Menu
Friluftshacks och guider / Friluftsliv

Nybörjarguide: första semestern med tält

Först och främst vill jag uppmuntra dig till att sänka förväntningarna. Allra första gången du ska ut och tälta kommer förmodligen varken bli den härligaste eller enklaste utflykten. Men bli inte avskräckt. Jag tror bara du kommer gilla det mer om du inte har massor av förväntningar på att upplevelsen ska bli perfekt. Bara att lyckas packa rätt utrustning och komma iväg med hela familjen är något av ett äventyr…

Sikta på en enkel utflykt

Välj ett naturområde nära där du bor för ditt första tältäventyr. Eller satsa på att tälta på en campingplats. Ge dig själv, och övriga familjemedlemmar, chansen att vänja sig stegvis vid tältsemester. Om det finns en glasskiosk i närheten är det ett plus eller så packar du ner massor av gott fika. Är ni redo att tälta på fjället? Då är det smart att tälta i närheten av en fjällstation första gången du ska iväg.

Välj rätt tält

När du väljer ett tält för din första semester är det viktigt att välja ett som passar dina behov. Tänk på hur många personer som kommer att sova i tältet och hur mycket utrustning du behöver rymma. Välj också ett tält som är enkelt att sätta upp och ta ner.

Det är viktigt att välja ett tält som passar dina specifika behov och förväntningar. Tänk på faktorer som storlek, vikt, säsong (sommar- eller vintertält), vädertålighet och användningsområde när du väljer tält. Jag har bloggat om tälten jag har, du kan läsa inlägget här.

Öva att sätta upp tältet

Innan du ger dig iväg på din resa är det en bra idé att öva på att sätta upp tältet. Följ instruktionerna noggrant och se till att du kan sätta upp tältet utan problem. På så sätt undviker du onödig stress när du är ute i naturen.

Packa rätt utrustning

Förbered en checklista för all den utrustning du behöver ha med dig på din tältsemester. Se till att du har tillräckligt med sovsäckar, sovmattor, matlagningssaker, kläder, toalettartiklar och andra nödvändigheter. Tänk på att packa lätt och undvik att ta med för mycket. Packa gärna kvällen innan du ska iväg, eller ännu tidigare, så behöver du inte stressa runt på morgonen när du ska iväg. Fundera på om du ska köpa en Thermacell för att slippa mygg runt tältet.

Läs mina blogginlägg om att tälta

Tält för nybörjare – köpa tält för friluftsliv och fjällvandring

Tälta i skärgården

Friluftshacks för höstvandring + packlista för att tälta på hösten

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.