Menu
Kläder och utrustning

Så tar du hand om dina kängor och dina fötter

Innehåller annonslänkar

Tillräckligt torra fötter utan skavsår på vandringen?

För att fötterna ska må bra på vandringen måste du vårda dina kängor inför vandringen, göra rätt åtgärder ute på äventyret och byta strumpor ofta. I den här guiden delar jag min metod för kängvård. Dessutom ger jag tips på hur du kan ta hand om dina fötter under vandringen för att minska risken för skavsår.

Vårda kängor efter vandring

Ta bort skosnörena från kängorna

Ta loss skosnörena för att kunna komma åt att göra rent överallt. Snörena låter du sen vara loss, det är även enklare att smörja in kängan eller skon utan snören på. Skosnören kan du tvätta med ljummet vatten och lite diskmedel och sedan hänga på tork.

Plocka ur innersulorna

Innersulorna mår bra av att luftas. Lyft ut dem. Ta gärna för vana att lyfta ut innersulorna varje kväll. Förutom att torra sulor är bekvämt så motverkas dålig lukt om du ofta luftar dem. Väl ute på vandring kan det vara smart att ha med ett extra par sulor. Då kan du hela tiden ha ett par på tork, särskilt värt om du som jag vadar i samma skodon du vandrar i.

På vintern är det extra nice att ha ett par innersulor av ull. Så länge du har plats för det i kängan ger det skön isolering mot markkylan och därmed minskad risk för kalla tår.

Rengör kängorna med ljummet vatten och en rotborste

Jag brukar gnugga med en rotborst för att få bort lera, damma och annan smuts. Dessutom vill jag få bort rester av gamla skovårdsprodukter.

Spola också kängornas sula och ta bort eventuella stenar och grus som fastnat i sulornas mönster.

När jag gör en storrengöring av kängorna spolar jag också rent dem inuti och skrubbar lite med en ren diskborste. Detta för att få bort saltkristaller från fotsvett.

Är kängorna av läder rengör jag utsidan med lädertvål, samma som jag använde när jag hade hästar och gjorde rent deras utrustning.

Låt kängorna torka

Torka kängorna i rumstemperatur. Ställ inte kängorna vid ett element eller vid en brasa eftersom läder skadas av höga temperaturer. Även sulor kan deformeras av höga temperaturer.

Lägg bollar av tidningspapper i kängorna och låt dem stå över natten. Byt tidningspapper på morgonen. Är det torrt och lagom blåsigt ute låter jag kängorna stå på altanen och torka.

Läderkängor kan vara bra att smörja in medan de är fuktiga så vänta inte tills att dom torkat helt.

Vårda kängor av Gore-tex

Smörj kängorna med vax

Det är skillnad på vax och fett. Vax bildar ett skyddande lager utanpå kängan medan fett ”sjunker in” i kängan. För skor och kängor av Gore-tex är det vax du ska använda, läderkängor däremot älskar fett.

Gnugga i små cirklar och var extra noga vid sömmar och veck. Låt stå över natten, torka sedan bort överflödigt vax. Jag köper och använder Lundhags Vax samt Lundhags läderfett, jag har även Lundhagskängor även om det är mina Gore-tex som syns på bild i det här inlägget. Till mina kängor av Gore-tex, av märket Haix, använder jag också ibland också detta svarta vax från Mindl eftersom Haix vax inte finns i de stora butiker jag brukar handla av.

I försvaret får man ut läderkängor, då smörjer vi först med fett och ska vi ut på en övning eller ut i regnväder, då smörjer vi även med vax som får stå över natten. Fett och puts ger däremot bäst glans.

Rutiner på vandring: torka kängor, sulor och strumpor

Lufta kängor och sulor varje rast på dina vandring eller fjällvandring. På bilden nedan till vänster har jag precis gått över ett brett, delvis knädjupt vad. Då blir kängorna blöta och jag byter sedan strumpor väldigt ofta och torkar dem på så sätt. På längre vandringar är det värt att ta med en liten burk vax för att kunna hålla efter kängorna ute på vandring.

Att bära med sig vadarskor är ett alternativ men jag väljer oftast att bara gå med samma kängor. Med hjälp av många strumpbyten blir dem torra och på sommaren gör det faktiskt inte så mycket om kängorna skulle blivit fuktiga.

Psssst…. Glöm inte att byta strumpor ofta på vandringar. En normal fot svettas 0,75 dl per dygn! Fukt och smuts ökar risken för skavsår. Att ha strumpor av merinoull är förresten en förutsätting för välmående fötter på vandringar längre än någon enstaka dag.

Fler tips för att slippa skavsår

Förebygg skavsår med antiskav-stick: 6 ställen där skav förstör friluftslivet

Tejpa fötterna och förebygg skavsår: så tejpar du fötterna med Leukoplast inför vandring

Slipp skavsår med The Skin Agent antiskav-stick

I min bok finns ett helt kapitel om kängor och fotvård. Här kan du köpa min bok i tryckt format.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.