Menu
Friluftsliv / Prepping, krisberedskap & överlevnad

Tälta på vintern – 15 tips till dig som vill vintertälta

Inlägget innehåller reklamlänkar till Outnorth, tack till dig som stöttar mig genom att klicka och köpa något!

Snön ligger vit på marken, termometern visar minusgrader. Naturligtvis är lusten att ge sig ut och tälta på topp. Att tälta på vintern är mysigt och ger obeskrivliga naturupplevelser men det finns ett par saker som är bra att tänka på. Här kommer 15 tips som gör det roligare, skönare och varmare att tälta på vintern.

Vill du veta exakt vad jag packar för en vintertälttur? Då är du välkommen att ladda ned min packlista.

Alla mina tips om vintertältning och mycket mer hittar du i min bok ”Friluftsliv på vintern – Njutbara färder i kallt väder”.

Vintertälta i Hilleberg Nammatj GT

Öva hemma eller vintertälta i närmsta skog

Att sätta upp tältet i snö är lite svårare än på sommaren. Särskilt om det blåser eller har hunnit mörkna. Gå ut i trädgården eller i närmsta skog och öva innan du ger dig ut på tur. Se till att du verkligen känner dig bekväm med utrustning och teknik innan du exempelvis ger dig ut på fjället för att vintertälta. Jag kan inte trycka nog på hur viktigt det är att öva, öva och öva igen. Precis så som vi gör i försvaret. Öva på att hantera utrustningen med handskar på!

Anpassa klädseln så att du inte svettas i onödan

Svettas man dör man säger vi skämtsamt i försvaret när det kommer till vintertjänst. Det är såklart inte bokstavligt sant men att svettas en massa gör en blöt och är man blöt blir man snabbare kall och den som är kall fattar oftare dåliga beslut och blir sämre på att ta hand om sig själv och andra.

Att skotta fram en lägerplats är tungt, ha inte på dig alla kläder då utan häng av dig så mycket som behövs. Handskarna behåller du på men ta ur innerfodret, det vill du inte blöta ned i onödan. När tältet är uppe och det är dags att mysa in sig för kvällen. Då är det tvagning följt av torra, varma kläder som gäller.

Här finns mina favoritvantar från Hestra. Jag har också varianten med pekfinger, mycket smidigt vid just vintertältning när man behöver kunna ficka med tältlinor och annat.

Stormtändstickor och stormkök på vintern utanför tält

Se till att du har rätt utrustning: köp rätt tält för vintern

Välj ett fyrasäsongs-tält eller införskaffa ett särskilt vintertält. Tältstängerna går ofta på utsidan av tältet och de finns tält med dubbla tältstänger/bågar. Vad du behöver beror på hur hårt väder/ svår terräng du tänkt tälta i. När jag var drygt 18 år (alltså för 14 år sen, jäklar vad tiden går) sparade jag ihop pengar och kunde äntligen köpa ett Hilleberg Nammatj 3 GT. Det tältet har jag haft sen dess. Med en stor absid finns det plats för all packning och i tältet får förutom jag även ett antal schäfrar plats. Dessutom väger det förhållandevis lite för att vara ett fyra-säsongstält.

Jag har fått öva på att sätta upp Hilleberg-tält i en vindtunnel (när jag gick en fjällsäkerhetsutbildning i Älvdalen) som blåser vindar i stormstyrka. Jag känner mig bekväm med detta tält, och har förstått hur viktigt det är att hålla reda på grejerna så att utrustning inte blåser bort. Numera är det många som väljer självstagande kupoltält. Det finns några riktigt intressanta nya modeller från Hilleberg att kolla in om man letar efter tält som tål hårdare påfrestningar. Hilleberg Tarra är ett sådant. Oavsett så är Hilleberg mitt favoritmärke när det gäller tält att använda på vintern. På sommaren väljer jag Jack Wolfskin Exolight, ett genuint svinbra tält.

Sätt inte tältet direkt under ett träd

Snön som kan falla ned från exempelvis en tall kan väga många kilo. Kolla därför uppåt innan du sätter upp tältet och välj en plats där träden står något glesare.

Skotta undan snö eller trampa till den med skidorna

Innan du sätter upp tältet, gräv dig ned i snön ca 30 cm eller trampa till snön med skidorna. Vänta gärna ca 30 minuter innan du sätter upp tältet, då hinner din tältplats ”frysa till” och blir bekvämare att ligga på. Under tiden kan du förstärka klädseln och äta middag. Stormköket tänder du ändå aldrig inne i tältet men det hade du nog redan koll på.

Gräv även djupare ned i snön i absiden. Då kan du sitta bekvämt när du ska sätta på dig kängorna och den utgrävda delen fungerar som en kylgrop vilket ger en varmare temperatur i tältet. Det samma gäller när du väljer tältplats. Är du exempelvis i en skog med lite små kullar, sätt då tältet uppe på höjden.

Sök lä med akta för drevande snö

Om du ska tälta på fjället sök dig om möjligt ned mot trädgränsen eller välj en plats som är skyddad från väder och vind. Tänk dock på att inte slå upp tältet när snö samlas, som exempelvis precis invid foten av en brant kulle. Du vill inte bli begravd i snön.

Turskidor med pulka

Bygg en vindbrytande barriär vid tältet

Bygg en mur, gärna trekantig med spetsen mot vinden, som skydd vid tältet om du campar i utsatt terräng. För att kunna bygga en sådan behövs en spade. Du behöver även spaden för att gräva ur absiden eller för att skotta en snösoffa att njuta i. En sån här spade är smidig.

Det mörknar tidigt – ta med en bra pannlampa eller ficklampa

Jag tror jag är lite yrkesskadad av jobbet i försvaret, vi tänder inte några lampor eftersom vi då skulle avslöja var vi befinner oss. Således är jag van vid att fippla med saker i mörkret. Men, det är väldigt onödigt och kan vara farligt att greja i mörker så ordentligt ljus är smart att ta med. Jag gillar pannlampor eftersom man då har händerna fria och kan ordna med saker och ting. Min favoritlampa för vintertältning är Silva Explore, den har jag till och med badat isvak med och den höll. Lampan är billig och dessutom batteridriven, då kan jag ha med extra batterier i en innerficka så att de håller längre.

En extra ficklampa finns också i ryggsäcken. Ryggsäcken på bilden är en Jack Wolfskin Denali 65. Min absoluta favorit är dock  Jack Wolfskin Highland Trail 55+5.

Camping på vintern med ryggsäck från Jack Wolfskin
Eftersom mitt liggunderlag fick agera kamerastativ satt jag på ryggsäcken, hehe. Alltid remmarna uppåt när det är snö.

Förankra tältet ordentligt

Införskaffa tältspik som är anpassade för att användas i snö. Jag köpte nya tältspikar av MSR från Outnorth i år. De kan användas stående likt vanliga tältspikar eller så lägger man dem horisontellt så att de blir ett ankare i snön. En del använder exempelvis sina stavar eller skidor för att sätta upp tältet. Jag låter helst bli det, tänk om man måste skida iväg och hämta hjälp åt en sjuk kamrat som ligger kvar i tältet?

Är det vinter och tjäle men ingen snö? Då är det knepigt att få ned tältspiken. Det finns ett par alternativt. Du kan ta med dig tältspik av järn eller liknande (istället för aluminium) och en liten slägga. Sedan bankar du ned tältspiken. Du kan också använda stora stenar istället som du knyter tältlinorna runt. I sådana fall skulle jag sätta fast extra paracord på tältlinorna för att inte slita på dessa i onödan. Du kan också fästa tältet mot träd. Enklast är dock ett självstagande tält under dessa förhållanden. På sommaren använder jag det självstagande tältet Jack Wolfskin Exolight. På vintern blir Hilleberg Tarra extra intressant ur detta perspektiv.

Lägg in sovsäcken i tältet direkt

Så fort du fått upp tältet, inred med liggunderlag och sovsäck. Det är luften i sovsäcken som värmer så ge den tid att fluffa upp sig innan du ska krypa ned. Tänk på att du behöver en vintersovsäck.

Jag använder en Carinthia Defence 6 när jag vintertältar. Det är en grym sovsäck till ett väldigt bra pris.

Ha ventilationen öppen

Ha ventilationsfönstret öppet lite i båda ändarna av tunneltältet. Annars kommer din andedräkt skapa fukt som bidrar till en kylig upplevelse. Torrt är bättre så luras inte att du vill stänga allt och ”värma upp” tältet. Fokusera på att hålla dig och din omgivning torr, då kommer upplevelsen bli varmare.

Turskidor för vintertältning på fjället

Sovsäck och liggunderlag för vinterbruk

Alla är olika men jag har hellre en tjockare sovsäck som tål många fler minusgrader än det som förväntas och så vädrar jag istället vid behov genom att dra ned dragkedjan. Frysa är inte skoj. Här finns vintersovsäckar för riktigt kalla nätter.

Ett extra tjockt liggunderlag kan vara smart. Gillar du uppblåsbara liggunderlag rekommenderar jag ett vanligt under som isolering mot markkylan. Du lägger alltså det vanliga liggunderlaget under det uppblåsbara. Har du med dig ett vanligt liggunderlag har du dessutom något att sitta på när du tar lunchrast. Jag ett uppblåsbart från Jack Wolfskin och så ett gammalt hederligt som inte går att blåsa upp. Här finns liggunderlag hos Outnorth.

På kroppen har jag ett tunt, torrt underställ av merinoull. Merinoullsstrumpor och så en rejäl ullmössa. Jag föredrar underställ framför att ha en liner i sovsäcken, då känns det smidigare (varmare…) att gå ut och kissa på natten… För riktigt kalla expeditioner kan bivackskor vara bra, jag har inte köpt några själv ännu men det står på önskelistan.

Innan läggdags i tältet

Är du väldigt frusen av dig kan du koka upp vatten och hälla i en Nalgene-flaska och ta med som sängvärmare. Innan du lägger dig, gå och kissa, gör ett par snabba armhävningar/få upp blodcirkulationen och drick något varm.

Lägg aldrig blöta kläder i sovsäcken

Blöter du ned din sovsäck så har du sabbat din viktigaste värmekälla som också kan vara livsavgörande i en nödsituation. Det kanske känns motigt men ha ett set underställ som endast används på natten när du ska sova. Det håller sig således torrt och eftersom du tvättar din innan du tar det på dig håller det sig även rent. Din andra tröja som du har på dagen kan du frystorka om det är riktigt kallt. Häng upp den (väl förankrad) i absiden. På morgonen skakar du ut iskristallerna.

Alternativt så torkar du plagg på kroppen genom att exempelvis använda en tröja när du gör fysisk aktivitet men har en skaljacka med ventilation under armarna över. Du agerar helt enkelt element till dina kläder. Och grundpunkten är ju att du har ett plagg när du jobbar och sedan byter du till torrt när du vilar. Det låter hårt och trist men det är vad jag lärt i försvaret och vad jag upplever funkar bäst. Självklart kan också du försiktigt torka kläder vid en läger eld om du har en sådan.

Tälta på vintern Hilleberg Nammatj GT
Sov så gott!

Packa ihop på rätt sätt så blir det enklare att resa tältet nästa gång

När jag river tältet så packar jag det på samma sätt varje gång. Änden utan ingång trycker jag ned i botten av påsen. Jag viker alltså inte ihop tältet, det hade inte gått att göra ensam i hårt väder oavsett, och lämnar den stormlina som sitter fäst i ventilationsfönstret hängandes lite utanför tältpåsen. Då vet jag exakt hur tältet kommer åka ur påsen och jag kan snabbt förankra den linan, med ryggen mot vinden och tältets kortände mot vinden.

Läs min bok ”Friluftsliv på vintern”

Vill du lära dig allt du behöver veta om vinterfärder? Då rekommenderar jag min bok ”Friluftsliv på vintern – Njutbara färder i kallt väder” som du kan köpa via Amazon här.

Ska du ut på tur?

Läs min digitala bok om fjällvandring och friluftsliv:

Här kan du läsa mer om mina bok om vandring: ”Fjällvandring – En redig guide för dig som till vandra förberedd”.

Köp min gärna min bok ”Friluftsliv på vintern – Njutbara färder i kallt väder” i tryckt format via Amazon.

Friluftsliv på vintern - Njutbara färder i kallt väder. En bok av Wilda Nilsson

Packa rätt utrustning för vintertältning

Jag har skrivit ett blogginlägg med en packlista för vintertältning. Här hittar du inlägget.

Funderar du på vilket tält som är rätt för dig? Här finns min guide till att köpa tält.

Fler tips? Läs mitt blogginlägg om vintervandring

Vill du ha fler tips inför friluftslivet på vintern? Läs gärna mitt blogginlägg om vandring på vintern här. Eller mitt inlägg om fjällsäkerhet här.

7 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.