Menu
Friluftsliv

Hållbart friluftsliv – 7 tips

En checklista för dig som vill visa hänsyn till natur, djur och andra människor som också vistas ute,

1. Köp begagnad utrustning

Läge att uppdatera friluftsgarderoben? Kolla in second hand-butiker som re-adventure för att vara säker på kvalitet. Mina skidbyxor är därifrån exempelvis liksom tröjan från Houdini jag har på mig på bilden nedan. Loppisar, Tradera, Blocket och Marketplace är andra bra ställen att kolla på.

2. Hyr utrustning för friluftsliv

Från Fritidsbanken lånar du utrustning så som längdskidor och mycket mer gratis i 14 dagar.

Du kan också hyra utrustning och kläder hos exempelvis Outdoor Buddies, diverse sportbutiker eller på STF:s fjällstationer. Googla det du vill hyra och stad så löser det sig oftast.

3. Tänk till innan det skiter sig

Kartreka tillgång på dass och toaletter innan du ger dig ut. Nöden har faktiskt en lag och den säger gräv ett hål om du inte har något annat val. Pappret slänger du i en hundbajspåse och tar med till en papperskorg. Särskilt viktigt är det att aldrig slänga våtservetter ute i naturen.

4. Ta med skräpet hem

Självklart tar du med toapapper, skräp, förpackningar och annat hem igen. Ta med en påse, jag har en dedikerad dry-bag för skräp. Lämna aldrig överbliven mat i vindskydd eller i raststugor, lämnar en lämnar fler… Minska mängden skräp genom att förpacka mat och snacks smart redan hemma.

Välj rätt tält för avancerat friluftsliv och vandring året runt

5. Vårda din utrustning

Ta hand om den utrustning och de kläder du har. På så sätt håller prylar och plagg längre och du behöver inte köpa nytt. Om du ska köpa nytt, investera i kvalitetsmaterial. Jag har skrivit några blogginlägg på temat:

Så tvättar och vårdar du din sovsäck

Så tar du hand om dina kängor

6. Låna en gratis stuga

Runt om i Sverige finns någorlunda hemliga smultronställen i form av tvåhundra gratisstugor. I boken Stuglandet finns information om allihop.

7. Torka egen utemat

Gå ihop ett gäng och köp en mattork. Köp råvaror med kort datum till billigt pris och torka. Torka frukt, rotsaker och grönsaker i 50 grader och medan kött, fisk och kyckling i 70 grader. Låna receptböcker på närmsta bibliotek eller sök på nätet efter tips.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.