Menu

Inlägget innehåller annonslänkar

Friluftsliv på hösten och vintern betyder vandringar fria från mygg och det är dessutom färre människor ute på vandringslederna. Det finns en del som är smart att tänka på när du vandrar på hösten och vintern. Här kommer mina tips för vandring i kallt väder.

Fördelarna med vandring på hösten och vintern är många. Förutom att du oftast slipper irriterande insekter är det oftare möjligt att göra upp eld eftersom brandrisken är lägre. Hösten är min favoritårstid i fjällen och att temperaturen sjunker ser jag som en fördel eftersom det inte är lika svettigt att vara ute och gå.

Här kommer mina bästa friluftshacks och tips på utrustning som gör vandring njutbart även i kyligt väder.

Laga mat på öppen eld i blå jacka

Tips för vandring i kallt väder – 8 tips för friluftsliv höst och vinter

När temperaturen kryper under nollan är det läge att vara extra noggrann med att göra rätt åtgärder. Här kommer åtta tips på vägen.

Strunta i morgonduschen

Låt bli att duscha eller tvätta ansiktet på morgonen innan du ska ut och vandra om det är minusgrader. Under natten producerar kroppen ett skyddande lager talg/fett som gör huden mer motståndskraftig mot köldskador. Tvätta inte bort det och använd inte heller vattenbaserade hudkrämer eller liknande innan du ska på vinterfärd.

Packa extra kläder vattentätt 

Höstregn är ett faktum och att kunna byta om till torra kläder på kvällen innan du kryper in i tältet (eller på rasten på dagstur) gör under för humöret och välmåendet. Vattensäkra ombytet genom att packa allting i dry bags i ryggsäcken. Då är du också förberedd om du exempelvis tappar packningen i en vattenpöl eller om du faller ned i en bäck.

Här finns smarta, vattentäta förvaringpåsar hos Outnorth.

Värm upp dig inifrån: mat och dryck i termos 

Du slösar energi om kroppen behöver värma upp allt du äter och dricker. Hjälp kroppen genom att äta och dricka varmt. Då kan energin istället läggas på att hålla dig varm. Särskilt på dagsturer tar jag gärna med en gryta (eller rester av thaimat och ris…) i en termos för mat. Varmt vatten har jag i en annan termos så att det är lätt att göra varm choklad, varma koppen, kaffe och så vidare. De absolut bästa märkena på termosar är Stanley och Thermos tycker jag.

Klä på dig mer på varje rast 

Är det kyligt ute är användandet av lager på lager-principen extra viktigt. Klä dig gärna med merinoull längst in. Utanpå skalbyxorna och skaljackan rekommenderar jag att du tar på dig en dunjacka så fort du tar rast. Alternativt använder du en dunväst eller en ylletröja. Ta för vana att förstärka klädseln så fort du stannar till och att ta av dig de tjocka plaggen innan du börjar gå igen.

Jag har köpt underställ från Devold och Icebreaker till både mig och Max. 

Tips för vandring i kallt väder. Utrustning och andra knep.

Rejäla kängor eller vandringsskor 

Lera, halt gräs och blöta, steniga stigar sätter inte stopp för min vandringslust. Med rejäla kängor eller vandringsskor på fötterna går det fint att vandra året runt. Jag har kängor från Lundhags, Haix och Lowa och gillar även mina lägre vandringsskor från Jack Wolfskin för dagsturer hemmavid. När snön är djup, ja då blir det snöskor såklart. 

Jag drömmer även om att köpa ett par Icebug för att kunna förlänga löparsäsongen. I år tänker jag nog slå till på ett par

Drick tillräckligt med vatten 

Känner du dig mindre törstig på vintern? Det är lätt hänt men ack så farligt. Kroppen gör av med massor av vatten även när det är kallt ute och du behöver fylla på ofta. På hösten kan det dock vara svårare att hitta drickbart vatten i naturen, även uppe i fjällen. Därför är det smart att köpa ett litet vattenreningssystem att ta med på vandringen. Rena vattnet och koka det varmt, då mår kroppen som bäst.

Funäsfjällen på hösten

Lämna en färdplan 

Precis som på sommaren är det jätteviktigt att du lämnar en färdplan till någon innan du ger dig av. I kallare temperaturer är det ännu farligare att bli liggande efter en olycka eller att gå vilse. I färdplanen skriver du vilken väg du ska gå, när du kommer komma tillbaka och vilken utrustning du har med dig. Skriv gärna också något om vilken kunskapsnivå du har. Det kommer hjälpa Fjällräddningen om olyckan är framme och du behöver assistans.

Innan du ger dig av kartrekar du förstås. Jag använder gärna kartor från Calazo förlag, det har du kanske sett på mina orienteringslektioner på Instagram.

Tänk till på vilket stormkök du väljer 

Bensinkök fungerar året om men kräver lite mer kunskap av användaren. Själv byter jag gasköket mot ett klassiskt spritkök från Trangia när temperaturerna ligger under 10 minusgrader. Har du inget spritkök, köp vintergas så kan du använda gasköket även när temperaturerna kryper nedåt.

Fler blogginlägg om friluftsliv i kallt väder

Vandra på vintern: 8 tips som gör friluftslivet säkert och roligt i snö och kyla

Tälta på vintern – 15 tips till dig som vill vintertälta

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.