Menu
Kläder och utrustning

Ta hand om sovsäck – Så tvättar och vårdar du sovsäckar

Genom att vårda och ta hand om sovsäcken kommer den hålla längre. Med det menar jag att isoleringen kommer fungera bättre, den kommer lukta fräscht och ja, sovsäcken kommer inte mögla eller skadas på annat sätt. Börja alltid med att först läsa på tvättrådsetiketten för att se vilka anvisningar som gäller för just din sovsäck. Här hittar du min guide till hur jag tar hand om mina sovsäckar.

Vädra sovsäcken

Sovsäckar mår bäst av att vädras så ofta som möjligt. Efter en vandring eller annat äventyr behöver sovsäcken luftas ordentligt eftersom fukten som kroppen skapar på nätterna, i form av svett och utandningsluft, annars sätter sig i sovsäcken och försämrar isoleringen och ger dålig lukt.

Undvik tvättmaskin så långt det går

Varje tvätt i tvättmaskin försämrar sovsäckens isolerande egenskaper oavsett om du har en sovsäck av syntet eller en dunsäck. Med andra ord ska du bara tvätta den om det är absolut nödvändigt. Istället är det bättre att tvätta bort eventuella fläckar för hand om möjligt. Använd ett milt tvättmedel och ljummet vatten. En tvättsvamp kan vara smidigt att gnugga försiktigt med.

Om du ska tvätta sovsäcken i tvättmaskinen är det viktigt att du följer tillverkarens rekommendationer. Dessutom ska du stänga alla dragkedjor ordentligt och sätta ihop eventuella kardborrespännen/Velcro-band också.

Använd aldrig mjukmedel.

Förebyggande vård av sovsäck

Regelbunden vädring minskar också behovet av tvätt i tvättmaskin. Även ute på tur är det bra att vädra sovsäcken. Ska du gå en dagstur bort från tältet, lämna då sovsäcken ordentligt öppnad i tältet och ha tältets alla vädringsmöjligheter öppna. Sover du en natt i en stuga – häng upp sovsäcken i torkrummet.

Genom att sova i ett rent underställ på nätterna, och alltså vandra/skida i ett annat, skonar du också sovsäcken. Ett sovsäckslakan är ett annat alternativ, sådana är lättare att tvätta än att tvätta hela sovsäcken.

Efter en tur kan du gärna låta sovsäcken vädras i någon dag eller till och med längre. Givetvis under tak och inte utomhus om det är fuktigt. Häng den inte heller i direkt solljus.

Om du ska tvätta någon del av sovsäcken för hand så är det ytan runt nacken/huvudet som är prioriterat, där fastnar mest smuts och hår från kroppen.

Kontrollera regelbundet om det finns några hål i sovsäcken. Det är betydligt enklare att sätta en liten lagningslapp över ett litet hål än att sy eller tejpa igen en stor reva. Efter ett äventyr, när sovsäcken ändå hänger på tork, kan du passa på att gå igenom den och leta efter eventuella hål.

Handtvätta en dunsovsäck

Om du handtvättar en dunsovsäck, använd särskilt tvättmedel anpassat för dun. Lägg sovsäcken i ljummet/handvarmt vatten med tvättmedel i ett badkar eller liknande ett par timmar. Skölj sedan genom den med rent vatten flera gånger. Vrid inte ur sovsäcken utan kläm försiktigt ut vatten.

Lägg sovsäcken på tork på en tvättställning i skuggan utomhus. Efter några timmar, kläm på sovsäcken så att eventuella klumpar av dun separeras. Gör om processen regelbundet tills sovsäcken torkat. Det kan ta ett par dagar. När du inte känner några dunklumpar är sovsäcken sannolikt torr.

Låt bli kemtvätt

Låt inte en kemtvätt tvätta din sovsäck av dun. Dunet bryts nämligen ned och skadas av kemikalierna som används vid kemtvätt.

Torktumla sovsäckar

Om du ska torktumla en sovsäck, tänk på att ha så låg värme det går och kontrollera ofta att det inte blir för varmt i maskinen. Återigen, läs först tvättråden från tillverkaren av din sovsäck.

Förvaring av sovsäckar

Förvara aldrig sovsäcken i kompressionspåsen. Om möjligt förvara den öppen och hängande på ett luftigt ställe. Går det inte kan du öppna alla dragkedjor och sedan förvara sovsäcken så luftigt som möjligt i en förvaringspåse (ett rent påslakan kan funka om du inte har en förvaringspåse). Rulla inte sovsäcken, stoppa ned den med fotsektionen först och ”knöla vidare” utan att pressa ihop den för tajt. Att rulla sovsäcken innebär att dunet i dunfyllda sovsäckar slits på samma ställe hela tiden, vilket försämrar isoleringen.

Läs mer om att sova i sovsäck

Jag vintertältade i Tänndalen, läs blogginlägget om äventyret

Bästa sovsäcken för höst och vinter

Liggunderlag för vinter: stor guide som hjälper dig välja rätt

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.