Menu
Utrustning för friluftsliv

Tält för nybörjare – fjällvandring

Innehåller annonslänkar

Linda frågade mig om vilket tält hon borde köpa inför sommarens äventyr och fjällvandringar. Att välja tält kan kännas lite övermäktigt med tanke på det stora utbudet som finns tillgängligt. Jag hjälper gärna till och tipsar.

Linda är en person som utmanar sig själv allt mer inom friluftslivet men som ännu är nybörjare. Förmodligen blir det mest helgturer med tältet men det måste fungera både i skärgården och på fjället. Däremot inte på vintern eller i väldigt extrem terräng. Hon har också två hundar som ska få plats i tältet, en mellanstor och en liten.

Här kommer tre olika tält som kan fylla Lindas syfte. Vill du ha en fullständig guide till hur du ska tänka när du väljer tält hittar du min guide här.

Vaude Campo Grande 3-4 pers

Detta var tältet Lina tittat på. Det är väldigt stort och rymligt och skulle funka fint när bilen står parkerad i närheten. Tältet är tungt, det väger 4,1 kg. Däremot är det inte så dyrt och absiden/öppningen kommer bjuda på fin utsikt.

Innertältet kan användas separat från yttertältet vilket kan vara mysigt under varma sommardagar. När man reser tältet reser man först inner tältet och drar sedan över yttertältet. Det går såklart fint men när det blåser och jag är ensam på fjället vill jag att inner/yttertältet sitter ihop.

Men, nu är tältet inte till mig. Linda kommer förmodligen trivas med detta tält. Det blir lite av en sommarstuga på fjället. Vikten är dock nästan extrem, det kommer inte bli många kilometers vandring med detta tält i kombination med att bära all annan utrustning och dessutom mat till hundarna. Tältet finns här hos Outnorth

Marmot Vapor 3 p

Detta tält väger 3,02 kg och är enkelt att sätta upp. Även detta tält har inner- och yttertältet separat. Det är något mindre än Vaude-tältet men skulle förmodligen duga utmärkt till Linda och vovvarna. Däremot är det en tusenlapp dyrare, men å andra sidan också 1000 gr lättare.

Finns här hos Outnorth

Jack Wolfskin Exolight III

Detta tält använder jag. Det är ett rejält hack dyrare än Vaude-tältet ovan men i gengäld får man bättre vindstabilitet och ett betydligt lättare tält. Vikten ligger på 2230 gram. Det är lätt att sätta upp och tål fjällvädret. Jag har till och med tältat under rejält blåsiga och regniga höstnätter med detta tält. I och med att tältstängernas bågar sitter utanpå tältet så blir det mer stabilt i blåst. Även med denna tält blir det fin utsikt, åt två sidor dessutom.

Jack Wolfskin Expolight III

Finns här hos Outdoorexperten

Vill du ha en fullständig guide till hur du ska tänka när du väljer tält hittar du min guide här.

Vill du ha tips om att tälta och fjällvandra med hund? Då hittar du mitt blogginlägg om detta här.

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.