Menu
Börja vandra / Friluftsliv / Vandring

Att tälta på vintern

Kokkaffet är snart klart och jag är ensam på fjället. Genom goda förberedelser och övning blir vintertältning en magisk upplevelse. Här kommer ett par tips till dig som också vill tälta på vintern.

Öva med tältet på hemmaplan innan fjällturen

Öva med din utrustning hemma innan du ger dig ut på fjället. Ny utrustning = ut på en enkel övningstur eller tälta i trädgården.

Tala om vart du ska och ha gärna sällskap

Lämna en färdplan. Skriv upp vilken väg du kommer gå och när du kommer tillbaka. Ta gärna med en kompis på färden.

Fler tips inför vintervandringen finns i detta blogginlägg.

Vill du lära dig ännu mer om friluftsliv på vintern? Här kan du köpa min bok Friluftsliv på vintern: Njutbara färder i kallt väder.

Hilleberg Nammatj GT on a winter camping tour in Sweden

Klä dig i flera lager

Anpassa klädseln genom att tillämpa flerskiktsprincipen. Underst har jag merinoull. Sedan oftast ull men ibland fleece. Utanpå ett par väderbeständiga byxor och en skaljacka. Förstärkningsplagg på vid rast, mindre kläder när du skottar, skidar och så vidare.

Ät och drick varmt och ofta

Ät och drick varmt innan du blir hungrig och törstig. Frystorkat är smidigt på vintern när det är riktigt kallt tycker jag. På med varma kläder vid rast och sitt inte direkt på snön. Byt strumpor!

(Bonustips: ha ett par “fulhandskar” att peta i eld/sot med och ett par för skidåkning och så vidare).

Sätt upp ditt vintertält på rätt sätt

Välj ett vintertält, trampa till snön under, skotta upp en snövall som vindskydd vid behov, förankra tältlinorna ordentligt och ha ventilationen öppen i tältet på natten.

Här finns ännu fler tips kring hur du sätter upp tältet och vad du ska tänka på vid vintertältning.

Håll dig varm i tältet

Håll dig varm på natten. Grundregel: mycket under, lite på, mycket över. Isolera från markkyla men ha inte för mycket kläder i sovsäcken. Ta på ett rent, torrt ullunderställ på natten. Ett vanligt cellplast-liggunderlag och ett uppblåsbart ovanpå. Lägg jackan ovanpå sovsäcken om det är riktigt kallt. Luftlagret håller dig varm. Häll hett vatten i en Nalgene-flaska att ha som element (lägg i vattentät påse, akta läckage!).

Fler tips om att hålla värmen hittar du här.

Öva ännu mer och under allt svårare förhållanden

Öva, öva och öva mer även om du redan är erfaren. Testa att vara ute flera nätter i sträck eller prova en utfärd i lite hårdare väder. Ta dock alltid det säkra före det osäkra. Vinter och kyla är farligt på riktigt, att pressa gränserna är varken coolt eller lämplig på vintern!

P.S. Följ markerade leder, särskilt som nybörjare!

Tälta på vintern

Vill du höra mig berätta om tipsen? Se gärna filmen på Instagram IGTV genom att klicka här.

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.