Menu
Börja vandra / Vandring

5 tips inför sommarens fjällvandring

Nedräkningen är officiellt igång. Snart står du där på centralen med ryggsäcken packad och kängor på fötterna, redo att kliva ombord på nattåget. Här är fem saker som är bra att tänka på inför din vandring.

Planera din fjällvandring och gör en riskanalys

Innan du ger dig iväg på din fjällvandring, se till att planera din rutt i detalj. Fundera på hur lång sträckan du vill vandra varje dag och var du ska sova på natten. Tänk också på att kontrollera vädret och terrängen, så att du vet vad du kan förvänta dig under din vandring. I min bok Fjällvandring – En redig guide för dig som vill vandra förberedd lär du dig min metod för färdplanering och riskanalys.

Ha rätt kläder och utrustning

En fjällvandring kräver bra utrustning och, framför allt, kunskap om hur du använder den. Se till att du har kläder för alla väderförhållanden, glöm inte att det kan snöa i fjällen även på sommaren. Det är också viktigt att ha en bra karta och en kompass. Vill du lära dig hur du orienterar på fjället får du gärna gå en kurs med mig. Ta också med dig ett första hjälpen-kit, så är du redo på fjället om något skulle hända. Här tipsar jag i ett blogginlägg om första hjälpen-kit.

Träna inför vandringen

Fjällvandring kan vara fysiskt krävande, så se till att du tränar innan du ger dig iväg. Gå gärna på kortare vandringar för att vänja kroppen vid ansträngningen. Du kan också tänka på att träna upp dina knän och fötter, då dessa kommer att utsättas för stor påfrestning under vandringen. Vill du ha ett träningsprogram för vandring så har jag skrivit ett som du hittar här.

Vandring med tält Gossamer III från Jack Wolfskin

Respektera naturen

När du är ute i naturen är det viktigt att respektera den och inte lämna några spår efter dig. Plocka upp allt skräp efter dig och hjälp gärna till om du ser skräp nån annan slängt på marken. Gör inte upp eld om det är eldförbud och respektera djurlivet. Tänk särskilt på att visa hänsyn till renar. Ser du en flock? Sätt dig ned och vänta tills de passerat.

Ta det lugnt

Fjällvandring är en upplevelse som du inte vill stressa igenom. Ta dig tid att stanna upp och njuta av utsikten, och låt dig inte stressas av att du kanske inte hinner vandra lika långt som du hade tänkt dig. Lyssna på din kropp och ta pauser när du behöver det. I din färdplan bör det finnas utrymme för såväl en vilodag per vecka som alternativa planer om vandringen blir för tung.

Vill du ha fler tips inför din fjällvandring?

Här hittar du fler av mina blogginlägg om vandring.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.