Menu
Japan / Resor

Vykort från Osaka: Juso, okonomiyaki och Dotonbori

I Osaka kör taxichauffören fel och stänger av taxametern i förväg. Tillslut hittar han rätt bland gränderna och släpper av oss utanför lägenheten vi hyrt via AirBnB. Det är roligt att bo i lägenheter, och eftersom vi själva hyr ut vår lägenhet i Funäsdalen på samma plattform, är det kul att se hur andra styrt upp sin uthyrning. 

Vi inser ganska snabbt att vi bor på ”fel” sida om floden med hänsyn till sevärdheter i Osaka men det gör inte så mycket. Vi kan promenera upp till Juso och spårvagnen, på bilden ovan till vänster syns restaurangerna precis vid stationen i Juso. Och det är roligt att bo i ett vanligt bostadskvarter och liksom sjunka in i stan på ett sätt jag inte tycker man gör om man bort på vanliga hotell.

Första kvällen promenerar vi till Juso men det gäller att inte halka in i fel gränd och hamna i red light district. Det är mer subtilt än i andra länder men jag blir ändå provocerad över att det finns kunder till sådan verksamhet… Kampen fortsätter… 

Nära stationen, inklämt mellan rälsen och en av de större vägarna, finns ett kvarter med smala gränder fyllda av små restauranger. Oftast finns bara plats för 5-8 gäster. I en utav dem har affärsmännen hängt kavajerna bakom sig på väggen och sitter vid längs en bardisk med gasolgrillar på. Vi klämmer oss in och lyckas med hjälp av bordsgrannen beställa grillkött och öl. Det är sociala restauranger och vi blir sittandes länge och pratar med mannen bredvid oss. 

Dagarna går i Osaka och vi ägnar tiden åt att jogga vid floden, gå vilse i de centrala delarna av stan och till att bli riktigt frustrerade över att inte förstå hur kollektivtrafiken hänger ihop. Ölbarer och kaffeställen provas. Kaffe och vinbutiken Takamura Coffee Roasters blir en favorit. Vi hinner även med en utflykt till palatset följt av en promenad till en av resans bästa ramen-restauranger. En loppmarknad vid ett tempel besöker vi också.

I området Dotonbori är det extremt intensivt med folk överallt, neonljusskyltar som sprutar reklambudskap och mängder av butiker, restauranger och arkadhallar som aldrig verkar stänga. Det är så våldsamt mycket intryck hela tiden att jag blir trött i huvudet. Samtidigt är det spännande, svårbegripligt och så himla annorlunda jämfört med livet jag själv lever hemma.

Vi äter okonomiyaki, kålpannkaka, innan vi åker tillbaka till Juso och tar ett glas naturvin på en bar som bokstavligen talat består av det yttersta hörnet av en byggnad. Baren är kanske 1,5 meter bred totalt och man står liksom ute på gatan. 

Osaka är ruffigare än Tokyo, kanske roligare dock? Definitivt mer förvirrande och betydligt sämre med engelskan generellt men Google Translate-appen är skillnaden som gör skillnaden. Efter 3 dagar i Osaka åker vi till Kyoto.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.