Menu
Friluftsliv

6 fjällsäkra råd inför sportlovet

Sportlov i fjällen, hur härligt är inte det? Här kommer 6 råd till dig som ska fira ledigheten med friluftsliv på vinterfjället.

Följ markerade leder

Du kommer få en fantastisk skid- eller vintervandringsupplevelse längs med markerade vinterleder. Lederna dras med avsikt genom terräng där lavinrisken är låg. Dessutom blir det lättare att hitta rätt. Något som är särskilt skönt om vädret plötsligt slår om.

Ledkryss i fjällen på vintern

Vänd om och avbryt utflykten i tid

Pressa inte på i onödan när familjen börjar bli trött eller vädret försämras. Ta ett klokt beslut och vänd om i tid, innan du är så trött att du riskerar att ramla, skida vilse eller ta dumma beslut eftersom du är så utpumpad.

Ta med rätt kläder och utrustning

Kläder i flera lager är rätt melodi på vinterfjället. Välj gärna ull som material innerst och i mellanlagret och så ett vindskyddande lager utanpå. Vill du ha tips på vad du ska ta med dig ut så hittar du mina packlistor här.

Utrustning för vintertälta

Öva hemma först

Tänker du steka kolbulle stormköket på fjället? Vad mysigt! Missa inte att öva med stormköket, och resten av utrustningen, hemma först. Då vet du hur du ska hantera allt och det blir lättare att göra det uppe på fjället.

Utsikt från vår lägenhet i Funäsdalen

Måste säga att det är lyxigt för de familjer som bokat in sig i vår lägenhet för sportlovet. Den här utsikten från balkongen och längdskidspår precis nedanför. Minst lika mysigt är det på sommaren. Kanske är du sugen på att bo i vår lägenhet? Läs mer och boka här.

Lämna en färdplan och rapportera när du kommit hem

Skriv upp hur du tänkt färdas, även om det bara är en dagsutflykt, och ge informationen till en kompis eller familjemedlem. Rapportera till denne direkt när du kommit hem igen. Färdplanen är till hjälp om fjällräddningen måste ge sig ut och leta efter dig.

Anpassa tempot och låt den starkaste skida först i djup snö

Den som skidar eller går långsammast måste få sätta tempot. Annars kommer upplevelsen bli trist för hela gruppen. Skidar ni i lössnö är det tyngre att gå först, då är det smart att låta den som har extra energi jobba lite mer med att skida upp spåret till resten av gruppen.

Tält med pulka utanför

Fler tips för en trygg vinter utomhus

Är du sugen på att vintertälta? Här finns mina tips och råd

Vill du lära dig allt om friluftsliv på vintern? Förbeställ min digitala bok

Tejpa för att förebygga skavsår

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.