Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Stormkök – Välja friluftskök, brännare och bränsle för vandring

Innehåller annonslänkar till utrustningen jag själv köpt och använder

Ett stormkök är ett bärbart kök för matlagning, vattenkokning och snösmältning i friluftslivet. Friluftskök drivs av spritbränsle, gasol (oftast bara kallat gas), bensin eller fotogen. Oavsett om du ska fjällvandra, jaga, åka turskidor eller långfärdsskridskor, kanske paddla eller åka på camping-semester med familjen så finns det stormkök som passar dina behov. Dessutom blir stormköket en del av din beredskap, går strömmen så kommer du kunna fixa matlagning ändå. Så, vilket friluftskök passar dig och dina äventyrsplaner bäst? Läs min guide nedan så hittar du svaret.

Vilket stormkök är bäst?

Olika sorters brännare och bränsle gör att vatten kokar olika fort. Förutom bränsle påverkar exempelvis temperaturen i luften och om du använder ett vindskydd till stormköket men här kommer en generell jämförelse. Att koka en liter vatten med ett spritkök tar ungefär 10-15 minuter. Med ett gasolkök (gaskök) eller ett multifuelkök tar det istället 3-4 minuter.

Vad påverkar bränsleåtgången på stormkök?

Några faktorer som påverkar bränsleåtgången är:

1. Vilken sorts kök du du använder: det är stor skillnad i bränsleeffektivitet mellan olika kök

2. Väder och vind: temperaturen utomhus och vindstyrka (och användning av vindskydd för brännaren)

3. Typ av mat (hur länge måste köket brinna för att du ska få klart maten, det är skillnad på att koka vatten till frystorkad mat mot att koka tortellini exempelvis)

4. Typ av kärl (olika material/finns värmeväxlare eller inte)

5. Vad använder du brännaren till? (matlagning, lykta i tältet, smälta snö?)

6. Disciplin (släcka/stänga av köket så fort du är klar)

Spritkök

Spritkök, alltså stormkök som drivs av spritbränsle, är prisvärda, lätta att använda och har ofta bra vindskydd inbyggt i konstruktionen. Köket väger relativt lite och finns i diverse varianter med olika storlekar och antal kärl, kaffepanna, stekpanna och så vidare. Däremot behöver du bära mer bränsle i vikt jämfört med gasol.

Brännaren är lätt att använda. Du häller spritbränsle/t-röd/tenol direkt i brännaren och tänder därefter bränslet med en tändsticka. Tänk på att du måste låta spriten brinna ut och brännaren svalna innan du fyller på mer bränsle. Annars kan vätskan du häller i fatta eld och du får en stor låga i ansiktet. Så länge du alltid låter brännaren brinna ut (och inte välter köket eller använder det inomhus) är spritkök ofarliga.

Spritkök funkar bra året runt, även när det är kallt, men då är det smart att förvara brännaren och en mindre bränsleflaska i en innerficka. Detta eftersom tändningen då går betydligt enklare. Förpacka brännaren och flaskan så att det inte kan läcka bara. Det finns även vintertillsatser till brännaren att köpa. I denna brinner lite spritbränsle vilket värmer den ordinarie brännaren och gör denna enklare att tända. Det gör att spritköket funkar bättre vintertid men det går åt mer bränsle.

Tips på spritkök: Trangia med spritbrännare

Trangia är ett välkänt märke när det gäller spritkök och numera finns även gasbrännare att köpa till sitt Trangiakök. Jag har ett Trangia UL-25-4 och är supernöjd med det. Detta kök är egentligen för 2-3 personer men de stora kärlen är bra på vintern när mycket snö ska smältas. Jag gillar kaffepannan också. Vill jag spara vikt kan kaffepannan lämnas hemma. På sommaren använder jag oftare ett mindre gaskök istället. Det bränsle jag oftast använder är detta spritbränsle.

Det finns också mindre varianter av Trangia så som UL-27, det är värt att kolla in för dig som vill ha en spritkök även på sommaren och ofta är ute ensam.

Trangia med gasbrännare i snö på vintern

Hur länge räcker spritkök?

Spritköket är alltså väldigt lätt att använda men nackdelen är den låga effekten. Det tar längre tid att koka upp vatten på en spritbrännare jämfört med ett stormkök som drivs av bensin eller gasol.

5 cl T-röd kokar upp 1 liter vatten på 10-15 minuter. En fyllning av spritbrännaren (fyll bara 2/3-delar av höjden) brinner i ungefär 25 minuter. Med överslagsräkning, baserat på att du använder 3 liter kokat vatten per dag, betyder det 15 cl per dag och 105 cl på en vecka. Alltså strax över en liter spritbränsle per vecka. Dock använder jag själv minst en liter varmt vatten på natten som en värmare så jag gör av med mer spritbränsle per vecka.

Jag vill dock alltid ha lite extra i reserv, det går kanske åt mer bränsle än beräknat i hårt väder och jag vill kanske koka upp vatten för att kunna tvätta mig. På vintern behöver snö smältas och då går det åt mer bränsle. För en veckas utfärd skulle jag på vintern ta med mig två liter spritbränsle. Här finns vintertillsatsen också om du vill kolla in den. Denna bränsleflaska är bäst.

Om du använder T-röd som bränsle kan du späda det med max 15 % vatten för att slippa att det sotar så mycket. Fast jag tycker att bränslet som finns nuförtiden inte sotar nämnvärt så jag själv pallar inte kladda med att blanda/spä ut.

Laga mat och tälta i fjällen

Gasolkök

Ett så kallat gaskök ger hög effekt och därför går det snabbt att laga mat och koka vatten på ett sådant kök. En nackdel är att gasolen (gasen) är känslig för kyla och presterar dåligt när det blir kallt. Vintergas är betydligt bättre men vid riktigt kalla temperaturer upplever jag att även denna funkar dåligt.

Gasolkök Primus Eta Light i skärgården

Även vid varmare temperaturer (över 25°C) fungerar vanlig gasol sämre eftersom förbränningen inte blir optimal. Det gör att stormköket drar mer bränsle. Ska du ut där det är riktigt varmt finns ”sommargas” som anpassats efter dessa förhållanden.

Hur länge räcker gasen till ett gasolkök?

Siffrorna har nedan är en uppskattning av en persons normalförbrukning men exakt hur länge en gasolbehållare räcker beror på flertalet faktorer. Temperaturen i luften, höjden du befinner dig på, om du har ett vindskydd runt brännaren och om du använder ett matkärl med värmeväxlare eller inte är bara några av faktorerna som påverkar hur länge en gasbehållare räcker. När det gäller Primus Power Gas kan man säga att 100 gram gas räcker till 2-3 dagar sommartid och 1-2 dagar på hösten.

Gaskök på hösten så länge räcker gasolen

Tips på gasolkök: Primus och Optimus

För dagsturer eller kortare vandringar i fint väder använder jag den väldigt lätta och smidiga gasolbrännaren Optimus Crux Lite. Har nyligen köpt ett vindskydd också.

Jag har också ett gammalt gasolkök från Primus som jag köpte för en herrans massa år sedan och det säljs inte längre. Skulle jag uppgradera mig skulle jag köpa detta kök från Primus.

På vintern använder jag denna vintergas från Primus.

Multifuelkök: flera sorters bränsle till stormköket

Med ett multifuelkök kan du välja mellan olika sorters flytande bränsle så som kemiskt ren bensin, fotogen, diesel och lampolja. Det går även att använda gasol till vissa multifuelkök om du byter munstycke. Fördelen med ett multifuelkök är att det går att få tag i bränsle. Flexibiliteten gör detta kök lämpligt på längre turer utomlands när du kanske inte vet i förväg vilken sorts bränsle du kommer kunna få tag på. Dessutom fungerar kemiskt ren bensin (och andra flytande bränslen) utmärkt i kallt väder.

Bränslet förvaras i en särskilt bränsleflaska som kopplas till kökets brännare med en slang. Till skillnad mot spritköket kommer du alltså inte hantera bensin/diesel och så vidare ute i fält. Vid fyllning av bränsleflaskan måste du däremot vara försiktig så att du inte spiller och du vill såklart hålla dig borta från gnistor och öppna lågor. Använd kemisk ren bensin som inte har de tillsatser som finns i bensin för bilar. Använder du diesel sotar det mycket mer men att ha valmöjligheten är smidigt. Att använda ett multibränslekök kräver lite övning och köket kräver lite mer underhåll. Ett tryck måste byggas ut i bränslebehållaren innan användning och brännaren ska förvärmas men det är lätt att lära sig. Multifuelkök låter också mer än andra friluftskök.

Tips på multifuelkök

Vill du ha ett multifuel-kök som kan drivas av kemiskt ren bensin med mera så kan du kolla in denna variant från Optimus. Jag själv använder inte ett multifuelkök just nu.

Så väljer du rätt stormkök

Det finns ett antal grejer som är smart att tänka på när du väljer kök för vandring och friluftsliv. Här kommer några frågor som du bör fundera på innan du köper ett stormkök.

Vad för sorts äventyr ska du ta med stormköket på?

Ska du vandra på sommaren vill du förmodligen ha ett kök som är lätt att bära och som går snabbt och enkelt att använda. Bränsleeffektivitet är också bra eftersom du då slipper bära så mycket bränsle till köket. Ska du däremot skida med pulka på vintern, då prioriterar du kanske ett rejält vindskydd, flera kärl för snösmältning och ett kök vars bränsle tål låga temperaturer. Den som paddlar eller åker på campingsemester med bil kanske inte bryr sig lika mycket om kökets vikt utan då blir det viktigare med bekvämlighet. Två lågor kanske till och med?

Kommer du vilja använda stormköket på vintern?

Ska du använda stormköket på vintern behöver du välja ett som drivs av bränsle som funkar i kalla temperaturer. Dessutom är det viktigt med bra lock och ett rejält vindskydd. Har kärlen dessutom värmeväxlarna blir köket ännu effektivare.

Hur många ska använda friluftsköket?

Kommer du vandra ensam eller ska hela familjen hänga med? Det finns kök i flera olika storlekar och det säger nog sig självt att den som fjällvandrar själv kan välja ett mindre kök än den som ska laga måltider åt en hel grupp människor.

Ska du laga mat eller i princip ”bara” koka vatten?

Om du mest äter frystorkad mat eller vill använda köket till att koka vatten, då behöver du bara ett kärl och ett enkelt lock. Vill du däremot ha möjlighet att steka pannkakor, baka bröd eller göra någon annan ”avancerad” matlagning utomhus behövs flera kärl. Jag har en brännare som skruvas direkt på en gasbehållare. Det är snabbt och smidigt men blir vingligt om jag ska göra mer än att koka vatten. Därför föredrar jag Trangia-köket om det är riktigt matlagning som ska göras.

Så får du bättre effekt av stormköket

Använd alltid ett lock och ett vindskydd. Då minskar bränsleförbrukningen och koktiden blir dessutom snabbare.

Välj ett kärl med värmeväxlare (vågigt mönster under). Dessa använder värmen från brännaren bättre och på så sätt går det åt mindre bränsle.

Gör ett test med köket innan du ger dig ut. Koka lite kaffe eller laga en lunch i trädgården, med funktionstestad utrustning är du trygg på utfärden. Rengör och underhåll stormköket enligt tillverkarens rekommendationer.

Ta med backup för tändning. Jag har alltid med mig tre ”metoder” för att tända eld (eller stormköket). Tändstickor, tändare och tändstål har en självklar plats i packningen även när stormköket har en piezotändare (alltså en inbyggt tändare på gaskök).

Utrustning för att koka kaffe

Helikon-Tex CAMP French Press Coffee Mug är enkel att använda med vatten ur termos. Smart när risk för skogsbrand föreligger eller när du vill ha en lika smidigt lösning som snabbkaffe fast du har krav på att det ska smaka gott också.

Köp Helikon-Tex CAMP French Press Coffee Mug hos Röda Stjärnan (annonslänk)

Här hittar du ett blogginlägg med fler bilder på kaffepressen.

Blogginlägg om mina stormkök

Vill du veta mer om stormköken jag använder får du gärna blogginlägget jag skrivit specifikt om dem. Läs mitt blogginlägg om stormkök här.

1 Comment

  • […] Använder ett stort kök eftersom jag vill ha rejäla kärl att smälta snö i. Här finns min guide om stormkök för dig som vill veta mer. Har med mig godis och kakor också som jag glömde fota. Tejpar termosarna för att skydda mot […]

    Reply

Leave a Reply