Menu
Gröna Bandet / Mitt friluftsliv

Vandringsdrömmar: Jag vill vandra Gröna Bandet

Drömmen om att vandra riktigt långt har funnits i mig i väldigt många år. Nu börjar längtan brännas såpass mycket att det är dags att förvandla drömmen till ett mål. Och då är det i min värld så gott som genomfört. Jag skriver det lite på skämt eftersom jag mycket väl vet att det krävs förberedelser, träning och planering inför ett sådant äventyr. Fast, när jag väl bestämt mig för något – då är jag extremt ihärdig och handlingskraftig.

Sådan jag verkligen vill, det skriver jag upp för hand i den här anteckningsboken förresten. Det är något visst med att skriva ned mål, drömmar och visioner tycker jag. Då blir de gripbara och rätt vad det är har de inträffat.

Jag vet inte när det kommer vara läge att vandra Gröna Bandet. Hade jag fått som jag ville skulle jag ägna två månader åt detta i sommar men jag vet inte om det är förenligt med jobbet tyvärr. Annars får det bli sommaren 2023. Så vad är det för äventyr jag börjat skissa på? Jo, Gröna Bandet.

Gröna Bandet är en vandringsklassiker som går ut på att utan hjälp eller tillförd mat (av någon annan, att själv skicka ut depåer är okej) vandra från Treriksröset till Grövelsjön eller tvärt om. Vandringen är drygt 130 mil lång beroende på vilken exakt sträcka man väljer att gå. Jag ser framför mig att börja i norr och vandra söderut. Då kan jag sedan ta mig från Grövelsjön till Funäsdalen. Antingen genom att bli hämtad eller så får det bli ett par extra dagars vandring. Sedan ska jag återhämta i vår lägenhet i Funäsdalen.

Rimligt förresten att jag drömmer om, och planerar för, återhämtningen efteråt innan jag ens börjat skissa på vandringssträckorna. Förmodligen är det för att jag är så himla glad över lägenheten.

Wilda Nilsson

Mental träning genom vandring

Jag är så nyfiken på vad som händer mentalt under så många mils vandring och så många nätter i fält i sträck. Det tar runt två månader att gå hela vägen. För mig skulle en sådan vandring vara en intensivkurs i mental träning. Samtidigt som jag får möjlighet att slipa på friluftstekniken. Prövningen för kroppen är såklart också lockande. Att ta sig an något jag inte vet om jag klarar av, det är utmanande, uppfriskande och motiverande.

Jag skulle vilja fota och dokumentera vandringen på olika sätt. Och skriva mycket dagbok för egen del för att verkligen ta chansen till självutveckling genom ostörd reflektion. Även genom att bara vara i naturen och fokusera på de nödvändiga åtgärderna som att gå, läsa karta, sätta upp tältet och laga mat kommer ge hjärnan en välbehövlig paus. Helst innan det är försent den här gången.

En sådan här expedition skulle vara otroligt givande. Jag tänker att jag kommer lära mig väldigt mycket. Sedan vill jag sprida vidare insikter jag kommer fram till för att hjälpa och inspirera andra.

Nu är bara frågan hur jag kan förverkliga det hela rent praktiskt. Framförallt när det gäller finansiering och om det går att vara borta från jobbet. Den praktiska planeringen av vandringen är jag inte orolig för, det blir bara roligt.

Wilda Nilsson underställ ull
Underställ från Ullmax.

Vill du veta mer om hur en kan förbereda sig mentalt för vandring? Kolla in min digitala bok!

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.