Menu
Friluftsliv / Mitt friluftsliv

Isklättring för nybörjare i Funäsfjällen

Isklättring är utmanande men sjukt roligt visade det sig. Vi hängde med Jon Wagenius på Strapatser till Tännäs och klättrade häromdagen. Med på turen fanns ett kamerateam eftersom Jon behöver bilder och filmer till sin verksamhet. Jag och Max fick med andra ord ställa upp som modeller.

Går det att isklättra som nybörjare?

Det här har jag aldrig gjort förut, så det klarar jag alldeles säkert. Så tänkte jag inför klättringen. För sanningen är ju att alla måste börja som just nybörjare. Däremot var det lite tyngre än jag trott det skulle vara men jag återkommer till det. Det gjorde ingenting att varken jag eller Max kunde klättra sedan innan. Vi har liksom provat på en klättervägg nån enstaka gång i livet och inte mer men inte ens det hade behövts. Jon hjälper till med allt från att tillpassa klättersele till att knyta in en i repet som går till toppen på isfallet vi skulle klättra på.

Jag fick faktiskt blodad tand och är riktigt sugen på att komma igång med klättring. Tänker att jag ska gå en kurs i inomhusklättring, Max är också sugen så det tänker vi göra hemma i Skövde.

Isklättra med Jon Wagenius

Är det tungt och fysiskt jobbigt att isklättra?

Jon berättade att isen var extra hård nu på grund av den långvariga kylan och det gjorde det extra tungt men det går såklart att göra sin första klättring under andra väderförutsättningar. När isen är ”segare” är det lättare att slå in isyxan. Väldigt mycket hänger på tekniken. När man lyckas sparka fast stegjärnen kan man vila tyngden på benen. Att bara hänga i armarna, exempelvis om fotfästet släpper, är såklart tungt. Eftersom man sitter i selen gör det inget om man förlorar greppet, Jon håller i livlinan. Så ja, det är jobbigt men det är värt det!

Isklättra med Strapatser i Funäsfjällen

I Funäsfjällen kan man klättra med Strapatser. Vi klättrade på det frusna vattenfallet i Tännäs, det ligger en bit utanför Funäsdalen där vi har vår lägenhet (som du kan hyra, klicka här för att läsa mer).

Max Karlsson isklättring i Tännäs

Hur känns det att isklättra?

Det känns äventyrligt och det pirrar lite lagom i magen. Under klättringen går det verkligen inte att tänka på något annat och att vara fullständigt i nuet – det är både härligt och nödvändigt.

Vilken utrustning behövs?

Vi hade med oss egna slalompjäxor och varma kläder. Resten ordnar Strapatser. Jon kommer med hjälmar, selar, stegjärn, isyxor och rep med mera.

Här kommer några tips på varm utrustning jag använde till isklättring men också dagligen i friluftslivet:

Strumpor av merinoull från Woolpower (annonslänk)

Mössa av ull, den billigaste och bästa jag någonsin haft (annonslänk)

Jacka från Klättermusen (annonslänk)

Isklättring i Funäsfjällen

Precis som med brädåkningen, det är kul att lära sig nya grejer som vuxen. I år vill jag lära alltså mig klättra på klättervägg och det var himla kul att kicka igång året med isklättring.

Vilken aktivitet vill du testa 2023? 

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.