Menu
Friluftsliv / Kläder och utrustning

Köpa tält till vandring och friluftsliv – Guide till att välja rätt tält

Inlägget innehåller annonslänkar till Outnorth och Röda Stjärnan. Om du väljer att handla något får jag ett par kronor. Stort tack för det!

Vad behöver man tänka på inför köp av tält och vilket märke ska man välja? Vad använder du för tält och varför just det tältmärket? Hur ska en tänka vid sitt första tältköp? Är det skillnad mellan vinter/sommartält? I det blogginlägget svarar jag på frågorna ovan som jag fått av följare på Instagram. Undrar du något mer får du gärna skriva en kommentar.

Vad behöver man tänka på inför köp av tält och vilket märke ska man välja? 

Att kunna sova och återhämta bra på natten gör att vandringen blir betydligt härligare. Tältet ska skydda dig från regn, snö, vind och solsken plus otyg som mygg. Dessutom är tältet bland det viktigaste du har du din ryggsäck ifall att en nödsituation uppstår och du behöver ta skydd. En vintertur där vädret plötsligt slår om är farligt. Att kunna slå upp ett tält och vänta ut stormen där inne kan rädda ditt liv. Även på sommaren kan vädret slå om plötsligt. 

Att välja rätt tält är inte helt enkelt men det finns ett par frågor du behöver ställa dig själv innan du köper ditt tält. 

Tälta på vintern på fjället Hilleberg
Med ett Hilleberg Nammatj GT (annonslänk) kan du tälta året runt.

Att tänka på inför köp av tält

 • Vilken terräng ska du främst använda tältet i? Fjället? Skärgården? Skogen? 
 • Hur många personer (och husdjur) ska få plats i tältet? 
 • Ska tältet fungera även på vintern och i snöstorm på kalfjället eller räcker det med en enklare lösning? 
 • Vilken årstid ska du använda tältet?
 • Hur mycket av min komfort kan jag ge upp till förmån mot ett lättare tält? 
 • Behöver jag ens ett tält, räcker det med en tarp?

För att orka bära tältet är det bra att det inte är för tungt. Ett tält som är gjort för sommarhalvåret är ofta lättare än ett fyra säsongs-tält som går att använda på vintern. Ska du paddla eller liknande är vikten kanske inte lika viktig. Försök välja ett tält som är så lätt som möjligt men som inte kompromissar för mycket med utrymme inuti eller vattenbeständighet.

Tältet bör ha ett innertält och ett vattenbeständigt yttertält och det ska gå att ventilera ordentligt. Kondens inne i tältet uppstår lätt av utandningsluft eller fuktig utrustning som torkar. Kolla att det finns myggnät till alla öppningar. 

Ett färgglatt tält gör dig lättare att upptäcka på långt håll om något går på tok.

Lagom storlek på tält

Personligen är jag lång (180 cm) och jag vill inte riskera att sparka mot tältduken med fötterna. Ett tillräckligt stort tält behövs således. Dessutom behöver jag få plats med både pojkvän och schäfer i tältet. På vintern när man har mer utrustning är det också skönt att kunna breda ut sig. 

På vintern vill jag också ha ett tält med rejäl absid. Den gräver jag ur för att få en kylgrop och extra förvaring. På sommaren är det mindre viktigt med stor absid men visst kan det vara skönt att kunna lägga packningen där och ta skydd från regn och annat. En del gillar att laga mat i absiden men eftersom jag är väldigt försiktig och inte vill riskera vare sig brand eller kolmonoxidförgiftning så undviker jag att laga mat i absiden. Ett tält tar väldigt lätt eld av minsta gnista.

Jag har två tält för tre personer just för att kunna ha sällskap och kunna ta med hunden. Förut hade jag dessutom tre schäfrar. I efterhand kunde jag gott nöjt mig med ett tält för två men jämför vikten och se om det verkligen är så mycket lättare att köpa ett mindre tält.

Kupoltält eller tunneltält?

Ett kupoltält är perfekt i för skärgårdsmiljö eller andra klippiga och steniga områden där tältet behöver vara självstagande. Ett tunneltält ger gott om plats och är lätt att resa. Det finns också kombinationer av dessa.

Checklista vid tältköp

 • Innertält och myggnät.
 • Vattenbeständigt yttertält.
 • God ventilation.
 • Stabila stag och linor.
 • Reservdelar ska finnas att köpa.
 • Duken ska gå att laga.
 • Rejäla dragkedjor.
 • Smidiga öppningar.
 • Lagom absid.
 • Yttertältduk ned till marken och lite till (vid vintertältning vill du kunna skotta upp snö.)

 

Vilket tält har jag och varför?

Ha i bakhuvudet att jag ägnat flera år åt att spara, tänka och välja inför köp av tält och jag behåller samma tält länge. Eftersom jag vill kunna tälta året runt, ibland kunna ha med hund och ibland ha med sällskap ser behoven av tält olika ut. 

Hilleberg Nammatj 3 GT 

Detta var mitt första egna tält och en riktig dröm jag sparade länge till. När jag pluggade till fjälledare i Älvdalen fick vi dessutom möjlighet att öva på att sätta upp just Hillebergs tunneltält i en vindtunnel för att drilla in rätt rutiner i storm.

Hilleberg Nammats GT på vintern på fjället Wilda Nilsson
Jag förbereder matlagning utanför mitt Hilleberg Nammatj GT (annonslänk).

Tältet har en stor absid vilket är skönt på vintern eller på sommaren om jag har sällskap i tältet. Då får packningen gott och väl plats där ute. Det går att laga mat i absiden också även om jag som sagt låter bli att göra det. Ett tunneltält är inte helt självstagande så det kan vara lite bökigt att flytta på men genom att öva går det utmärkt att resa det ensam. Det är ett rejält tält som funkar utmärkt till vintertältning. Yttertältets väggar går ned till marken så det går att skotta upp snö för att stabilisera tältet ytterligare.

Hilleberg Nammatj 2GT (annonslänk)

Mitt nästa drömtält: Hilleberg Tarra (annonslänk)

Jack Wolfskin Exolight III 

När det är sommar är det skönt med ett lättviktstält som ändå står emot väta och och vind. Detta tält är mindre men både jag, Max och Flexie får plats. Om man inte har hund och oftare vandrar ensam räcker tvåpersoners-tältet alldeles utmärkt. Tältet finns även hos Outdoorexperten.

Eftersom jag inte är så van vid kupoltält behövde jag läsa på lite när jag reste detta första gången men sen var det väldigt smidigt att använda. Har tältat i både skärgården och i fjällen med detta. Absiden är väldigt liten dock och det är inget vintertält. Utmärkt på sommaren tycker jag, har även tältat med det under blåsiga och regniga höstnätter på fjället. Skönt med ingång från två sidor och möjlighet att få finare utsikt än från Hilleberg-tältet. 

Exolight III från Jack Wolfskin (annonslänk)

Jack Wolfskin Gossamer II 

Ett enklare tält som kanske kan ses som en lyxig puppa snarare än tält. Inte riktigt sitthöjd men ett mysigt tält att krypa ned i när jag är ensam på vandring i skogen.

Jack Wolfskin Gossamer II tälta med hund
Jack Wolfskin Gossamer II (annonslänk till ljusgrönt tält)

Har inte testat detta på fjället ännu utan tror det passar bättre på skogsvandringar eftersom det inte är självstagande. Men det går att ta bort yttertältet och bara ligga under innertältet som består av myggnät. Perfekt för att få en natt under bar himmel fast utan mygg.

Jack Wolfskin Gossamer II (annonslänk till ljusgrönt tält)

Tarp 

Att spänna upp en tarp är smart för den som vill sova närmre naturen men ändå ha lite skydd mot elementen. Med en tarp är det enkelt att sätta upp ett vind- eller solskydd även på dagsturen. Kanske är det också skönt att komplettera tältlägret med ett vindskydd av en tarp vid brasan? För hundägare är tarpen också smidig eftersom den lätt går att sätta upp som skydd mot solen vid sidan av en träningsplan för agility, lydnad eller liknande. Eller kanske behöver vovven (och du!) någonstans att vila medan spåret ligger till sig?

Tarp från Röda Stjärnan
Flexie är nöjd med lite vind- och regnskydd.

Den här tarpen (annonslänk) har jag.

Köp begagnat eller hyr ditt tält 

Om du inte har möjlighet att investera i ett tält just nu kan du hyra din utrustning. Då får du chans att testa olika modeller och kan verkligen känna efter vilken sorts tält som är rätt för dig och dina behov. Det går också att hitta många tält begagnade på loppis eller online. Eller har du någon kompis vars tält du kan låna? Sök på Fritidsbanken eller Outdoor Buddies för att se om dessa aktörer som hyr ut utrustning finns nära dig. Flera fjällstationer hyr också ut utrustning.

Öva med tältet hemma

Glöm inte att öva på att sätta upp tältet hemma. Dels i trädgården och dels på en helgtur nära där du bor. Genom att öva med utrustningen när du är torr, varm, pigg och mätt sätter du rutiner du kommer behöva när du är trött, hungrig, kall och det blåser som tusan.

Vill du ha fler tips om tält och tältning? Läs mitt blogginlägg om vintercamping här.

Vill du lära dig ännu mer och speciellt om att vintertälta? Här kan du förbeställa min bok om friluftsliv på vintern.

7 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.