Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Tips på första hjälpen-kit och nödutrustning

Innehåller annonslänkar

Genom att ta med sig ett första hjälpen-kit blir det betydligt lättare att ingripa vid olyckor. Om du är ute och fjällvandrar eller är någon annanstans dit det tar lång tid för en ambulans att nå kan tillgången till nödutrustning vara livsavgörande. Däremot är det inte prylarna som räddar liv i sig, det är att du agerar som avgör. Har du koll på minnesramsan L<C>ABCDE som hjälper dig göra rätt åtgärder vid skador och olyckor? Här finns mitt blogginlägg om den.

Nästa gång du blir bjuden på middag, skippa att köpa vin/choklad/blommor. Köp ett basic första hjälpen-kit för istället. Betydligt bättre investerade pengar!

Välj rätt Första hjälpen-kit

Alla första hjälpen-kit hos Outnorth hittar du här. Nedan har jag valt ut mina favoriter.

Lifesystems First Aid Light and Dry Micro

Lätt och litet sjukvårdskit från Lifesystems: Ta med när du tränar, joggar eller promenerar. Det är så lätt att det inte finns någon ursäkt. Det väger bara 135 gram. Varför inte stoppa ett i handväskan? Klockrent present till någon som fyller år eller tar studenten.

First Aid Adventurer från Lifesystems

First Aid Adventurer från Lifesystems: Mycket bra utrustning som ger dig grunderna för att hantera de vanligaste skadorna som kan uppstå under vandring och friluftsliv. Det minsta du borde ha i din ryggsäck när du fjällvandrar.

First Aid Waterproof från Lifesystems

Vattentätt, större första hjälpen-kit från Lifesystems: Jag har köpt denna till mina föräldrar som har kitet i segelbåten. Det är ett lite större kit som även funkar fint att ha i kanoten eller att ta med sig vid liknande aktiviteter där utrustningen riskerar att bli blöt.

First Aid Mountain Advanced från Lifesystems

First Aid Mountain Avancerat första hjälpen-kit från Lifesystems: Passar dig som ska långt bort från civilisationen och behöver ha mer första hjälpen-utrustning tillgänglig.

Nödutrustning som är bra att ha

Visselpipa från Lifesystems: Används för kalla på hjälp, det är inte alltid en klarar av att skrika efter hjälp. Särskilt inte i längden. Visselpipan är gjord av tålig lättviktsaluminium.

BCB Anaconda Flexible splint: Flexible splint är ett innovativt stödförband som används exempelvis vid brutna ben. Stödförbandet är lätt, får plats i ryggsäck eller sjukvårdsväska och kan återanvändas. Komplettera ditt första hjälpen-kit med detta.

Mikro-kit första hjälpen Mil Tec: Höj beredskapen för 109 kr. Bättre gå bort-present finns inte. Eller häng en sån här runt halsen på en student istället för ett gosedjur i sommar.

Fler tips om beredskap och första hjälpen

Jag har bloggat en hel del om beredskap och första hjälpen. Här kommer några läsvärda inlägg som gör dig mer redo för det oväntade.

10 vanliga sjukdomar och skador på vandring

Minnesramsa första hjälpen: LCABCDE

Prepping och krisberedskap för nybörjare

2 Comments

  • […] En fjällvandring kräver bra utrustning och, framför allt, kunskap om hur du använder den. Se till att du har kläder för alla väderförhållanden, glöm inte att det kan snöa i fjällen även på sommaren. Det är också viktigt att ha en bra karta och en kompass. Vill du lära dig hur du orienterar på fjället får du gärna gå en kurs med mig. Ta också med dig ett första hjälpen-kit, så är du redo på fjället om något skulle hända. Här tipsar jag i ett blogginlägg om första hjälpen-kit. […]

    Reply
  • […] Sjukvård: Nödvändiga grejer så som medicin behöver finns hemma liksom ett första hjälpen-kit och kunskaper övas genom exempelvis att gå kurser i HLR. Här har jag bloggat om minnesramsan för omhändertagande L-CABCDE. Tips på sjukvårdskit här jag skrivit om här. […]

    Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.