Menu
Friluftshacks och guider / Friluftsliv

Tälta: 7 tips för dig som ska sova i tält i sommar

Inlägget innehåller annonslänkar till mina favoritprylar

Här kommer 7 saker som är bra att tänka på när du ska ut och tälta. Och du, missa inte att tälta i skärgården förutom i fjällen.

Välj rätt tältplats

Fundera först på om du får tälta på platsen du valt. Gäller Allemansrätten eller är du i ett naturreservat med särskilda regler? Om tältning är tillåtet, välj då en platt och jämn yta där det inte kommer samlas vatten om det börjar regna. Således, låt bli sänkor. Tänk också på att undvika platser nära träd med lösa grenar eller platser där det kan finnas risk för fallande stenar.

Sätt upp tältet ordentligt

Se till att sätta upp ditt tält ordentligt för att undvika att det blåser bort eller att det läcker in vatten. Spänn upp tältduken ordentligt, då motverkas kondens och regnvatten rinner av lättare. Har du ett tillräckligt bra tält för ditt äventyr? Detta tält från Jack Wolfskin är mitt favorittält för sommar och höst (annonslänk).

Skydda dig mot insekter

Sommartid kan insekter vara ett problem när du sover i tält. Alla har vi väl känt den där stressen som bara uppstår när det surrar runt mygg överallt. Se till att ha myggnätet stängt. Du kan också använda insektsmedel på huden och kläderna för extra skydd. Klassikern MyggA Spray eller MyggA Stick (annonslänkar) har jag alltid med mig.

Använd rätt sovsäck och liggunderlag

Välj en sovsäck och ett liggunderlag som är anpassade för klimatet du vistas i. Jag tycker dock ofta att tillverkarnas rekommendationer är fel. Jag vill alltid ha en varmare sovsäck än vad det ”står på lappen” men det är såklart individuellt. Ett tillräckligt tjockt liggunderlag isolerar från markkylan. Bäst sovkomfort skapas av kombinationen bra sovsäck + bra liggunderlag. Jag gillar sovsäcksmärket Carinthia, det är samma märke som vi har i försvaret. På vintern använder jag Carinthia Defence 6.

Jag har skrivit ett helt inlägg om hur du tar hand om din sovsäck, det kan du läsa här.

Skapa en bra sovrutin

Efter en dags vandring är det lättare att sova gott i tält men med en sovrutin blir det extra skönt. I rutinen bör det åtminstone ingå:

  • Tvagning (ta ett dopp, det är värt det!)
  • Torra kläder
  • Ät och drick något innan läggdags
  • Rör dig lagom innan du kryper ned
  • Gå och kissa, du sover sämre och känner dig kallare om du ligger och håller dig

Elda inte nära tältet

För det första, rådet det eldningsförbud ska du inte elda alls. Om du ändå ska elda, gör det inte direkt vid tältet. En gnista kan räcka för att ditt tält bokstavligen talat ska gå upp i rök.

Läs min bok om fjällvandring

I min bok Fjällvandring: En redig guide för dig som vill vandra förberedd hittar du alla rutiner du behöver ha koll på för att kunna genomföra en säker och njutbar vandring.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.