha bilen nära, läs då detta inlägg med tips om tält. Vill du ha en mer generell guide till hur man kan tänka när man väljer tält så har jag skrivit ett inlägg om det också.

Tunneltält: Hilleberg Nammatj GT

Sedan tidernas begynnelse, höll jag på att säga, har jag använt Hilleberg Nammatj GT. Mer specifikt så har jag modellen 3 GT, alltså ett tält för tre personer. Det räcker gott och väl med Hilleberg Nammatj 2 GT. Nammatj är lättare än Hillebergs klassiska modell Keron, detta eftersom det bara finns en absid. På vintern räcker en absid tycker jag. I övrigt skottar jag upp snö runt om på tältduken vilket håller bidrar till att hålla tältet på plats på vintern. Att bära/dra extra vikt för att kunna gå in på flera sidor är alltså onödigt tycker jag.

Med Hilleberg känner jag mig alltid trygg även i riktigt krävande förhållanden. När jag gick en utbildning i friluftsliv på folkhögskolan i Älvdalen fick vi möjlighet att öva på att resa tält i en vindtunnel och det var just Hillebergs tält vi övade med. Jag kände mig med andra ord helt trygg med att investera i ett Hilleberg Nammatj GT. Det var det första tältet jag köpte och jag har använt det i ungefär 15 år nu.

Hilleberg Nammatj 3GT väger 4100 gram jämfört med Hilleberg Nammatj 2GT på 3700 gram. Som vintertält för 1-2 personer hade jag idag tveklöst köpt Hilleberg Nammatj 2GT men visst är det skönt med stort utrymme om man är 2-3 personer plus hund.

Avsett för antal personer:2 pers
Totalvikt:3700 g
Vattenpelare på ytterduk:5500 mm
Vattenpelare på golv:20 000 mm
Vintertälta Hilleberg Nammatj 3GT

Kupoltält: Big Agnes Copper Spur UL3 Bikepack

Big Agnes Copper Spur UL3 Bikepack är det första tält jag äger som har ett separat innertält. Det går alltså att resa innertältet separat från yttertältet. Det är toppen fina kvällar och nätter för att få känslan av att sova under bar himmel samtidigt som man slipper mygg och andra insekter. Det går ju dessutom att sätta upp innertältet under en vandring för att kunna äta lunch och ta en paus utan att ha mygg överallt.

Big Agnes innertält av myggnät

Big Agnes gör väldigt lätta tält och detta är dessutom anpassat för att ta med sig på cykeln eller motorcykeln. Stängerna går att vika ihop i fler, mindre delar vilket gör att tältet blir väldigt litet när det är ihoppackat. Något som visade sig vara perfekt i vandringsryggsäcken också. Detta tält är dock inte lämpligt när det är vinter.

Tältet är väldigt lätt och jag blev själv faktiskt överraskad att det stod pall för rejält blåsiga och regniga nätter på vår vandring i somras trots den låga vattenpelaren. Om du inte har behov av att fästa tältet på en cykel eller MC, kolla in denna version av tältet, för tre personer, som bara väger 1760 gram.

Avsett för antal personer:3 pers
Totalvikt:1930 g
Vattenpelare på ytterduk:1200 mm
Vattenpelare på golv:1200 mm
Big Agnes Copper Spur 3

Kupoltält: Jack Wolfskin Exolight III

Jack Wolfskin Exolight III är ett självstagande kupoltält där innertältet och yttertältet sitter ihop. Det går alltså inte att resa ett innertält av myggnät separat. När jag vandrar ensam är dock detta en fördel. Det är lättare att resa ett tält när innertältet och yttertältet sitter ihop. Särskilt i regn och blåst är detta en stor fördel. Dessutom går tältduken ända ned till marken vilket gör det lättare att säkra med stenar om det är riktigt dåligt väder. Och ja, tältduken tålde det. Jag har använt Jack Wolfskin Exolight III långt in på hösten.

Tälta på hösten i Jack Wolfskin Exolight III

I jämförelse väger Jack Wolfskin Exolight II 2070 gram och kostar ca 300 kr mindre, därför tycker jag det är värt att ha ett lite större tält men det är ju tyngre än Big Agnes-tältet ovan. Dessutom får både jag, Max och Flexie plats ordentligt. Nackdelen är att jag ju får ett väldigt stor tält när jag är ute ensam. Å andra sidan, då kan jag ha packningen i tältet och verkligen boa in mig om det blir ruskväder.

Avsett för antal personer:3 pers
Totalvikt:2330 g
Vattenpelare på ytterduk:1500 mm
Vattenpelare på golv:5000 mm

Kupoltält: Hilleberg Suolo

Ett tält jag är sugen på, i en drömvärld då där pengar inte är ett problem, är ett Hilleberg Suolo. Det är ett enmanstält som klarar vinterförhållanden. Nu använder jag som sagt Hilleberg Nammatj 3 GT även när jag är ensam och det är onödigt tungt för en person såklart. Hade jag köpt idag hade det förmodligen blivit ett Hilleberg Nammatj 2 GT ändå för att ha möjlighet att ta med en person till eller hunden men Suolo skulle jag komplettera med för att ha ett vintertält bara för mig. Att drömma är som tur är gratis.

Avsett för antal personer:1 pers
Totalvikt:2400 g
Vattenpelare på ytterduk:5000 mm
Vattenpelare på golv:15000 mm
Hilleberg Suolo för vintertälta enmanstält

Fördjupa din kunskap med min bok om fjällvandring

Vill du lära dig mer om fjällvandring och friluftsliv? Då rekommenderar jag att du tar en titt på min bok ”Fjällvandring – En redig guide för dig som vill vandra förberedd”. Du beställer boken via Amazon och inom ett par dagar har du den i brevlådan.

Bok om fjällvandring i fjällen i Funäsdalen

2 Comments

  • […] Kupoltält är populära för camping och fjällvandring. De har en stabil struktur med två eller flera bågar som korsar varandra och ger bra vindstabilitet. Kupoltält är relativt enkla att sätta upp och kan erbjuda bra utrymme och komfort. Dessutom är de självstagande, det vill säga de står ”av sig själva” och du kan lätt lyfta tältet och flytta det en bit utan att ta ned det. Mitt favorittält för vår/sommar/höst är just ett kupoltält. Läs om mina tält i detta blogginlägg. […]

    Reply
  • […] Nu har du fått veta mer om några av skillnaderna mellan vinter- och sommartält. Jag berättar mer om hur jag tänkt när jag valt mina tält i det här blogginlägget. […]

    Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.